Skip links

Set eines gratis per comprovar la salut del teu disc dur

Imagina que estàs treballant en un document summament important, que estàs roent escrivint sense parar i que de cop i volta al disc dur del teu ordinador li dóna un infart i se’n va tot en orris. Només els qui ho hem viscut sabem com és aquesta sensació de “no em pot estar passant a mi” que et manté en xoc durant els primers minuts abans que et posis a cridar com un histèric.

Evidentment, amb les bondats del núvol o guardant còpies de seguretat de tant en tant el drama es podria haver evitat, però tampoc hagués estat de més tenir alguna eina per anar comprovant de tant en tant la salut del teu disc dur. Per això, avui et portem set aplicacions gratuïtes perquè sàpigues quin és l’estat dels teus discos.

CrystalDiskInfo.- CrystalDiskInfo és una completa eina que et mostrarà informació dels paràmetres SMART , la temperatura, el nombre de sèrie, el fabricant, la quantitat de vegades que s’ha encès, les hores que ha estat funcionant i una gran quantitat de dades referents a cadascun dels teus discos durs.

També analitza l’estat de discos durs externs i té una funció d’avisos que podràs ajustar perquè et adverteixi quan un dels teus discos s’està escalfant massa. És un programa de codi obert , i té una versió portàtil per poder portar-la sempre amb tu. Ja saps, per quan vagis a reparar el PC dels teus amics.

 

HDDScan.- El primer que crida l’atenció de HDDScan és que és un programa que no requereix instal·lació, de manera que també podràs portar-lo en un llapis USB i executar-lo directament en qualsevol ordinador. La interfície sembla treta de fa deu anys, però com a eina és una de les millors que et pots trobar. Sobretot per opcions com les gràfiques que t’ensenya després dels escanejos de superfície.

T’avisa sobre excessos de temperatura, et mostra l’SMART i posa a la teva disposició diversos tests de verificació, lectura i esborrat de dades. També analitza el Conveyance o dany de transport, perfecte per quan t’envien un disc dur per correu o l’has comprat en una botiga. L’única cosa que has de tenir en compte és que has d’intentar no executar els seus escanejos mentre tens altres aplicacions obertes que estiguin utilitzant el disc dur.

 

EASIS Drive Check.- Si ets una persona sense gaires coneixements tècnics que vol anàlisi visuals fàcils d’entendre, EASIS Drive Check és possiblement l’aplicació d’aquesta llista que més t’agradi. És tan senzilla que en executar-la només et donarà dues opcions: realitzar una anàlisi dels valors SMART o un test de superfície.

El primer trigarà només uns segons i et mostrarà les dades com veus a la imatge, de forma molt visual amb zones en vermell per dir-te els factors en els quals pot estar fluixejant. El de superfície és molt més exhaustiu i et portarà com a mínim dues hores, però sabràs al detall si té algun sector defectuós.

 

HD Tune.- HD Tune ofereix la possibilitat de realitzar una anàlisi gràfica del comportament intern o extern del disc dur, analitzar els sectors defectuosos, SMART i mostres les hores d’encesa així com molta altra informació general. També mesura la temperatura, i de fet posa en la barra d’eines una icona que et mostra en tot moment la del teu disc dur.

Malauradament la versió gratuïta porta diversos anys discontinuada, de manera que si voleu uns millors resultats haureu de tirar d’una versió PRO (la de la captura) la llicència costa 25 euros. Tot i així té un Free Trial amb el qual podem realitzar escanejos ràpids.

 

DiskCheckup.- Encara que no tan potent com les anteriors, DiskCheckup és una eina senzilla amb la qual podràs fer diagnòstics bàsics de l’estat del teu disc dur. Amb ella podràs monitoritzar l’estat del disc, configurar alarmes per temperatures massa elevades i informar-te guardant un historial de les dades SMART.

No té gràfiques ni mètriques complicades que no puguis saber llegir, però sí que inclou un test de lectura i escriptura perquè puguis saber com està rendint. Vaja, que si no ets un expert informàtic i et conformes amb saber si la cosa està ben tens més que suficient.

 

Acronis Drive Monitor.- No et deixis enganyar per l’aspecte anyenc de la interfície d’Acronis Drive Monitor, perquè encara que com l’anterior no és una eina avançada, és possiblement una de les més fàcils d’entendre de la llista. A la pantalla principal t’ensenyarà els teus discos i el seu estat de salut, amb una vista general amb la temperatura, una nota general de la seva salut i el temps que fa que funciona.

Al costat tens dues pestanyes en què podràs veure de forma senzilla els paràmetres SMART i una pestanya d’esdeveniments per els errors que pogués haver-hi. Al lateral de l’esquerra tindràs la visió de l’app, una secció Backup per si tens descarregada l’aplicació de Acronis de còpies de seguretat i una llista d’errors o esdeveniments crítics.

 

HDD Health.- I acabem amb el més senzill encara, perquè HDD Health és una senzilla eina de monitorització que es quedarà treballant tranquil·lament en segon pla amb una icona a la barra d’eines que, en passar el ratolí sobre ell, t’ensenyarà en un pop-up l’estat de salut dels teus discos durs.

Fent doble clic sobre aquesta icona se t’obrirà l’aplicació amb uns indicadors visuals de la salut i la temperatura, i al menú drive tindràs l’opció d’analitzar els seus paràmetres SMART. També pots activar alarmes per quan quedi poc espai o la salut del disc dur estigui sota mínims, o veure una llista amb tota la informació estesa amb les dades de cada un dels teus discos.

 

Il·lustració: MuyComputerPRO
Per: Genbeta