![Juan Luis Cebrián](https://digitaltransmedia.digitaltransformers.cat/wp-content/uploads/2018/01/cebrian-prisa.jpg)
Prisa revoluciona el sector periodístic
La intervenció del president executiu de Prisa, Juan Luis Cebrián, en la junta d’accionistes del divendres 30 de juny va a marcar moltes decisions dels propers mesos, tant en els mitjans que pertanyen al grup com en el conjunt del sector. Prisa és referència per a molts actors d’aquest mercat, des de les entitats financeres que acumulen milers de milions en crèdits en el sector intervé fins a les consultores que analitzen altres companyies, els anunciants, la resta de mitjans de comunicació i els professionals del periodisme que encara avui segueixen confiant més en Prisa que en les seves pròpies empreses.
Què va dir Cebrián?
1. “El sol dividend social no justifica l’aprovació de la gestió. Ens trobem fermament obstinats a restaurar la rendibilitat de la nostra empresa”
2. “La nostra decisió és procedir a les desinversions necessàries per fer front a les obligacions crediticies amb la complicitat dels nostres creditors”
3. “L’empresa (El País) té un futur brillant si som capaços d’invertir en tecnologia i en capital humà de perfil d’acord amb els nous temps”
4. “Procedirem a construir una estructura de capital estable”
5. “Serà inevitable reduir el perímetre del grup”
6. “Pretenem revisar igualment la política salarial de l’alta adreça ajustant-la a les condicions del mercat”
7. “Anem a viure un procés de consolidació de les empreses de mitjans, i volem no solament estar presents en ell sinó capitanearlo en tant que sigui possible”
Què es pot desprendre en els propers mesos del que va dir?
- Prisa no va a reclamar més esforços als seus accionistes institucionals (Santander, Caixabank, Telefónica) basats en la seva capacitat d’influència política i social. Prisa ha entès el missatge del president de Telefónica, José María Álvarez-Palleteen el mateix diari El País: “Telefónica està per ajudar, per invertir, i no per a unes altres cusis”
- Prisa va a vendre el que es pugui vendre. Ja té en venda Santillana i Mitja Capital (Portugal) i en el discurs de Cebrián no hi ha ni una línia sobre el futur de la Cadena Ser, solament parla de la transformació digital d’El País
- Més reestructuracions de personal per adaptar els costos salarials al mercat digital
- Els accionistes amb ànim especulatiu van a sortir quan recullin beneficis de les vendes d’actius
- Prisa va a ser fonamentalment l’actual Prisa Notícies, o sigui, El País com a primer mitjà informatiu global en llengua espanyola
- A menor grandària del grup, menys estructura directiva
- Comença el ball de fusions en el sector intervé a Espanya en comprovar-se que el final de la crisi econòmica no acaba amb la crisi sectorial. Prisa va a estar en aquestes fusions i intentarà absorbir abans que ser absorbida. (Els qui coneixen l’habitual altanería de Cebrián entendran el que li ha d’haver costat pronunciar el final d’aquesta frase: “en tant que sigui possible”)
Aquest discurs juntament amb el perfil del nou conseller delegat Manuel Mirat (al que s’insisteix una vegada i una altra a destacar com a líder de la transformació digital d’El País -no del grup- i coordinador de la companyia amb les grans tecnològiques -llegeixi’s Google i Fabebook-) indiquen que els rumors reiterats sobre la venda de Santillana, Mitja Capital (Portugal) i fins i tot la Cadena Ser poden prendre forma en els propers mesos o setmanes amb l’objectiu d’amortitzar crèdit i reorganitzar el capital per concentrar-se a ser el primer periòdic en espanyol a tot el món en aliança amb Google i Facebook. En aquest context no es descarten operacions com la qual s’insinuava la passada setmana que implicaria a Henneo (Herald d’Aragó, 20 minutos, La Informació), capitanejada des de l’ombra per qui ha estat fins a l’últim dia intentant que Cebrián fos rellevat en aquesta junta del 30 de juny: César Alierta. Cebrián es va quedar, però va fer el discurs que li demanaven els qui pretenien tirar-li.
Font imatge: Diario Público