Skip links

I ara Facebook també vol salvar el periodisme local

El periodisme està en crisi. Aquí porta dècades instal·lat, entre EROs, tancaments i advertències malastrugues. Alguns dels seus mals són externs i altres són de collita pròpia. Que si rumors, que si titulars clickbait, que si els diners de la publicitat escassejen i ningú vol pagar per notícies, que si la qualitat del contingut s’ha desplomat… El cercle viciós en què han caigut molts mitjans (però no tots) gira sense remei al voltant de les noves estrelles de la comunicació: les xarxes socials.

D’entre totes elles, Facebook és la que major força de gravetat exerceix. La seva relació amb els mitjans ha estat complicada des del principi. Hi han crescut les fake news i els discursos de l’odi (encara que no són un invent seu). És la xarxa social més gran i, com a tal, una font important de trànsit per als webs de notícies. Alhora, es nodreix del contingut dels mitjans en una relació que no molts consideren justa. Els canvis en el seu algoritme afecten directament a la visibilitat i els ingressos dels mitjans. I, per si fos poc, prioritza vídeo enfront de contingut escrit.

Però Mark Zuckerberg vol arreglar les coses. Facebook acaba d’anunciar una inversió de 300 milions de dòlars (262 milions d’euros) en mitjans de comunicació locals. Alhora, preparen noves mesures per reduir el pes de la informació de baixa qualitat.

 

Què vol fer facebook?

“L’any passat ens vam dedicar a investigar en profunditat quins tipus de notícies volen veure les persones a Facebook. També hem preguntat als nostres socis del sector de la informació de quina manera podem millorar la nostra col·laboració a fi de marcar la diferència”, assenyala Campbell Brown, vicepresidenta d’associacions de notícies globals a Facebook. “Dues qüestions s’han repetit sistemàticament: les persones volen més notícies locals i les redaccions de notícies locals busquen més suports”.

Així que Facebook vol contribuir de manera positiva a la situació dels mitjans locals, de moment, només dels Estats Units. D’una banda, volen donar suport als periodistes en la tasca d’investigació i recopilació de notícies. De l’altra, ajudar els mitjans a trobar un model sostenible. Tot amb l’objectiu final de fomentar l’interès i la participació dels usuaris de Facebook.

És a dir, la xarxa social vol, d’una banda, donar un cop de ma als mitjans de comunicació locals quina situació als EEUU és delicada, en gran mesura, per culpa de l’impacte que han tingut les grans plataformes digitals en el seu model de negoci (la publicitat). I, d’altra, vol tenir cura que se segueixi produint el tipus de contingut que més activitat genera en la seva plataforma.

La inversió que Facebook va anunciar a principis d’any s’estendrà durant els propers tres anys. De moment, la xarxa social ha revelat cinc de les iniciatives que se’emportaran els fons.

 

El Pulitzer Center.- Aquesta organització es dedica a donar suport a la publicació de notícies i reportatges sobre assumptes de tot el món que habitualment no apareixen als mitjans. Cada any aporten finançament per a uns 150 projectes. Facebook donarà cinc milions de dòlars per llançar el programa “Bringin Stories Home”. La iniciativa buscarà fomentar la cobertura de temes que afecten les comunitats locals en els mitjans nord-americans. Els diners es destinaran a 12 projectes de recerca multimèdia i a la seva divulgació cada any.

 

Report for America.- Amb el suport, entre d’altres, de la Fundació Knight, Google News Initiative, la Fundació Ford i el Lenfest Institute for Journalism,  aquesta iniciativa busca posar en valor el periodisme local com a eina per reforçar la democràcia. Facebook destinarà dos milions de dòlars perquè, durant els propers cinc anys, es doni suport a la contractació de 1.000 periodistes en redaccions locals de mitjans de comunicació.

 

Knight-Lenfest Local News Transformation Fund.- La Fundació Knight i l’Institut Lenfest van crear, el passat mes de setembre, un fons per reforçar i transformar el periodisme local en l’era digital. L’aportació de Facebook serà d’un milió d’euros destinats a la creació d’un centre d’innovació i tecnologia en el sector informatiu. L’objectiu és millorar l’ús de la tecnologia en la recopilació de notícies i el desenvolupament de nous productes i de models empresarials sostenibles .

 

Local Media Association & Local Media Consortium.- Aquestes dues entitats, conegudes com LMA i LMC, agrupen la majoria de mitjans de comunicació locals dels Estats Units. La xarxa social destinarà un milió d’euros a què uns 2.000 periodistes, repartits per les redaccions locals, desenvolupin formats de contingut de marca per Facebook i altres plataformes. L’objectiu és, de nou, aprofundir en formes d’ingressos alternatives.

 

American Journalism Project.- Aquesta organització filantròpica ha establert una sèrie de beques i subvencions per a aquells mitjans que apostin per exercir un servei públic a la ciutadania. Facebook s’ha compromès a destinar un milió de dòlars per sostenir aquest projecte.

A més, la xarxa social ha inclòs entre els seus esforços per donar suport al periodisme local el finançament de la seva iniciativa “Community News Project” , llançada el 2018, que busca fomentar la contractació de periodistes becaris de comunitats locals, i el programa pilot “Accelerator”, perquè els mitjans desenvolupin models de subscripció i depenguin menys de la publicitat.

 

De la mà contra les fake news

Totes aquestes iniciatives per donar suport al periodisme local s’engloben en un projecte llançat ja fa dos anys: “Facebook Journalism Project”. Al mateix temps que renta la seva imatge després d’anys de conflictes amb els mitjans, la xarxa social busca amb això fomentar la creació de nous productes informatius de qualitat i formar els periodistes i altres professionals dels mitjans en l’ús d’eines digitals.

Aquí és on s’inclouen també les iniciatives per lluitar contra les fake news i la propagació d’informació de baixa qualitat. “Les notícies són una de les pedres angulars de l’objectiu de Facebook, que no és altre que proporcionar a les persones el poder de crear comunitats i apropar-se més al món”, conclou Campbell Brown. “Seguirem lluitant contra la difusió de notícies falses, la informació errònia i les notícies de baixa qualitat a Facebook, però, a la vegada, també tenim l’oportunitat i la responsabilitat d’ajudar a les agències de notícies locals a créixer i prosperar”. (Infografia: El Desconcierto de Chile)

 

Per Juan F. Samaniego / Nobbot