Skip links

Un de cada tres espanyols és “només mòbil”. A Espanya ja hi ha més usuaris mòbils que d’escriptori: 127%

Segons Fernando Rivero, CEO de Ditrendia “El mòbil ja és el nostre principal dispositiu però en la nostra manera d’usar-lo estan influint ara la Intel·ligència Artificial, els chatbots o els assistents de veu. Els canvis es produeixen tan ràpidament que cal estar permanentment actualitzats per no quedar-nos enrere. Aquesta cinquena edició de l’informe mobile ens ajuda a entendre com aquests canvis influeixen en la forma en què connectem amb els nostres clients i quina demanda l’usuari d’avui”.

Ditrendia acaba de fer públic el seu informe Mobile a Espanya i al Món 2018, del qual en fem un resum en aquest Dossier i recollim les conclusions més interessants,

Els assistents virtuals guanyen terreny.- A l’Estat, el mòbil es manté com el dispositiu favorit pels espanyols per accedir a internet, utilitzat pel 97% de la població. La caiguda de la venda de tauletes al món (6,8%) s’estabilitza, tot i que no frena, a causa principalment a l’ús que se li dóna (vídeo o lectura), que no afecta el rendiment, i l’augment de la mida de les pantalles dels smartphones. El mercat mundial dels dispositius connectats i wearables segueix creixent a passos de gegant, augmentant les seves vendes en un 20% cada any. S’espera que el 2022 es venguin 243 milions d’unitats al món. L’internet de les coses serà la tecnologia amb major creixement d’aquí al 2020. La immersió de les Smart homes guanya cada vegada més terreny, sent els Millennials els que més aposten per les cases intel·ligents.

D’altra banda, els chatbots són cada vegada més populars. En 2018, un 15% dels consumidors de 195 països del món han iniciat converses amb alguna web comercial utilitzant el xat. Els usuaris estan contents amb el seu servei i el valoren per ser un servei obert 24 hores (68%) i per la rapidesa de resposta (55%). Pel que fa als assistents virtuals, un 20% de les recerques de productes a Google al món es realitzen per veu i s’espera que aquesta xifra ascendeixi al 50% el 2020. Pel que fa als pagaments per veu, el 28% dels usuaris que disposen d’assistent per veu en Estats Units, Alemanya, França i Regne Unit i als utilitza per realitzar pagaments i enviar diners.

En 2017, el nombre d’usuaris que es declara ‘només mòbil’ a Espanya puja 5 punts percentuals i supera als usuaris d’ordinador. L’activitat a la qual es dedica més temps al món són les xarxes socials i la missatgeria instantània (74%), seguides de les compres (60%) i de les notícies i informació (59%).

Som realment addictes al mòbil?.- Nomofòbia, mobifilia o phubbing són termes cada vegada més estesos. L’ús descontrolat dels mòbils ha portat al fet que un de cada quatre joves revisi les notificacions de les seves xarxes socials en meitat de la nit. El 41% dels espanyols pren mesures per limitar el seu ús del telèfon intel·ligent. I encara que soni irònic, ja han aparegut aplicacions enfocades a controlar aquest ús desmesurat dels mòbils.

Les apps: les reines del consum mòbil.- Les apps suposen més d’un 80% del temps que dediquem al mòbil. La mitjana mundial se situa en 2h diàries. Facebook lidera el rànquing mundial de les aplicacions amb més usuaris actius mensualment. Cada dia a l’Estat espanyol es descarreguen 4 milions d’aplicacions i el 82% dels espanyols només es descarrega aplicacions gratuïtes i només un 14% manté totes les que descarrega enfront del 79% que només manté les que realment utilitza. El que més valorem els espanyols en les aplicacions és que cobreixin una necessitat (72%). La primera aplicació del rànquing espanyol de les aplicacions amb més usuaris actius mensualment és WhatsApp, amb un 96%. Un espanyol mitjà empra 64,35 minuts diaris a xatejar a WhatsApp.

 

 

Les xarxes socials mòbils compten ja amb una penetració del 39% del total de la població mundial i un augment del 52% respecte a 2016. Facebook manté el seu lideratge com la xarxa social que més usuaris té al món.

A Espanya, el 95% dels espanyols es connecta a les xarxes socials des del seu telèfon mòbil. Pel que fa al temps dedicat, un de cada tres minuts que vam passar al mòbil el dediquem a una aplicació de xarxa social. El vídeo s’està posicionant com el contingut dominant en les xarxes socials.

