Skip links

El diari suec Aftonbladet, un enorme èxit digital amb anuncis locals

Quan The New York Times, The Washington Post o Financial Times revelen com estan creixent els seus negocis en línia, altres editors pensen que aquest èxit només és a l’abast dels gegants del periodisme. En un petit país com Suècia hi ha una capçalera que demostra que és possible crear un model sòlid sustentat per una audiència lleial: el diari suec Aftonbladet va aconseguir 255 milions de corones sueques (32 milions de dòlars) el 2017, convertint-se en una de les publicacions més reeixides d’Europa. La capçalera, propietat de la companyia de mitjans escandinaus Schibsted, pot servir de model a altres mitjans que vulguin subsistir en l’era digital.

La mateixa companyia ha revelat que el secret del seu èxit rau en l’estratègia. El tabloide lidera el mercat de la publicitat digital, impulsat pel vídeo i els anuncis locals. L’altra pota del seu negoci, les subscripcions digitals, van superar les 250.000 en 2017. Aquesta xifra no només és un èxit en un país que amb prou feines compta amb deu milions d’habitants, sinó que pot considerar-se tota una fita si es compara amb la majoria de les publicacions internacionals. El diari amb més subscriptors del món, The New York Times, amb prou feines supera els 2,6 milions d’abonats digitals. En un país amb 320 milions d’habitants, hauria d’arribar als 8 milions de subscriptors per igualar la proporció d’abonats que registra el diari suec, segons estimacions de l’Institut Reuters per a l’Estudi del Periodisme.

Aftonbladet assegura que la seva força rau en la relació tan estreta que manté amb els seus lectors. Prova d’aquest compromís és que el trànsit directe va superar el 80% durant el mes de desembre. El seu model freemium permet llegir notícies i articles d’opinió generats per un equip de 300 professionals. Les persones que se subscriuen a Aftonbladet Plus poden accedir a articles en profunditat per 59 corones al mes (7 dòlars).

Tots els periodistes elaboren continguts per al servei de pagament, però hi ha 16 professionals dedicats exclusivament a treballar en Plus confeccionant butlletins i diferents productes. Els subscriptors tenen disponibles cada dia 25 articles. La cobertura esportiva també ha resultat ser molt útil per atreure subscriptors, una vegada que es converteixen en abonats, tenen la possibilitat d’accedir a la revista digital Sportbladet. La versió Premium Plus ascendeix a 99 corones (12 dòlars), i permet a l’abonat descarregar guies de viatge i accedir a la transmissió de pel·lícules per cortesia del servei de vídeo sota demanda SF Anytime.

Una altra de les claus de l’èxit del diari resideix en l’anàlisi de dades. L’equip de Plus es dedica a supervisar els hàbits de lectura dels visitants del web i dels subscriptors de pagament. Així coneix quins són els temes que obtenen més trànsit i sobre ells crea butlletins informatius exclusius per als abonats.

 

Per Digiday
Font d’imatge: carljonsvik.myportfolio.com