Skip links

Les receptes de William Randolph Hearst III perquè la premsa sobrevisqui en l’era Facebook

La història del cognom Hearst és en bona mesura la història dels diaris. Porta amb si un pes, un aire d’autoritat dels grans noms que van inventar i van reinventar la premsa nord-americana. William Randolph Hearst III (Nova York, 1949) és nét de William Randolph Hearst, el magnat que va transformar els diaris a finals del XIX i els va convertir en un entreteniment de masses. Aquell imperi es va enfonsar en part amb l’arribada dels mitjans audiovisuals. Avui, la cruïlla dels diaris no és molt diferent en gravetat i profunditat. “El negoci dels mitjans ha passat per un cataclisme de tant en tant”, arrenca Hearst en una llarga conversa en un hotel de Santa Mònica, Califòrnia, un matí d’octubre. “És part de la vida d’aquest negoci”.

Hearst, de 69 anys, és hereu de la fortuna familiar i encara s’asseu al consell del que avui és Hearst Communications. L’empresa posseeix al voltant d’una vintena de diaris, entre ells els diaris de bandera de dues de les ciutats més importants del país, el San Francisco Chronicle i el Houston Chronicle. A més, té al voltant de 300 revistes, entre elles Cosmopolitan, Elle i Men’s Health. La part més rendible del conglomerat és la seva propietat del 20% que posseeix en ESPN, el canal d’esports de què Disney posseeix l’altre 80%. També té una important cartera immobiliària.

“El negoci dels diaris ha de canviar”, afirma Hearst. “Miri, una llibreria al segle XXI s’ha de convertir en una mena de centre de reunió de la comunitat. Si no, desapareix. De la mateixa manera, els diaris han de convertir-se en els dipositaris de la informació regional d’una comunitat. No crec que puguis aspirar a ser el New York Times a San Francisco o a Baltimore. Només hi ha un grapat de diaris que puguin aspirar a això. Però pots cobrir aquestes ciutats. Pots crear pàgines web i eines per a aquesta comunitat. Els que van bé són els que han fet això”.

“Els diaris han de convertir-se en els dipositaris de la informació regional d’una comunitat”
Els diaris, per Hearst, han de distingir-se per ser els millors en allò que els fa únics, bàsicament, la informació pròpia en el seu àmbit d’influència. “La teva oportunitat de ser diferent està en la cobertura local”. Ni tan sols en l’opinió. Hi ha massa opinió, diu. “És massa fàcil de copiar. No vull estar en un negoci en el qual qualsevol pot fer el mateix que jo amb facilitat. Vull un negoci que els altres no vulguin ni intentar-ho. Qualsevol pot tenir una opinió. Però muntar un diari, amb periodistes, és un projecte, una organització, no es pot fer amb dues o tres persones”. Aquí és on els diaris són diferents de Google o Facebook. Ells són distribuïdors, quiosquers, ve a dir Hearst. Tots iguals. “Google no contractarà un crític de teatre a San Francisco i Facebook no enviarà un reporter a l’ajuntament”. És aquí on la premsa té la seva oportunitat.

Hearst observa els canvis en els mitjans i conclou que el model de negoci basat en la publicitat està morint. “La publicitat depèn de les audiències. Però negocis com Netflix no tenen publicitat, estan sostinguts per subscriptors que volen un servei. No està dirigit pels clics, sinó pel seu desig que el servei continuï. Crec totalment que és una lliçó per als diaris. Has de pensar en els teus lectors com subscriptors als quals els dónes un servei i amb els que tens una relació. El producte és aquesta relació”. Hearst parla dels diaris basats en publicitat com “el vell model”. “Has de redescobrir la relació amb els teus clients. Ara les companyies de mitjans estan més centrades en la teva experiència sigui satisfactòria. Fa 30 anys, no tant. L’important era que l’anunciant estigués content.

Aquestes reflexions li donen peu per parlar del seu últim projecte. És una revista que ha posat en marxa de manera personal, al marge de l’empresa. Alta és una publicació trimestral sobre art, cultura i estil de vida de Califòrnia. Una revista de nínxol, pensada i relaxada. “Volia fer-la trimestral per no veure’m obligat a cobrir l’actualitat de Donald Trump. Hi ha massa informació sobre els tuits del dia anterior. La televisió està informant sobre tuits, és ridícul. No vull fer això. Vull informar de l’art i la cultura, de coses que durin més”. Ell veu la revista Alta (en referència a l’Alta Califòrnia, el primer nom europeu que van rebre aquestes terres) com “una llar, un club per als lectors, de manera que mentre el món es torna boig nosaltres estem fent alguna cosa diferent. Vull desconnectar de la roda del hàmster de notícies, trumpadas i tuits”.

Hearst destaca a més que als periodistes cal pagar-los bé per fer un bon producte. Assegura que ell ho fa. “No he conegut mai un diari o revista que hagi fet fallida i l’amo digués: ‘Pagàvem massa als periodistes, això és el que ens va enfonsar’. Això mai ho sents. Hi ha problemes de distribució, problemes financers o de publicitat, canvis en el mercat, però mai ningú ha dit ‘si haguéssim pagat menys als periodistes, seguiríem a la superfície’. No és aquí on se’n van els diners de veritat. Crec que fins i tot en els temps més alegres dels diaris la redacció sencera no era més del 10% de les seves despeses”.

Per això no veu sentit a retallar en les redaccions en el context actual. “Hem comprat un diari a Connecticut i el primer que vam fer va ser augmentar la redacció. Era propietat d’un banc i havien retallat tant que ja no donaven servei a la seva comunitat. No pots fer això. Si vols estar en el negoci dels diaris en 2018 has de tenir una relació amb la comunitat. Retalla una altra cosa”. Utilitzant el símil d’un forn, Hearst diu que “és com retallar en llevat”. “El llevat és una part petita del cost de fer pa, però és el que el fa créixer”.

En el discurs de Hearst no hi ha cap nostàlgia de les velles redaccions de paper, “amb màquines d’escriure, tipus ressabiats amb barret, cigarrets i alcohol en els calaixos”, els temps que ell va conèixer com a director i editor del San Francisco Examiner en els anys vuitanta. És un convençut de la necessitat d’adaptar-se a Internet. “Si un diari decideix ser 100% de paper, perquè ‘és el que som, d’això venim i això és el que continuarem fent’, aquest diari fracassarà. En aquesta època ets tan bo com ho sigui el teu web. Has de ser àgil en el nou mitjà i has d’arribar als teus lectors on ells estan”.

La llegenda de William Randolph Hearst el pinta com l’inventor de les exageracions i els drames als diaris. Ara, Estats Units assisteix atònit a el mateix, però des del Govern, que al seu torn acusa els mitjans de propagar notícies falses. “L’odi. És deplorable. Crec que notícia i falsa són termes contradictoris. Una notícia, per definició, és veritat. El més gran creador d’informació falsa sempre és el Govern”. Hearst no amaga la seva preocupació per qui ocupa la Casa Blanca. “Això és Mussolini. Veig la pompositat de Il Duce, la realitat alternativa… això és molt boig”.

Per: Pablo Ximénez de Sandoval, Los Ángeles / El País
Font imatge: Hearst