Les vendes des del mòbil superen les vendes des de l’ordinador.- En 2017 el 58,9% del total de les vendes digitals es van realitzar des del mòbil. El mobile ecommerce ha irromput en el mercat. Els que més compren des del mòbil són els Millennials (92%), seguits de la Generació X (75%) i els Baby Boomers (33%). A l’Estat espanyol les vendes mòbils creixen un 30% cada any. El sector en què es registren més vendes des del mòbil és l’oci (50%), seguit de la moda (44%) i els viatges (41%). El 66% de les vendes realitzades des del mòbil es realitzen des d’una aplicació.

Malgrat que un 73% dels espanyols utilitza el mòbil a la fase de recerca d’informació sobre un producte, només un 56% l’utilitza durant el moment de la compra.

 

Els usuaris responen al màrqueting mòbil.- En el 58% de la inversió en màrqueting en línia del món ja anava destinada als dispositius mòbils i s’espera que el 2019 suposi el 26% del total de la inversió publicitària. La inversió mòbil està creixent a un ritme tres vegades superior al de la resta de mitjans, a causa de que la conversió mòbil ha superat ja a la d’escriptori. S’espera que a finals de 2018 la despesa publicitària en suport mòbil hagi superat als Estats Units per primera vegada al de la televisió.

El 47% dels directors de màrqueting a Espanya ha inclòs una partida en els seus pressupostos per invertir en màrqueting mòbil. Els formats més utilitzats en el que va de 2018 han estat el vídeo, les xarxes socials i la geolocalització, amb un 64%, 60% i un 55% respectivament.

Els usuaris responen al màrqueting mòbil: un 75% reconeix haver fet clic alguna vegada en un anunci a través del seu dispositiu mòbil en 2017. Els anuncis més reeixits són els relacionats amb els viatges i el turisme (38%), amb la música (34%) i els restaurants (33%).

 

Per a les comunicacions, el consumidor continua preferint rebre informació comercial de tot tipus a través del correu electrònic, enfront de les notificacions a través de les apps o els SMS.

Els directors de màrqueting posen en focus en l’experiència d’usuari, ja que els consumidors són cada vegada més exigents i impacients. La velocitat de càrrega d’una pàgina al mòbil s’imposa com un requisit imprescindible: el 90% dels usuaris abandona una pàgina al seu telèfon intel·ligent si triga més de 5 segons a carregar. I la probabilitat d’augment de la taxa de rebot ascendeix fins al 123% en el cas de trigar 10 segons a carregar-se.

Banca mòbil.-

Espanya és ja el cinquè país del raking europeu en penetració de la banca mòbil enfront de la banca en línia. El 52% dels usuaris accedeixen des del mòbil davant un 62% que ho fa des de l’ordinador. El 27% dels Millennials i usuaris de la Generació Z en el món tria l’app mòbil com el canal preferit per a realitzar accions amb el seu banc, mentre que els majors de 55 anys prefereixen continuar anant a la sucursal (66%) o trucar per telèfon (65%) per a realitzar alguna gestió.

Pel que fa a la satisfacció amb el servei, només un 45% dels usuaris de banca mòbil al món es considera satisfet amb l’experiència d’usuari a través d’una app mòbil. En aquesta satisfacció, els aspectes que més influeixen són la usabilitat i la velocitat de càrrega. A Espanya li dediquem poc temps a la banca mòbil en comparació amb la resta del món (30% enfront del 40%). No obstant això, pel que fa a la penetració i ús de les fintech, Espanya es troba en el segon lloc del rànquing mundial d’adopció d’apps i webs fintech amb un 10,4%. Les més populars són Verse i Fintonic.

Els pagaments mòbils: cap a un món sense efectiu.-

Deu anys després de l’arribada dels pagaments mòbils, per fi comencen a assentar-a nivell mundial. Per primera vegada, a finals de 2018 més d’un terç dels usuaris de Smartphone hi haurà utilitzat el seu telèfon per pagar en una botiga física almenys un cop cada 6 mesos (34,9%).

Els usuaris han augmentat la seva confiança en les plataformes de pagament per realitzar les seves transaccions financeres i més d’un 69% considera que són segures i estan protegides contra el frau.

Els espanyols utilitzem els pagaments mòbils més que els europeus. El 83% dels consumidors espanyols (enfront del 68% d’europeus) ha utilitzat alguna vegada un mobile wallet, ha pagat amb el mòbil en botigues mòbils o físiques.

 

Els joves són els més propensos a utilitzar el mòbil com a mitjà de pagament a Espanya: un 64% l’utilitza per pagar en línia, un 86% és usuari de diners mòbil i un 93% espera fer pagaments digitals des dels seus dispositius de manera regular abans de 2020.

La biomètrica s’ha posicionat com una de les tècniques d’autenticació més fiables i els consumidors les perceben com a mètodes senzills i efectius.

Per Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació i Ditrendia