Skip links

Perquè necessitem periodisme emprenedor

En molts pobles, ciutats i països, diàriament la gent es recolza en el treball de periodistes que proveeixen context del món que els envolta -informació sobre escoles, medi ambient, negocis, govern, criminalitat i molt més-, context que els ajuda a prendre decisions importants per a si mateixos i per als altres.

Tot i que sovint està ocult a la vista, la feina que molts periodistes fan és d’importància crítica per a l’ecosistema d’informació del món. Hi ha evidència d’això a tot arreu de les nostres vides: a la part inferior de les pàgines de Wikipedia, en les nostres xarxes socials i en transmissions de notícies de televisió/ràdio que arriben a milions de persones cada dia.

Però el sistema de producció industrial de notícies del segle passat està trencat. I l’única cosa pitjor que el model trencat de notícies és la destrucció total de confiança i credibilitat que ha comportat.

Per molt que em dolgui dir-ho, els models de negoci que els diaris van promoure durant el segle passat -venent l’atenció dels lectors als anunciants- són els possibles culpables de molts dels problemes que la societat s’enfronta avui, des de les anomenades “notícies falses” a la manipulació massiva d’opinió pública a l’estil Cambridge Analytica.

El seguiment [tracking] generalitzat que preval al web avui en dia, i l’ús de comptes falsos i robots automatitzats per influir en les noves “pàgines d’inici d’internet”, condueixen a un pecat original: la importació al web del model de notícies finançat per publicitat. En resum: podríem culpar la gent de la revista WIRED per inventar el banner publicitari i això seria tot.

Tres problemes peluts
Amb tota serietat, les organitzacions de notícies actuals estan fracturades de tres maneres fonamentals:

La primera és el model de negoci. Com es va descriure anteriorment, el model recolzat principalment per publicitat, on l’atenció del públic captiu es ven als anunciants, no només ha fet trontollar a la indústria de les notícies, sinó que també amenaça amb portar-se amb si parts de la internet oberta. La hiper-optimització d’aquest model de negocis a les últimes dècades ha resultat en enormes violacions a la privacitat i en una enorme indústria de frau (alguns diuen que pot arribar als US $ 16 mil milions en 2017).

La segona pot resumir-se en la frase comú dels propis periodistes: “Segueix els diners!” Moltes de les organitzacions de notícies en què la gent confia, ara són propietat de fons d’inversió d’alt risc que tenen un sol objectiu: la maximització dels beneficis. Això ha portat a un buidament massiu de les redaccions als Estats Units i Canadà, i a un focus en produir la informació menys costosa, el que erosiona encara més la confiança de la comunitat, ja que les redaccions obliden històries importants i no compleixen el seu paper de “detectius de la democràcia” .

Les redaccions més contemporànies -Vice, Vox, BuzzFeed, etc.- pateixen la maledicció del capital de risc. El finançament de risc requereix que aquestes organitzacions de notícies maximitzin el ràpid creixement amb l’esperança d’arribar a una mida que faci possible el càlcul de pagar als seus inversors. En veure això desplegar-se en temps real, sembla que maximitzar els beneficis, o maximitzar el creixement, fa que sigui molt difícil produir també informació de qualitat de manera consistent i en el llarg termini.

El tercer és el model mental. El model mental actual de com produir informació ve d’una era anterior a internet. És un model mental que veu com la producció de notícies ocorre fora de la comunitat que cobreix, on les prioritats de les notícies es decideixen amb poca o cap aportació de la comunitat. En resum, es tractava d'”informar sobre una comunitat, no amb una comunitat”. I aquest model es va establir molt abans que fos possible escoltar de manera efectiva a una comunitat, col·laborar amb aquesta comunitat i posar les veus de la comunitat en el reporterisme.

Perquè internet no ha solucionat tot això?
Fins fa poc, alguns creien que internet i les xarxes socials havien brindat als ciutadans més informació que mai abans -sovint amb els mateixos ciutadans realitzant actes de periodisme- i que simplement obrint el camp del periodisme d’aquesta manera es proporcionaria tota la informació que els ciutadans necessitaven. No obstant això, com hem vist ressaltat en aquest últim any, és una gran simplificació dir que més fonts equivalen a més veritat.

