Skip links

The Cairncross Review: un futur sostenible per al periodisme

L’any 2019, les empreses de mitjans digitals com Vice i BuzzFeed han fet retallades, les impressions de notícies i les publicacions continuen disminuint i els títols locals es consoliden o callen la botiga com un model de negoci sostenible que resulta evasiu. No obstant això, Dame Frances Cairncross ha publicat els resultats de la seva revisió independent sobre el futur del periodisme del Regne Unit, citant a Facebook i Google com a arrels de les crisis existencials que afronta el negoci informatiu.

L’informe, de 154 pàgines, proporciona diverses recomanacions sobre com “salvaguardar la sostenibilitat futura de la premsa del Regne Unit”, moltes de les quals tindrien implicacions per al duopoli.

Cairncross, amb la col·laboració d’experts de mitjans de comunicació, màrqueting, publicitat i indústries tecnològiques, recomana propostes per ajustar el desequilibri de poder entre Facebook, Google i editors, una investigació sobre publicitat i finançament en línia i alleugeriment d’impostos per als mitjans informatius. Però primer, vegem com arribem aquí.

 

L’estat de la impressió.- L’Informe de Notícies Digitals del Reuters Institute for the Study of Journalism 2018 va resumir que el 74% dels adults del Regne Unit llegeixen notícies en línia (incloent-hi les xarxes socials). Dos terços van dir que utilitzen TV, però només el 39% imprimeixen periòdics.

El diari, una vegada el principal mitjà de distribució de notícies, ha estat delmat amb l’auge dels mòbils i els mitjans en línia. On una vegada la notícia era un producte empaquetat i venut dins d’un mitjà de propietat de l’editor, ara s’ha fragmentat cada cop més de les seves mans en línia, on els lectors esperen trobar contingut gratuït al motor de cerca de Google i a la xarxa social de Facebook de més de dos bilions de persones.

En l’última dècada, la difusió diària de la premsa diària del Regne Unit ha baixat de 11,5 milions el 2008 a 5,8 milions l’any 2018. Setmanalment, els periòdics s’han reduït a la meitat des de 63,4 milions el 2007 fins a 31,4 la dècada més tard. Les vendes també s’han reduït a la meitat, i, com a resultat, els ingressos publicitaris han caigut més de dos terços en els deu anys anteriors a 2017.

La circulació impresa de The Guardian ha disminuït un 60% en l’última dècada i el Sun’s en un 54%. Com a resultat, els títols s’han mogut a Internet, fins i tot si el model d’obtenció d’ingressos no els ha seguit.

 

Ingressos publicitaris en línia.- Els hàbits de lectura s’han dirigit des de la impressió a plataformes en línia durant l’última dècada, que sovint no ha enviat dividends publicitaris a Facebook i a Google. Assegurar el 54% dels ingressos publicitaris en línia al Regne Unit el 2017.

Un informe separat encarregat pel DCMS de Plum Consulting va trobar que els ingressos publicitaris en línia havien augmentat en 3.500 milions de lliures el 2008 a 11.500 milions de lliures el 2017, un increment anual del 14% que indica la maduració de l’adquisició.

Els editors es basen en la publicitat de display per obtenir una part important dels seus ingressos. S’ha trobat que la publicitat programàtica proporciona una mitjana de 0,62 lliures esterlines per cada 1 lliurada en programació.

A més d’aquest domini sobre els ingressos, Cairncross va trobar que les plataformes tecnològiques eren generalment reticents a compartir perfils d’usuaris de primer nivell que podrien ajudar els editors a organitzar millor les seves empreses publicitàries.

També es van identificar qüestions relacionades amb la manca de productes informatius empaquetats (com els diaris en disminució). “Les plataformes en línia no tenen el perquè donar prioritat a les notícies d’interès públic, i els lectors no necessàriament van a buscar-les. Per tant, les notícies d’interès públic no poden arribar al públic en línia (si hi arriben) amb la mateixa freqüència que quan s’envasen per diaris en forma impresa”.

Una solució alternativa, plantejada, podria ser assegurar-se que les plataformes resulten més eficaces a l’hora d’emetre notícies d’alta qualitat o d’interès públic, igual que l’obligació que enfronten els radiodifusors de serveis públics en les notícies per antena. Això comporta la dificultat de seleccionar quins editors i tipus de contingut haurien de guanyar protagonisme.

La solució de Cairncross consisteix a regular les plataformes tecnològiques i utilitzar-les per garantir que el públic estigui ben informat. “Els seus esforços s’han de sotmetre a un escrutini regulador: aquesta tasca és massa important per deixar-se totalment al judici de les entitats comercials”, diu l’informe.

 

Clics que no paguen les factures.- Com que la publicitat en línia es va convertir ràpidament en el principal proveïdor d’ingressos de molts títols, el contingut es va dissenyar per atreure volums elevats de clics de baix valor, donant lloc a pressions per crear clics capaços d’inflamar un ampli interès.

