Skip links

Recomanacions per fomentar el compromís amb els lectors

The Engaged Journalism Accelerator, un programa que atorga subvencions, mentoring i recursos i organitza esdeveniments per donar suport al periodisme compromès en els mitjans Europos, gestionat per l’European Journalism Center, ha donat a conèixer una llista de recomanacions perquè els diaris puguin fomentar l’ engagement , segons recull NiemanLab.

Aquestes són les recomanacions perquè els mitjans aconsegueixin estrènyer aquests llaços amb els seus lectors i ser més útils per a les comunitats:

• “Fer del canvi de cultura interna una prioritat”. Articular els valors de la seva organització, utilitzar la seva comunitat com a ciutadans actius en lloc d’usuaris de productes, i establir mesures perquè altres membres de la seva organització rendeixin comptes del seu compromís.
• “La seva presència val més que qualsevol eina en línia per si sola”: Reuneixi a la seva comunitat amb esdeveniments en persona – i estigui present físicament o en espais en línia per fomentar la participació d’altres.
• “Simplifiqui el llenguatge que utilitza i millori l’accessibilitat al seu treball: Mostri el seu treball en lloc de limitar-se a parlar d’ell (i de la feina dels periodistes en general). A més, el periodisme de compromís té un problema de mesura: consideri mesurar el seu èxit o progrés basant-se en com la seva comunitat parla de vostè i quin llenguatge fan servir per descriure-ho.
• “Assegureu-vos que el que voleu assolir reflecteix tant el benefici intern per a la seva organització com extern per a la seva comunitat, i que tots dos estiguin alineats”.
• Trobeu un punt d’equilibri entre la credibilitat i els ingressos, pel bé de les mètriques abans esmentades (què diu la seva comunitat de vostè).

The engaged Journalism Accelerator també cita alguns exemples de com mitjans europeus estan gestionant aquesta relació de compromís.

Alguns dels exemples:

Bureau Local ha creat una xarxa de més de 800 membres a tot el Regne Unit; alguns són periodistes, però la majoria són advocats, mestres, etc. Aquest mitjà anuncia un nou problema que estan investigant, aporten dades, i després treballen amb persones de la seva xarxa per aprofundir en la informació i trobar històries. També han començat a organitzar “redaccions obertes” a Slack perquè els membres resolguin un problema junts.

Krautreporter, per la seva banda, li demana a cada usuari que completi un perfil quan es registri, responent cinc preguntes, que inclouen: “què estudia vostè?”’, “Quin és el seu camp d’especialització?”’ i “On té persones amb les que pot contactar en diferents països?”, El que els permet trobar fonts d’experiència dins de la seva pròpia base de dades de membres. També enquesten als membres amb regularitat, amb una pregunta simple: “Què és el que no entens?”. A les persones se’ls donen camps amb 160 caràcters per indicar un problema en general, després de la qual cosa obtenen 500 caràcters per completar la seva pregunta. Krautreporter realitza les enquestes al seu lloc web, així com en Facebook i Twitter.

NOTA: Els exemples complets en els quals es basa l’article de Christine Schmidt a NiemanLab els podem trobar en el treball complet de Madalina Ciobanu a Engaged Journalism Accelerator. CLICAR AQUÍ

Per: Christine Schmidt / NiemanLab
Font imatge: Engaged Journalism