Per utilitzar una comparació massa simplista, els periodistes són una mena editors de Wikipedia capacitats i empleats professionalment per al sistema d’informació més gran del món: investiguen, verifiquen els fets, entrevisten les fonts, són els jardiners de la nostra història col·lectiva i difonen nostre coneixement compartit.

Els mitjans tradicionals han respost als problemes del model de negoci descrits anteriorment, en gran mesura, creant un mur entre la seva informació i el públic. Si el públic vol accés, ha de pagar-lo. Però aquest enfocament corre el risc de crear comunitats tancades i ghettos entre els que tenen i els que no tenen en la societat de la informació.

Crec que hi ha una millor manera: una manera en què periodistes i les comunitats a les que serveixen treballin junts. Una manera que no genera “tenir” i “no tenir”. Una manera que no posa a barallar als objectius comercials amb els objectius periodístics, confiant en la publicitat o la recollida de dades a l’engròs. Una manera que és tremendament col·laborativa, amb un “ethos de codi obert” en el seu nucli. I una forma que retorna la diversitat i la confiança a la feina dels detectius de la democràcia.
Començant des de zero, construint un moviment
Lloc de la forma més clara possible: vull accelerar un moviment per reiniciar els mitjans. Per posar-los en un camí cap a la sostenibilitat a llarg termini i alineats amb les comunitats a les que han de servir.

Solament imagina per un moment un món ple d’organitzacions de notícies financerament viables que siguin obertes, participatives i inclusives. On els periodistes co-creen amb les seves comunitats, oferint maneres perquè les persones aportin la seva experiència. Aquestes seran organitzacions de notícies intrínsecament humils i de mida humana, i seran les organitzacions de notícies que es fan càrrec de les grans preguntes que no encaixen en un cicle de notícies diàries. Organitzacions que treballen per a generar confiança amb les seves comunitats, un periodista alhora i un membre de la comunitat alhora. (*)

Continuant amb la feina que va començar fa gairebé una dècada, cal incorporar estratègies del desenvolupament de programari de codi obert -Lliurar un producte principal, co-crear, sol·licitar idees de la comunitat, intercanviar valor i construir xarxes al voltant d’interessos comuns- a les actuals organitzacions de notícies.

No obstant això, m’he adonat que, a causa de la inèrcia, aquest és un canvi cultural desafiant per promocionar en redaccions ja establertes. És difícil lluitar contra 150 anys d’història; de fer les coses de la manera en què sempre s’han fet perquè el “forat de notícies” necessita ser omplert.

Per tant, he passat els últims anys experimentant amb un nou enfocament que es basa en l’esperit emprenedor. Aquesta exploració em va portar a una beca [JSK a Stanford] que em va brindar l’oportunitat de fer un pas enrere i veure el desafiament a la distància, i entrevistar gairebé 100 persones en els ecosistemes d’innovació de mitjans i emprenedoria de mitjans per buscar pistes que estic en el camí correcte .

Des que vaig anunciar el Campament de Periodisme Emprenedor fa unes setmanes, he tingut converses meravelloses amb persones que pensen en línies similars. Això m’emociona molt, perquè necessitarem una col·laboració massiva per traçar aquest nou camí: és un moment de mans a l’obra.

Veig aquest campament d’entrenament com el primer pas. Ja s’està planejant un esdeveniment presencial d’un cap de setmana per a més endavant aquest any. Hi haurà tallers en properes conferències de periodisme i més. Pots llegir sobre tot això en la secció de preguntes més freqüents .

Això és tot, estigues atent a les actualitzacions i posa’t en contacte si voleu ajudar a construir aquest moviment des de zero.

(*): Aquestes són idees expressades anteriorment i de millor manera per molts abans que jo, incloent a Rob Wijnberg de De Correspondent, Emily Goligoski y Jay Rosen del Membership Puzzle Project, Erin Milar de Discourse Media, Jennifer Brandel de Hearken, Andrew Lowsowksy de Coral Project, Corey Ford de Matter Ventures i diversos més que estan traçant un nou camí amb aquests conceptes.

Per:Phillip Smith, fundador del Journalism Entrepreneurship Boot Camp / Puro Periodismo
Font imatge: MAAB Consulting