Skip links

Com s’utilitzen les xarxes socials a Espanya

L’Associació de la publicitat, el màrqueting i la comunicació digital a Espanya (IAB Spain) va presentar aquest dimarts, 5 de juny, una nova edició de l’Estudi Anual de Xarxes Socials, que dibuixa una radiografia fidel de com es fan servir les xarxes socials al nostre país. L’informe proporciona una sèrie de conclusions força interessants. La primera d’elles és que situa en 25,5 milions el nombre d’usuaris de xarxes socials al país, en comptabilitzar una penetració del 85% entre els internautes d’entre 16 i 65 anys.

La xifra no suposa canvis respecte a l’exercici anterior, cosa que s’explica per la maduresa del mercat. Els més grans de 45 anys són els que més es resisteixen a fer el salt i inscriure’s a les xarxes socials, segons l’estudi, preocupats, sobretot, per la privacitat de les seves dades personals.

Cada espanyol utilitza, de mitjana, quatre xarxes socials, encara que són més de 9 les plataformes que de mitjana pot arribar a conèixer. Entre elles, Facebook segueix sent la xarxa social més utilitzada (pel 87% dels espanyols, un punt menys que en l’exercici anterior), seguida molt de prop per WhatsApp (també amb el 87%) i tenint en compte que podria considerar-se una app mòbil amb tints socials.

Després d’ella es situaria YouTube (69%) i Instagram, la penetració ja és el 49%. Gairebé un de cada dos usuaris de xarxes socials a Espanya té compte a Instagram, que puja el 45% recollit l’any passat. A més, és la xarxa social preferida pel 12% dels usuaris.

La xarxa social més ben valorada, en un barem de puntuació de l’1 al 10, és WhatsApp, que obté una qualificació de 8,4, seguida de YouTube (8,1) i Instagram (7,8), que empataria en aquest aspecte amb Spotify.

Segons l’informe de la IAB dels usuaris dediquen, de mitjana, cada dia, 58 minuts a cada xarxa social que utilitzen. Les que més temps consumeixen són WhatsApp, fins a 1 hora i 33 minuts de mitjana, seguida de Spotify (1 hora i 27 minuts) i YouTube (1 hora i 10 minuts).

Instagram i Telegram són les xarxes socials que més han augmentat la freqüència de visita dels usuaris, mentre que Twitter seria, segons la IAB, la plataforma que menys creixement de visites ha experimentat. Són les dones i els més joves (de 16 a 30 anys) els que més temps dediquen a les xarxes socials.

De fet, els membres de la Generació Z (entre 16 i 23 anys) són els que més les utilitzen, fins a 6 xarxes socials alhora, i poden arribar a passar 1 hora i 24 minuts connectats al dia.

El mòbil se situa per primera vegada com el principal dispositiu de connexió a les xarxes, ja que l’utilitza el 95% dels usuaris, seguit de l’ordinador (91%). A través dels dispositius mòbils es visita sobretot WhatsApp (88%), Instagram (45%) i Twitter (36%)

Sigui des del dispositiu que sigui, l’ús de xarxes socials s’intensifica a partir de les 16:00, en ordinador especialment a partir de les 20:30. En mòbil la connexió comença aviat, a les 8:30, i va creixent al llarg del dia, sent la franja de 20:30 a 00:30 a la que més s’utilitza.

Pel que fa a la relació amb les marques, el 80% dels usuaris espanyols reconeix seguir a alguna empresa en les xarxes socials. D’altra banda, el 32% dels usuaris accepta positivament que la publicitat que se li mostri estigui d’acord als seus interessos.

A més, l’estudi de la IAB assenyala que l’ús de xarxes socials per buscar informació de productes abans de realitzar la compra ha crescut. El 57% dels usuaris reconeix declara fer-ho, mentre que fa un any el percentatge dels que ho feien era del 43%.

I també per a 1 de cada 4 usuaris, les Xarxes Socials són un canal més on comprar els productes. El 51% considera que l’influeixen a l’hora de comprar un producte/servei, especialment les dones i els menors a 46 anys.

Finalment, cal destacar que el 72% dels usuaris segueix a influencers, especialment les dones (77%) i els més joves. Facebook (42%) i Instagram (35%) són les xarxes on es segueixen més als influencers, seguit de Youtube (28%) i Twitter (20%).

Els lectors poden accedir a la versió reduïda d’aquest estudi d’IAB només CLICANT AQUÍ  

 

Per: Trecebits
Font Imatge: http://stellawellness.us/