Skip links

Així és com Google es col·lapsarà

La ruptura de la pedra angular de Google. Google va fer gairebé tots els diners dels anuncis. Va ser un negoci en auge, fins que no ho és. Així és com les coses semblaven just abans del xoc més espectacular que la indústria de la tecnologia havia vist mai.

La cerca era l’única victòria inequívoca de Google, així com la seva principal font d’ingressos, de manera que quan Amazon superava ràpidament Google com a destinació de cerca de productes més importants, els fonaments de Google van començar a trontollar. Com molts van assenyalar en aquell moment, la indústria de la publicitat en línia va experimentar un important desplaçament des de la recerca fins al descobriment a mitjans de 2010.

Tot i que Google va protegir el seu monopoli en el mercat publicitari de la cerca morta, Facebook -el màxim competidor de Google en l’espai publicitari en línia- es va posar al costat correcte de la tendència i va dominar la publicitat en línia amb la seva publicitat de publicació nativa en-feed.

A finals de 2015, Apple, el principal competidor de Google a l’espai mòbil, va afegir una característica als seus telèfons i tauletes que permetien als usuaris bloquejar anuncis. Els dispositius que funcionaven amb iOS eren els responsables d’aproximadament el 75% dels ingressos de Google dels anuncis de cerca per a mòbils, de manera que, al fer aquest moviment, Apple estava al mateix temps pesant de manera decisiva en el gran debat de bloqueig d’anuncis del 2010 donant un fort cop per al futur de la publicitat en línia.

Un any més tard, a mesura que Internet va ser mòbil, també ho va fer bloquejar anuncis. La quantitat de persones que bloquegen anuncis en un dispositiu mòbil van créixer un 102% des del 2015 fins al 2016; a finals de 2016, s’estima que un 16% dels usuaris de telèfons intel·ligents a nivell mundial bloquegen anuncis quan navega per Internet en un dispositiu mòbil. El nombre era tan alt com el 25% dels usuaris d’ordinadors i ordinadors portàtils als Estats Units, un país que representava el 47% dels ingressos de Google.

Les persones amb més probabilitat de bloquejar anuncis també eren els demogràfics més valuosos: mil·lenaris i ingressos alts .

 

 

Els usuaris d’Internet havien parlat, i odiaven anuncis.

A principis de 2017, Google va anunciar els seus plans per crear un bloquejador d’anuncis en el seu popular navegador Google Chrome. El bloqueig d’anuncis de Google només bloquejaria els anuncis que es consideraven inacceptables per la Coalició per a millors anuncis, que permetia a l’empresa utilitzar el seu navegador web dominant per enfortir el negoci de publicitat ja dominant.

Fins i tot després de fer aquest desesperat i legalment qüestionable moviment, ràpidament quedaria clar per a Google que tot i que els anuncis milloraven, els números de bloqueig d’anuncis continuarien augmentant. Google havia donat encara a més gent un petit tast del que podria semblar una experiència d’Internet gratuïta. L’empresa, però, va descobrir que no eren només els anuncis molestos el que a la gent no els agradava; es tractava dels anuncis, en general.

Una plataforma clau en què Google va publicar anuncis va ser YouTube, que va comprar el 2006 i es va convertir ràpidament en una de les seves entitats més grans. Però YouTube mai no va ser rendible. En un intent de combatre l’efecte dels bloquejadors de publicitat, YouTube va llançar un model de subscripció sense anuncis a finals de 2015, però els números de subscripció eren descoratjadors.

Els problemes ja insuperables de YouTube es van multiplicar a principis de 2017 a mesura que els anunciants van començar a sortir-ne enmig de controvèrsies d’ubicació publicitària, i els generadors de grans ingressos van començar a marxar del lloc .

Fins i tot aquells que no bloquegen anuncis s’havien entrenat per ignorar-los completament. Els investigadors van anomenar aquest fenomen “ceguesa de la pancarta “. L’anunci de baner mitjà es va clicar en un 0,06% de visualització , i d’aquests clics, aproximadament el 50% eren accidentalment.

