Skip links

Perquè els mercats no salvaran al periodisme

Hi ha moltes expressions idiomàtiques que equiparen als diners amb la credibilitat i la confiança. La manera en què les persones obtenen i gasten els seus diners sol ser l’expressió més creïble del que valoren i de qui són.

Atribuïm tant valor als diners i a la forma en què expressa les nostres creences que l’historiador Yuval Noah Harari va declarar en el seu èxit de vendes ” D’animals a déus. Una història de la humanitat”: “Els diners és un sistema de confiança mútua, i no qualsevol sistema de confiança mútua: els diners és el sistema més universal i més eficient de confiança mútua mai creat”.

Per extensió, aquesta creença que els diners és la millor mesura del valor de totes les coses en la societat moderna -la pèrdua d’un ésser estimat (pagament d’assegurances), el salari d’un mestre o un director executiu, un barril de petroli -, ens ha portat a confiar massa en els mercats.

Però molts estudis han demostrat que el mercat dels mitjans valora la desinformació, el sensacionalisme, les xafarderies i l’entreteniment per sobre dels valors socials, una cosa que es pot veure en els ingressos i els guanys generats per la publicitat. Així és com Facebook i Instagram fan els seus diners.

En posar tanta fe en la mà invisible dels mercats, hem devaluat la importància de l’ètica, la credibilitat, la confiança i la comunitat (entre les meves altres lectures sobre el tema es troben una columna recent de David Brooks, El preu de la civilització de Jeffrey D. Sachs, i L’euro. Com la moneda comuna amenaça el futur d’Europa, de Joseph E. Stiglitz).

Llavors, és el mercat el mecanisme correcte per decidir què és fiable i creïble? El periodisme que busca servir al públic en lloc d’entretenir-lo, i perseguir fets verificables en lloc de publicar xafarderies sensacionals té valor al mercat? Pot el periodisme que intenta ser un contrapès al poder polític i comercial tenir un futur comercial?

Una enquesta de l’Institut Reuters a 200 directors de mitjans, editors i líders digitals de 29 països prediu que aquest any més publicacions rebutjaran Facebook i altres xarxes socials quins algoritmes han ajudat a difondre informació errònia.

I més de la meitat dels enquestats estan treballant en models de subscripció i altres maneres de generar ingressos amb el suport dels usuaris per reemplaçar la publicitat.

 

Sense ajuda de la mà invisible

En la meva vida anterior com a editor d’un diari especialitzat en negocis, vaig presidir una gran campanya de caritat i vaig trucar al CEO d’un dels bancs d’inversió més grans del país. Em va dir que la seva empresa no aportaria res a la campanya; que la seva responsabilitat era maximitzar el valor dels accionistes. Si els seus socis volien donar a la caritat, que així fos. Simplement estava seguint la llei. El missatge va ser clar: el mercat no té consciència ni compassió.

El món del capital financer no vindrà al rescat del periodisme. Els mitjans de comunicació compromesos amb el servei públic hauran de monetitzar el seu capital social, és a dir, la confiança que les seves audiències dipositen en la credibilitat del seu treball, la fiabilitat dels seus editors i periodistes, així com el compromís d’ajudar a les comunitats a resoldre els problemes que enfronten cada dia.

Molts dels mitjans que han tingut més èxit bregant els desafiaments de l’entorn digital han fet de la credibilitat el seu actiu financer més important, i s’han ocupat de generar ingressos dels usuaris.

Informes recents mostren que aquesta estratègia està funcionant a nivell internacional per al  New York Times, el Washington Post, i The Guardian. En els mercats nacionals, eldiario.es d’Espanya, De Correspondent d’Holanda, Malaysiakini of Malàisia, i The News Lens of Taiwan han prosperat i sobreviscut amb un enfocament que se centra en els interessos dels usuaris, no dels anunciants.

Les publicacions estan començant a adonar-se que el periodisme i la informació pública són el que els economistes defineixen com un “bé públic”, és a dir, un producte o servei que cap empresa vol brindar perquè no és rendible, com habitatges de baixos ingressos o educació per a tothom, o la investigació científica o l’enllumenat de carrer.

El mercat encara donarà cert suport al periodisme, perquè el millor periodisme inevitablement atraurà a una audiència, i aquesta atenció té moltíssim valor per als espònsors. Alguns dels mitjans esmentats segueixen generant ingressos per publicitat. Però amb el temps, els espònsors s’enfrontaran el dia en què el periodisme reveli algunes veritats incòmodes i no a tots ells els semblarà un mercat agradable.

Una resposta de la comunitat periodística a la crisi de credibilitat ha estat la creació de la Xarxa Internacional de Fact-Checking, les 61 organitzacions s’han adherit als seus principis per a realitzar una “verificació de fets transparent i no partidista” amb l’objectiu d’enfortir el periodisme. Òbviament estan responent a una demanda del mercat: el mercat de les idees.

 

Per James Breiner, consultor i professor / News Entrepreneurs