Skip links

Reinventar edicions digitals

En els últims anys, els diaris tornen a descobrir el poder de les edicions com la seva proposta de valor central i únic. Twipe va entrevistar vuit editorials líders (Le Monde, Die Welt, The Independent, Ouest-France, The Economist…) sobre les seves experiències amb la creació i el llançament d’edicions reals d’edició digital, definides com un paquet de contingut finit, publicat a través de canals digitals amb certa freqüència, pertanyents a una sèrie, i sense contrapartida en impressió que continguin el mateix contingut.

 

Aquests pioners han obert el camí cap al futur de la publicació basada en edicions digitals, per això a Twipe van llançar el projecte de recerca Reinventing Digital Editions. La recerca es va iniciar amb l’objectiu de publicar totes les edicions només digitals que existien, però ràpidament van trobar que el mercat no era tan madur com esperaven. A part d’alguns exemples destacats, avui no hi ha moltes edicions de només edició digital. A partir d’aquí, els investigadors es van preguntar què havia impulsat la creació d’aquestes edicions i quines característiques tenien que van donar lloc al seu èxit.

L’anàlisi de les edicions va servir com a primer benchmarking per a edicions només digitals, i va trobar factors comuns en termes de format i estructura de navegació, publicació de freqüència i temps, durada i quantitat de contingut no nou i funcions. A més de l’anàlisi, les entrevistes amb líders d’aquestes edicions van revelar les motivacions clau en el desenvolupament de noves edicions innovadores i digitals.

En total, es van estudiar vuit edicions principals de només edició digital: Handelsblatt10 de Handelsblatt (Alemanya); DN + del Diario de Navarra (Espanya); La Matinale de Le Monde (França); Welt Edition de Die Welt (Alemanya); L’édition du Soir d’Ouest-France (França); Espresso de The Economist (Regne Unit); The Independent Daily Edition de The Independent (Regne Unit); 12 from Tamedia (Suïssa).

Algunes d’aquestes edicions només digitals substitueixen tota la publicació impresa, com ara The Independent, que es va convertir en digital només a causa de les necessitats empresarials. Altres edicions es dirigeixen a públics nous i complementaris, com L’édition du Soir (Ouest-France). Ouest-France va notar una tendència als seus lectors de voler llegir una mica més de llum per la tarda, de manera que van crear L’édition du Soir, que posa èmfasi en jocs i històries interactives. Altres edicions, com l’edició Welt, provenen d’un pur desig d’innovar -quan van començar a desenvolupar-se, ni tan sols sabien què es deia l’iPad, sabien que volien ser els primers del mercat alemany amb una aplicació per a tauletes de premsa-. La resta de les edicions van sorgir de la necessitat de servir a lectors amb temps que se senten aclaparats per l’embranzida constant de les notícies. The Economist’s Express és una d’aquestes edicions, que es posiciona com un “tret de notícies diàries” per a persones en moviment.

A partir de l’avaluació comparativa i els factors comuns de les pròpies edicions, més entrevistes amb els líders de la innovació, van sorgir sis bones pràctiques clau per a edicions només digitals.

Els lectors d’aquest butlletí poden descarregar-se gratuïtament una còpia complerta d’aquest informe CLICANT AQUÍ 

 

Per: Twipe
Font Imatge: medium.com, twipemobile.com