Skip links

La premsa mundial demana a Facebook que eximeixi al contingut periodístic de la seva consideració de “publicitat política”

WAN-IFRA i altres sis organitzacions de mitjans -que representen a més de 20.000 editors de mitjans i professionals en més de 120 països de tot el món- s’han unit per expressar la seva preocupació per la nova política d’anuncis de Facebook que qualifica el periodisme de qualitat d’apologia política i inclou aquest contingut com a publicitat política. Els editors expliquen que Facebook “soscavarà el paper del periodisme com a quart poder i legitimarà el contingut no periodístic a tot el món”.

Les associacions de mitjans que representen a diaris, cadenes de televisió, revistes i periòdics digitals,  que donen feina a periodistes a tot el món, han enviat una carta al CEO de Facebook, Mark Zuckerberg, instant a la plataforma a eximir-los de aquesta política que considera el contingut periodístic que informa sobre política com “anuncis polítics”.

Les associacions ofereixen tres recomanacions com a part d’un procés per alliberar el contingut periodístic de l’arxiu públic de publicitat política. Encara que aquestes recomanacions no eximeixen de cap manera a Facebook de la seva responsabilitat pels problemes creats per la seva plataforma, sí que ofereixen aportacions crítiques de la indústria per ajudar a identificar solucions raonables i escalables, treballant al costat d’una coalició d’associacions que ja han dedicat temps a aquest problema.

Per Michael Golden, president de l’Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies (WAN-IFRA): “Facebook ha de reconèixer el valor del periodisme creat pels mitjans de comunicació independents i respectar el paper fonamental del periodisme en el suport a les societats de tot el món”.

El president i CEO de News Media Alliance, David Chavern, ha escrit que: “La nova política de Facebook, que consisteix a catalogar el contingut periodístic com a apologia política, podria causar un dany irreparable a la indústria dels mitjans de comunicació. Estem proposant col·lectivament una solució viable per a tothom.”

Per Jason Kint, CEO de Digital Content Next: “Els editors premium i els anunciants inverteixen cada dia temps i recursos per generar confiança entre els seus audiències. Facebook segueix soscavant les marques premium d’editors i anunciants per igual amb pseudo mesures per netejar la seva plataforma.”

Alfredo Carbajal, president de Asne i editor en cap de l’Dia a The Dallas Morning News, afirma: “Catalogar de contingut polític notícies legítimes basades en fets, no només farà malbé el periodisme independent, sinó que també confondrà a una societat que està sent bombardejada amb contingut creat per advocar per bàndols ideològics en detriment de la veritat.”

 

Per: Wan-IFRA
Font imatge: expertus.es