Skip links

Prisa, Godó i Vocento preveuen llançar a principis de 2019 el seu “salvavides publicitari”

L’exercici 2019 serà important per als principals grups de premsa espanyols. Després de diversos anys de dura crisi i de complicada transició cap al negoci digital, preveuen obrir dues noves vies d’ingressos amb que posar fi a la seva llarga peregrinació pel desert. La primera de les mesures que prendran és la creació d’una plataforma de publicitat programàtica que preveuen posar en marxa durant la primera part de l’any vinent i que segurament implicarà la creació d’una societat conjunta la morfologia es troba en estudi, segons han explicat a Vozpópuli fonts d’aquestes empreses.

La idea que persegueixen aquestes empreses és la posar en comú les dades dels seus lectors (big data) per poder augmentar la seva recaptació de la venda de publicitat a audiències segmentades. És a dir, guanyar més múscul en un terreny complex, com el digital, en el qual la competència és molt més gran i més potent que en el negoci tradicional. Les campanyes les seguiran acordant per separat amb els grans anunciants, però la venda d’anuncis digital la realitzaran en comú.

Durant les últimes setmanes, les empreses que van crear aquesta plataforma han conversat sobre els recursos de què disposarà -tindrà el seu propi personal comercial- i sobre la forma jurídica que li atorgaran, cosa que encara no està clara. En qualsevol cas, la seva idea és inaugurar-la a mitjans de 2019.

Unidad Editorial -editora de El Mundo, Marca i Expansión- va sol·licitar un temps de reflexió abans de sumar-se a aquesta plataforma i, de moment, no ha confirmat la seva presència, expliquen aquests informants. Tampoc ho han fet altres grups, com Prensa Ibèrica, comandada per Javier Moll, president de la patronal dels editors (AMI).

Murs de pagament

Per a 2019, també s’espera que diaris com El Mundo, El País o La Vanguardia estrenin els seus murs de pagament. És a dir, espais dins de les seves edicions digitals que inclouran continguts que només podran llegir-se sota subscripció. De moment, cap ha donat pistes sobre la seva data de llançament i només Vocento compta amb un sistema semblant en diversos dels seus diaris regionals. És ON+.

Fonts d’aquests grups incideixen que aquesta via d’ingressos serà important en el futur proper del negoci i afirmen que en les principals companyies mediàtiques hi ha equips treballant en els paywall, després de comprovar que en alguns mitjans internacionals, com The New York Times, han tingut un èxit important. Ara bé, reconeixen que hi ha certa preocupació pel resultat que obtindran dins d’un mercat, com l’espanyol, en què els diaris generalistes no han aconseguit que els seus lectors paguin pels seus continguts a internet.

Un directiu d’una d’aquestes companyies incideix que hi ha principalment dues claus que preocupen als editors: per una banda, l’ordre en què posaran en marxa els murs de pagament (els grups neguen que s’hagin produït converses per a una sortida coordinada) i, de l’altra, els continguts que s’inclouran. És a dir, preocupa ser el primer a llançar els continguts sota subscripció, però també que el primer tingui èxit i redueixi les possibilitats del segon.

 

Per Rubén Arranz / Vozpópuli
Infografia: Oniup