Skip links

El congrés de periodisme d’Osca conclou que les xarxes socials no salvaran a la premsa

El 19è Congrés de Periodisme Digital d’Osca ha constatat en debats i taules rodones que les xarxes socials no poden salvar en l’actualitat a la premsa tot i ser vehicle de transport de la informació, i que el compromís amb la veritat i la passió per donar-la a conèixer són essencials.

Aquesta presa de posició del congrés queda reflectida en el document de conclusions elaborat pels seus organitzadors després de dos intensos dies de debat en els quals la lluita de la dona per la igualtat de drets i reivindicació de la feina del periodista professional s’han convertit en temes centrals.

La precarietat en la professió periodística impedeix que la informació política, cada vegada més demandada per les noves generacions de lectors, es pugui desenvolupar de forma adequada i redueix als professionals a “ballar al so que marquen els partits amb la repicadissa de les seves tuits”.

Periodistes orquestra, destaca el document de conclusions, la situació no els permet “deixar plantats” a portaveus que convoquen rodes de premsa sense preguntes o mitjançant pantalles de plasma. Durant la cita s’ha advertit, en relació a aquest punt, que la precarietat i la “obsessió” dels mitjans per les xifres d’audiència dificulten la possibilitat de fer una anàlisi més profunda de la situació.

D’altra banda, el congrés ha permès establir que la responsabilitat dels rumors i falses notícies que s’estenen com “plagues” per les xarxes socials no és d’aquestes sinó dels mitjans que les propaguen o les fabriquen. Una situació, va advertir en una taula de debat la directora del diari Público, Ana Pardo de Vera, que fa que en el periodisme res sigui incompatible amb la mentida, ni tan sols les dades, i que exigeix​​responsabilitat per part del professional, com a forma de contrarestar aquesta situació.

Els experts van dir als congressistes que les xarxes socials no poden salvar ni substituir el periodisme atès que el seu negoci no és la informació sinó el seu transport, i que “poden tancar l’aixeta de l’audiència amb la mateixa facilitat amb què el van obrir”.

Per la seva banda, els professionals del periodisme han insistit aquests dies en temes com la tragèdia de les 180 milions de persones desplaçades per la desesperació o les guerres i en el fet que només es capta l’atenció quan una d’elles mor en una platja o en una tanca. Davant d’aquesta situació, que porta a plantejar qüestions transcendentals com el canvi climàtic com una “anècdota”, aquests professionals s’han mostrat unànimes en les seves intervencions: “Fa falta més periodisme, no menys”.

També s’ha reivindicat durant el congrés un periodisme dirigit a criticar i denunciar les “males pràctiques” en la professió, així com a “desmuntar rumors i dissoldre les mentides a cop d’una maleïda hemeroteca”.

“El periodisme és passió i compromís”, ha ressaltat en la conferència final del congrés el conegut reporter gràfic Gervasio Sánchez, claus per dur a terme una tasca dirigida a “incomodar el poder”.

El  XIX Congrés de Periodisme Digital va acollir més de 450 assistents al Palau de Congressos d’Osca, entre congressistes, ponents i representants de les institucions públiques. (Foto: La Comarca)

 

Per eldiario.es
Font imatge: www.lacomarca.net