L’informe diu: “Com que els editors i els periodistes ara poden veure exactament quantes persones estan veient una determinada notícia en un moment determinat, la pressió per dramatitzar històries és forta. Tot i que els periodistes han de pensar acuradament sobre com atraure l’atenció de la gent, hi ha una bona línia entre presentar els lectors amb notícies que els interessen amb justícia i mostrar-los-hi titulars titil·lants i històries vacants”.

 

 

Amb l’ús d’adblock al capdavant, els clics d’anuncis poden esdevenir una mercaderia més rara en els propers anys. La gran escalada d’Oath, amb una xarxa d’anuncis a mida, no va frenar que Verizon escrivís un 96% del valor del gegant dels mitjans digitals el 2018. Com a resultat, els editors intenten augmentar el valor de l’inventari d’anuncis i conduir aquesta narrativa és la seguretat de la marca (les marques que apareixen al costat de -i així s’acusen de suportar-lo- el contingut d’Isis a YouTube és l’exemple comunament citat).

El col·lectiu editorial Ozone Project, que recentment va contractar a The Guardian, Danny Spears, parla de la transparència del seu ecosistema de publicitat digital a través dels títols de notícies del Regne Unit, Guardian News & Media, The Telegraph i Reach. A més, amb un públic setmanal de 42 milions, afirma arribar a més persones al Regne Unit que a Facebook. És només un exemple de com els editors intenten atraure la despesa del duopoli. La confiança en editors juga un paper aquí. Newsworks i Research GroupM han indicat que els lectors tenen gairebé tres vegades més probabilitats d’obtenir un anunci en un lloc web de notícies de confiança que en altres llocs.

A més, el govern podria reforçar la capacitat dels editors per negociar amb Facebook i Google, diu Cairncross. “Per permetre als editors negociar com a indústria, el govern hauria de concedir una exempció de les normes existents. Això els permetrà desenvolupar un front comú i acceptar entre si quin tipus de condicions de comerç, inclosos els pagaments, serien satisfactoris”.

 

Subscripcions.- Com que l’ecosistema publicitari actual té problemes, molts títols de mitjans de comunicació diversifiquen els seus ingressos mercès a les subscripcions pagades dels lectors. Els títols més respectats, com The Wall Street Journal, estan trobant que aquest enfocament els ajuda a arribar a més lectors.

L’informe afirma que les dades dels usuaris registrats podrien valer més als editors que el pagament real de la subscripció. “Com més publicistes puguin descobrir quelcom més sobre els seus lectors, més atractiva és la seva oferta als anunciants i la seva capacitat per competir amb plataformes com Google i Facebook”.

Les subscripcions digitals encara no han estat adoptades pels diaris, en general. Només el 7% dels adults del Regne Unit van dir que havien pagat notícies en línia, mentre que el 73% dels adults del Regne Unit diuen que és poc probable que paguin les notícies en línia en els propers 12 mesos, el que significa que aquesta tendència sembla continuar. No obstant això, Dominic Young, fundador i cap executiu de la plataforma de pagaments de l’editor, Agate va dir: “En última instància, el que estalviarà els mitjans de comunicació és el propi mitjà. La publicitat no pot ser la principal font d’ingressos dels mitjans de comunicació. opció diferent de les subscripcions, amb la majoria dels mitjans que no volen invertir en subscripcions múltiples, però que no volen pagar”.

 

La relació amb Facebook i Google.- Un editor anònim va significar com aquesta dependència del duopoli els ha fet vulnerables als canvis algorítmics que podrien enfonsar el seu contingut. Diu a l’informe: “Facebook diu una cosa i després canvia d’opinió i fa una altra cosa i tota la preparació i diners que ha gastat es perd. No sabeu on us trobeu ni el que faran a continuació. “Un exemple comunament citat és el canvi de l’algoritme de Facebook a principis de 2018 que afectar negativament més d’un editor de notícies per accions virals.

L’informe resumeix: “La posició general en línia de Google i Facebook sembla impedir directament la capacitat dels editors de notícies per desenvolupar estratègies comercials reeixides. Si l’intercanvi monetari actual entre plataformes i editors és just, la posició de les plataformes els permet prendre decisions amb un impacte important en els editors, però amb poc o cap compromís amb ells”.

L’informe també fa una crida perquè l’Autoritat de la Competència i Mercats (CMA) realitzi un estudi de mercat de la indústria de la publicitat en línia, una exploració que podria vincular els ingressos del duopolí.

 

NOTA.- Us oferim l’estudi  The Cairncross Review a sustainable future for journalism/12th february 2019. Només CLICAR AQUÍ 

 

Il·lustracions: Niemanlab i Noticieros Televisa
Per John McCarthy, reporter sènior en línia / The Drum