Skip links

Les apps escolten les nostres converses

Parlar d’un producte electrònic durant una conversa privada amb un amic o familiar. Entrar posteriorment a una aplicació mòbil i veure’l anunciat a la cronologia. Aquest cas ha fet saltar totes les alarmes sobre el fet que algunes aplicacions mòbils ens escolten pel micròfon del telèfon amb l’objectiu de mostrar-nos publicitat segmentada. Tot i que no hi ha estudis que verifiquin aquesta pràctica, alguns usuaris ja han començat a fer experiments que ho demostren.

El professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Carles Garrigues assegura que “els mòbils poden escoltar-nos pel micròfon, poden enregistrar vídeos, fer captures de pantalla o utilitzar el GPS per a saber coses de nosaltres”. Si una aplicació mòbil volgués escoltar les converses privades dels seus usuaris per tal d’oferir-los publicitat personalitzada, seria necessari executar un algorisme de reconeixement de veu. Ara bé, Garrigues assegura que es tracta d’un procediment “complex”, ja que encara que aquesta pràctica sigui “tècnicament possible”, és “molt arriscada”. Garrigues constata que aquest fenomen només pot tenir lloc si “l’usuari prèviament ha concedit permisos a l’aplicació per a utilitzar el micròfon”. El mateix defensa el professor dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC Miquel Peguera, que assegura que “l’escolta de converses privades per a la creació de perfils i per a la presentació de publicitat personalitzada requereix en tot cas el consentiment de la persona interessada, que hauria de tenir prèviament una informació clara i completa sobre aquest tipus de tractament de les seves dades”.

El que és més fàcil que passi, afegeix Garrigues, és que després de fer cerques a internet com a usuaris d’un compte de Google, “apareguin anuncis relacionats amb els productes que hem cercat a l’ordinador o a qualsevol altre dispositiu en què estiguem identificats amb el mateix usuari”.

Garrigues assegura que “les aplicacions no poden accedir al micròfon dels usuaris ni utilitzar-lo si aquests no ho han acceptat prèviament”. Una vegada l’aplicació té el permís per a utilitzar el micròfon, “és molt difícil saber si aquest és utilitzat en un moment determinat”, assegura el professor. Davant d’això, els experts recomanen a l’usuari informar-se de si ha donat permís a l’aplicació perquè aquesta tingui accés al micròfon. “El més important és que els usuaris estiguin atents als permisos que concedeixen a les aplicacions que tenen instal·lades als seus mòbils”, conclou Garrigues.

 

Font Via Empresa – Il·lustració: Cinco Dias