Skip links

Els lectors en línia estan impulsant un canvi de cultura en el periodisme

Newspapers amb històries llargues i distingides, incloent el The Guardian quotidià i l’Observer setmanal, s’adapten a una mena d’existència bifurcada. Són una operació de periodisme amb dues parts diferenciades però entrellaçades. El paper és un artefacte, distribuït sobretot en una zona geogràfica particular, els continguts determinats en gran part per la cultura dels llocs on circula, i que s’esforça per servir. La versió digital es compon d’impulsos electrònics, obtinguts i consumits a través de diversos tipus de dispositius per persones de tot el món. I la seva cultura? Bé, això és increïblement nou. Tot i que la cultura del Regne Unit és naturalment prominent, es crea una cosa nova a les plataformes digitals, on es fusionen els periodistes de Guardian i Observer.

Les operacions editorials substancials del Guardian als Estats Units i Austràlia estan contribuint a això. Estan portant a la barreja general els trets d’aquestes cultures. Periòdicament, legalment, lingüísticament i políticament, en molts casos, els EUA i Austràlia són diferents del Regne Unit. A mesura que passa el temps, sembla inevitable que es desenvolupi una cultura de periodisme diferent en l’espai digital, diferent de la cultura d’impressió basada al Regne Unit que s’assembla i és enriquida per un públic que està connectat per l’idioma anglès però que de moltes altres maneres és culturalment diferent.

Com a defensor global dels lectors, responsable de gestionar les respostes de l’audiència al periodisme de he Guardian i Observer en totes les seves formes impreses i digitals, tinc el privilegi de veure créixer aquesta nova cultura del periodisme. Té pressions. En alguns països, algunes paraules o imatges són més ofensives que en altres. Quines sensibilitats hauriem de prevaler? En aquesta era de poderós sentiment nacionalista, les expressions d’orgull i rivalitat es poden debatre amb passió a través d’un servei de periodisme digital amb el qual ambdues parts poden sentir-se com a casa en una mena de sentit virtual i còmode. De quines lleialitats haurien de cedir o ser més curosos?

A nivell pràctic, l’escala dels públics combinats de Guardian i Observer pot ser un repte. La publicació diària del diari The Guardian al Regne Unit és de 151.625 de dilluns a dissabte. La publicació impresa de l’Observer els diumenges és de 175.401. El seu periodisme combinat en plataformes digitals l’’utilitzen habitualment a tot el món al voltant de 140 milions de navegadors únics al mes.

El meu petit equip i jo tractem de llegir cada comentari, però no podem respondre-ho tot personalment. Entenem que la queixa de cada persona és important per a l’individu, i sempre pretenem tractar-los amb cortesia. Però no totes les denúncies valen una quantitat igual de temps, investigació, deliberació, explicació o remei. La pedra de toc és la proporcionalitat, ja que sovint és per als ombudsman estatutaris i altres amb roles de maneig de queixes.

En decidir els recursos per dedicar-nos a qualsevol reclamació donada, utilitzem aquests criteris: Serietat de la qüestió; probabilitat de dany; potencialitat d’enganyar; proximitat de la persona al fons de la qüestió plantejada; el grau en què la matèria específica indica un problema sistèmic; escala de resposta del públic a la matèria; grau de risc de dany a la reputació del Guardian/Observer.

Cap no té precedent. Qualsevol d’aquests criteris pot ser rellevant en la valoració d’una queixa particular en les circumstàncies que existeixen en el moment de la valoració. Per tot allò que pugui sorgir de nou en l’espai digital, valen els vells imperatius: per proporcionar una autorregulació autèntica i mantenir el periodisme lliure d’una regulació específica del govern, romanen sempre les bones formes, conscients de que els lectors en línia estan impulsant un canvi de cultura en el periodisme.

 

 

Per: Paul Chadwick, defensor dels lectors del diari The Guardian