Skip links

La revolució de l’àudio sota demanda reprèn el ritme

L’àudio atrau nous interessos renovats per part de les editorials, ja que l’escolta del mòbil creix i la tecnologia sota demanda en el cotxe interromp l’escolta de ràdio lineal. A casa, els altaveus activats per veu, com Amazon Echo i Google Home, estan creant noves oportunitats per distribuir podcasts lineals i crear nous productes d’àudio.

Pel que fa al consum, un terç dels enquestats a l’ Informe de notícies digitals (34%) de 22 països escolta un podcast relacionat amb les novetats, almenys mensualment, però hi ha diferències significatives entre els països. Als Estats Units, que ha produït gran part de la innovació en termes de formats (Serial, S-Town) i models de negoci (patrocini i publicitat dirigida), un terç (el 33 per cent) diu que han accedit a un podcast de notícies en l’últim mes.

Sorprenentment, sembla que els podcasts no tenen accés als països del nord d’Europa amb una forta tradició d’àudio com Finlàndia (24%), Alemanya (22%), Regne Unit (18%) i Holanda (18%). Això pot ser perquè les emissores públiques populars tenen poc incentiu per soscavar la seva ràdio lineal escoltant, produint o promocionant podcasts. D’altra banda, també hi pot haver problemes de definició, amb el terme podcast no igualment comprès entre els països.

Al Regne Unit, per exemple, hi ha molta audició a través de la popular aplicació de ràdio BBC iPlayer, però els fluxos i descàrregues sota demanda que s’hi accedeixen no estan etiquetats específicament com a podcasts i no es poden entendre com a tals en enquestes com aquesta.

 

Els podcasts són una bona manera d’arribar a públic més jove

La tendència demogràfica més cridanera és la mesura en què els joves han agafat podcasts. A la taula següent es compara la proporció de cada grup d’edat que utilitza podcasts almenys mensuals amb aquells que escolten notícies de ràdio com a mínim setmanals.

Aquesta és una comparació lleugerament injusta, atès que l’escolta de ràdio mensual serà una mica superior a la que suggereix el gràfic. Tot i això, només a la meitat dels menors de 35 anys s’utilitzen podcasts relacionats amb notícies, que és quasi segur que molt més d’aquest grup que l’escolta de notícies de ràdio tradicionals.

 

 

Quins podcasts són més populars?. A través de respostes d’enquestes de composició oberta també hem pogut observar amb detall quins podcasts es pot accedir a diferents països. L’escena del podcast nord-americà és vibrant i variada. Més de 500 podcasts diferents van ser esmentats pels entrevistats.

Al Regne Unit, els enquestats van fer referència a gairebé 100 programes diferents de la BBC. Els podcasts exitosos dels EUA també es van consumir àmpliament, mentre que els editors de diaris del Regne Unit, com The Guardian, The Times i The Telegraph, estaven en la llista, amb podcasts que van des de la política a l’esport i la salut.

Després del llançament de l’anàlisi d’iTunes al desembre de 2017, les primeres dades suggereixen que la majoria dels podcasts s’escolten almenys el 90% de la seva durada, i esmenta la possibilitat que els joves tinguin un grau mínim d’atenció.

Amb la publicitat en podcasts s’ofereix una important oportunitat comercial per als editors, així com una ruta per atraure mil·lenaris difícils d’assolir, perquè els podcasts són una plataforma de lliure expressió en alguns països i al mateix temps són una amenaça i una oportunitat per a les emissores existents. Permeten arribar a públics nous més enllà de les fronteres nacionals i en nous dispositius, però les baixes barreres d’entrada també han obert la competència a una gran varietat de nous participants, incloent-hi els diaris i les marques de digitalitat. En molts països (europeus), els podcasts també desafien el to relativament neutre de la radiodifusió a l’injectar opinions més fortes i una major varietat de punts de vista.

De manera crítica, la demografia de podcasting és explosiva. La generació més jove abraça contingut a la vegada i en un format que funciona per a ells, una tendència que sembla poc probable que s’inverteixi aviat.

Els nostres lectors poden trobar més detalls de l’Informe de Notícies Digital 2018 CLICANT AQUÍ.

 

Per: Nic Newman, investidor / IEP Reuters
Font Imatge: programacion.net