Skip links

Àudio: noves oportunitats per als periòdics

La fusió de podcasts i altaveus intel·ligents està impulsant l’interès de l’audiència per rebre informació en format d’àudio a través del seu diari de confiança, el que generarà també noves oportunitats d’ingressos per als editors. L’International News Media Association (INMA) dedica el seu darrer informe a examinar les oportunitats actuals i a curt termini del contingut d’àudio en els mitjans de comunicació. L’estudi es titula Audio Opportunities for News Media, elaborat per Robert Loewenthal, fundador de la Plataforma Tecnològica Whooshkaa, i Dawn McMullan, director sènior de INMA, però només és accessible per als socis d’INMA.

La investigació d’INMA ofereix diverses idees clau:

• Oportunitats d’ampliar l’audiència: les empreses editores de periòdics continuaran adoptant la tecnologia de veu perquè crea una connexió directa amb les audiències en els seus habitatges. Els altaveus intel·ligents vénen per quedar-se.

• Oportunitats de publicitat: els altaveus intel·ligents obriran possibilitats de generar ingressos. Al igual que les noves digitals, l’àudio es convertirà eventualment en un model de negoci basat en l’audiència.

• El contingut és clau: Les empreses de mitjans de comunicació estan en una posició privilegiada per beneficiar-se de la tendència de l’àudio perquè tenen molt contingut. Adaptar-lo a l’àudio és el repte, però parten en situació d’avantatge.

• Camí cap a audicions més joves: la investigació mostra que els consumidors més joves escolten els podcasts més que la ràdio. Una altra forma de connectar amb les audiències a les quals no és fàcil arribar.

• Hàbits de propietaris d’altaveus intel·ligents: les persones que posseeixen els altaveus intel·ligents usen menys els seus telèfons, llegeixen periòdics i revistes amb menys freqüència, escolten menys ràdio i veuen menys televisió.

• L’àudio no és vídeo: l’àudio és tot el que el vídeo no ha sigut per a la indústria dels mitjans: barat, fàcil d’entendre per als periodistes, i s’adapta fàcilment a la vida del consumidor en molts aspectes.

Según indica l’informe d’INMA, “l’interès dels consumidors amb Siri i Alexa està canviant els hàbits, i aquests nous costums també porten a que les empreses de mitjans hagin de centrar-se en un contingut de qualitat. Canvia la manera en què els consumidors finalitzen consumir aquest contingut. Els mitjans informatius han de potenciar la seva estratègia per a vídeo i àudio a la carta, i en com comercialitzaran aquest contingut “recuperat” (és a dir, quan no es sintonitza en directe sinó posteriorment)”.

Produir contingut per nínxols d’audició
L’informe d’INMA destaca en les seves conclusions que “també han de considerar la producció de contingut exclusivament per a nínxols d’audició. Les empreses intel·ligents venen aquests canvis com oportunitats. Les empreses que cuiden el contingut trobaran grans audicions noves, però si el contingut és fluix, observaran com les seves audicions declinen”.

“No podem permetre’ns fer la vista grossa”, indica van Leeuwe, de TMG Media. “La pregunta segueix sent: Com jo monetitzarem? La publicitat (patrocini) no és ressenyable encara en àudio. Potser hauríem de fer que els podcasts siguin part de la subscripció i així augmentar la lleialtat. Encara que fins i tot de moment siguin gratis, no podem deixar de fer-ho”.

L’informe recomana als mitjans de comunicació que apostin per les notícies i els esports en viu. “Compte amb les plataformes per distribuir-lo (àudio i vídeo) i capacitat de producció per cobrir-lo millor que ningú. La gent no escolta un podcast per saber qui està guanyant un partit o quines són les últimes notícies”.

La investigació d’INMA reconeix, no obstant això, que en aquest moment, per als mitjans de comunicació, l’àudio és encara una discussió de contingut més que una publicitat argumental i que els editors encara no estan guanyant diners amb la tecnologia de veu. No obstant això, els autors de l’informe fan una crida a l’optimisme perquè ja hi ha mitjans que estan desenvolupant estratègies i estan fomentant la lleialtat del públic. “Aquests editors estan creant actius que condueixen a fluxos d’ingressos futurs quan el contingut dinàmic o els anuncis s’insereixen en les respostes generades pels nous dispositius intel·ligents”.

Una oportunitat per potenciar la marca
Recorda que “l’àudio també crea bones oportunitats de marca per als editors i els comercials. Les marques poden parlar directament amb els consumidors en els seus habitatges. Les marques poden fins i tot proporcionar als consumidors informació o respostes a les preguntes a través de la veu, i en última instància, hauria de ser possible que aquesta tecnologia respongués a qualsevol pregunta que els consumidors puguin imaginar.

El propòsit principal de la tecnologia de veu ha de ser informar, educar, entretenir, persuadir, vendre, motivar o inspirar. “I això és clau: les marques poden fer tot això sense intervenció humana. Si algú vol una informació, pot estar disponible.

L’informe INMA se centra en les dades del públic que mostren l’adaptació ràpida dels públics a l’àudio, així com els anunciants que segueixen el seu lideratge. L’informe també aprofundeix en els perills per a les empreses de mitjans de comunicació de Google que treballen en el seu propi servei de notícies d’àudio.

NOTA: El lector d’El Butlletí pot ampliar aquesta informació amb l’exemple del diari belga De Standaard. Emmanuel Naert, gerent de marca del rotatiu, analitza en un article per a la Internacional Media News Association la investigació que han portat a terme per trobar vies d’ingressos per a l’Audio a la Carta o sota demanda.

Per: International News Media Association
Font imatge: ShoutEngine