Skip links

Espanya, a la cua en la taxa d’ingressos digitals dels grans grups de premsa europeus

L’informe que edita anualment l’APM destaca que la indústria dels mitjans de comunicació continua desenvolupant-se en un escenari incert, on l’avanç d’alguns segments es contraposa al retrocés d’altres i segueix sense poder quantificar-se amb solvència el pes del negoci digital. En qualsevol cas, i prenent com a referència la proporcionalitat, l’anàlisi valora que el percentatge d’aquest tipus d’ingressos és limitat en companyies com Prisa, Unidad Editorial i Vocento. Per sota del 20%.

La taxa espanyola ronda el 20%, molt lluny dels ingressos digitals que presenten els grups líders europeus, amb percentatges per sobre del 30 i el 40%, el que deixa a Espanya per darrere de països com Alemanya, Noruega, Regne Unit o Finlàndia.

El grup amb una major taxa de digitalització és l’alemany Axel Springer amb el 67% el 2016, sis punts més que l’any anterior. Dels 3.290 milions d’euros d’ingressos, 2.217 van provenir de la part digital. La segueixen Schibsted (65%), Daily Mail And GT (51%), Bertelsmann (44%) i Guardian Media Group (39%).

La primera companyia espanyola en el rànquing és Unidad Editorial, que apareix en la vuitena posició, amb el 19% que van suposar 60 milions d’euros digitals sobre una facturació total de 318 milions. Immediatament després es troba Prisa, amb una taxa del 15% (201 milions d’euros) i, tres posicions més avall, Vocento amb un 11% (51 milions d’euros).

Segons teoritza Luis Palau, els índexs llançats per les companyies espanyoles podria ser degut, amb certa seguretat, al fet que el seu procés de digitalització ha estat molt més complicat i, en certa manera, més traumàtic que el dels seus veïns europeus . Mentre que aquests últims han fet grans avenços en la transformació digital, apostant per segments com el dels anuncis classificats, als primers els ha costat més iniciar el procés de reconversió.

De fet, l’informe assenyala que els mitjans espanyols van rebutjar entrar en el negoci dels classificats fa una dècada, quan la crisi encara no havia sobrevingut. És significatiu que tots els grups van tenir aquest paquet de venda sobre la taula i ho van rebutjar, fins que van venir grups estrangers i van apostar per ells. De qualsevol manera, Espanya està a la cua dels principals grups de la indústria europea. Però se salva de ser el fanalet vermell, un dubtós honor que ostenten el grup belga Roularta amb una taxa del 6%, el francès Lagardere Active (7%) i l’italià Espresso (9%).

 

Font: APM