Les investigacions van mostrar que el 54% dels usuaris van denunciar la manca de confiança, ja que la raó de no fer clic als anuncis de baners i el 33% els va considerar completament intolerables. Aquestes xifres van pintar una imatge bastant crua per a la sostenibilitat de la publicitat en línia, però especialment per a la posició de Google dins de la indústria.

 

El poderós motor de Google havia començat a grimpar

Si perdre una part important de la seva audiència i molestar a la resta no era encara suficientment dolent, Google tampoc va aconseguir avançar-se a un dels canvis més grans de la història de la tecnologia. Van reconèixer la importància de la intel·ligència artificial, però el seu enfocament va fracassar. Atès que el pilar de cerca de Google s’havia tornat inestable, hi havia una gran quantitat d’experiències en l’estratègia d’intel·ligència artificial de l’empresa.

El llavors director general de Google, Sundar Pichai, va predir el 2016 que “el proper gran pas serà que el concepte del “dispositiu “s’esvaeixi” i que “amb el temps, la pròpia computadora, sigui quin sigui el seu factor de forma, serà l’assistent intel·ligent que ens ajudarà durant el dia. Passarem del primer mòbil a un primer món d’IA”. La capacitat de Google per reconèixer la tendència que ve recorda a molts observadors els seus fracassos catastròfics a les indústries en auge de les xarxes socials i la missatgeria instantània.

Mentrestant, el 2014, Amazon va llançar un producte anomenat Amazon Echo, un petit parlant que podria estar a casa seva i respondre preguntes, realitzar tasques i comprar coses en línia en nom nostre. El ressò va ser un gran èxit. Google va llançar el seu producte copycat, Google Home, dos anys més tard, però ja era massa tard per posar-se al dia i no tenia cap estratègia d’ingressos clara.

Alexa, l’ajudant que va viure a l’interior de l’Eco, va ser ràpidament integrat en diversos productes i serveis, i el seu model d’obtenció d’ingressos era clar, viable i el més important per als futurs. El Ressò fa que sigui fàcil demanar productes a través d’Amazon, i cada vegada que algú usava un Eco per adquirir alguna cosa, Amazon va fer diners.

Google va ampliar l’abast del seu assistent virtual creant-lo a Android, però tot i així no va donar resposta a com la tecnologia generaria prou ingressos per mantenir el repertori en expansió de Google d’innovacions costoses.

Els anuncis de Google es van basar en les pantalles, però la interacció de veu va subvertir-les totalment. Google va tractar breument de reproduir anuncis d’àudio amb Google Home, però els consumidors estaven lluny de ser receptius. Els inversors van començar a manifestar la seva inquietud el 2017, però Sundar Pichai va dir que no els preocupessin, deixant que assumissin que Google utilitzaria la seva estratègia d’edat i analitzaria les cerques de veu dels usuaris perquè es puguin mostrar anuncis més adients en dispositius amb pantalles.

 

Alexa celebra la seva victòria sobre Google

Els titulars a principis de 2017 van proclamar que “Alexa Just Conquered CES. The World is Next”. Amazon va fer que la seva tecnologia estigués a disposició dels fabricants de tercers, posant encara més distància entre les dues companyies. Amazon ja havia batut Google una vegada abans, mantenint el 54% del mercat de computació en núvol (en comparació amb el 3% de Google) el 2016, i només era l’inici.

En el seu apogeu, Google tenia una base d’usuaris massiva i fidel a través d’una sorprenent quantitat de productes, però els ingressos per publicitat eren la cua que els tenia tot junts. A mesura que les xifres disminueixen, el nucli de Google va començar a sivilar sota el pes del seu vast imperi.

Google va ser un motor en la indústria de la tecnologia des de la seva entrada pertorbadora el 1998. Però en un món on la gent menyspreava els anuncis, el model de negoci de Google no era amigable per a la innovació, i van perdre diverses oportunitats per pivotar, en última instància, representant les seves nombroses i grans ambicions. Projectes insostenibles. La innovació costa diners, i la principal seqüència d’ingressos de Google ha començat a assecar-se.

En pocs anys, Google havia passat d’un verb divertit i comú a recordar la rapidesa amb què un gegant pot caure.

 

Per: Hacke Noon
Font Imatge: Mandela Smith