Skip links

La UE renúncia a la taxa Google per a grans tecnològiques

La Comissió Europea i diversos països impulsors de l’anomenada taxa Google lamenten com una “oportunitat perduda” la renúncia de la Unió Europea a seguir impulsant-la en assumir la impossibilitat de implementar-la. L’ECOFIN, el consell format pels ministres d’Economia i Hisenda dels Estats membres, ha constatat aquest dimarts que no existeix la unanimitat necessària per donar forma a aquest nou impost a nivell comunitari.

El gravamen no ha pogut tirar endavant, ni tan sols reduït a un tribut destinat a la publicitat en línia, pel persistent veto d’Irlanda, Suècia, Dinamarca i Finlàndia. La també anomenada taxa GAFA, com es concebia des de les institucions europees i països com Espanya, França, Alemanya o Itàlia, pretenia aplicar-se als negocis digitals de les grans tecnològiques.

Segons recull El País, la ministra espanyola del ram, Nadia Calviño, ha assegurat que Espanya no renuncia a aplicar el seu impost unilateralment recordant que els usuaris aporten amb les seves dades, part de la matèria primera que fan servir les empreses, valor afegit a les tecnològiques que es pretén gravar.
L’impuls d’un gravamen similar al que es proposava en el si de la Unió Europea passa ara per un acord que pugui produir-se o no en el si de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. Això no obstant, si l’OCDE no arriba a cap acord al llarg de 2020, la Comissió Europea reprendrà la concepció d’aquest impost. Pierre Moscovici, el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, ha dit que “avançar vol dir que cal treballar a nivell de l’OCDE, però també no abandonar el marc de la UE”.

Per: Genbeta