Skip links

El trànsit dels digitals es refreda un any després de l’efecte independentista

Fa un any la incandescència del procés secessionista de Catalunya va provocar un augment desorbitat en l’audiència dels mitjans digitals generalistes. En concret, els principals diaris van créixer una mitjana del 35% en usuaris únics respecte al mes anterior .

L’efecte d’aquest esdeveniment informatiu es va anar temperant en els mesos següents, fins que l’octubre passat el suflé va punxar per complet. Segons les últimes dades proporcionades per comScore, el tràfic registrat en aquest període per la gran majoria de digitals va ser inferior al del mateix període de l’any passat.

Només dos diaris han aconseguit augmentar la seva audiència en aquest temps. Es tracta d’El Espanyol, que ha disparat seus visitants un 20% després de passar en un any de 9,2 milions d’usuaris únics a 11,5 milions; i 20 Minutos. El creixement d’aquest últim és especialment destacat (+32%), en tant que va marcar 14,6 milions de visitants el mes passat, és a dir, 4,6 milions més que a l’octubre de 2017.

La resta de capçaleres van perdre lectors. La caiguda mitjana dels vuit digitals més visitats de l’Estat espanyol ha estat del 15,6%, el que permet donar per descomptat l’efecte del desafiament independentista a l’agenda mediàtica. La pèrdua més forta l’han patit els catalans La Vanguardia (-17,4%) i El Periódico (-30%). D’aquesta manera, el primer va tancar l’octubre amb una audiència de 18,1 milions de visitants, xifra que el manté en la tercera posició del rànquing; mentre que el segon es col·loca tancant la classificació amb 8,3 milions.

Una altra de les publicacions que ha acusat aquesta baixada progressiva de l’audiència ha estat OK Diario, que si en el seu dia va ser el més beneficiat d’aquest efecte informatiu amb un creixement del 58% en els seus usuaris únics, el mes passat va perdre el 28% els mateixos i es va quedar amb 9,9 milions.

La punxada també va afectar a les primeres posicions. Tant a El País, que es va deixar un 10,7% de la seva audiència digital en marcar un total de 20,4 milions de visitants únics, com El Mundo, que es va quedar a poc més de 100.000 usuaris del seu principal rival després de perdre un 8,1% del seu trànsit. En aquesta línia, ABC va baixar un 6,9%, fins als 16,4 milions de lectors; mentre que El Confidencial i eldiario.es van apuntar una caiguda del 12%, per a un total de 13,9 i 8,8 milions de visitants, respectivament.

 

Per Dircomfidencial
Foto: Dircomfidencial