Skip links

Espanya arriba a la maduresa digital i es prepara per a la quarta revolució industrial

La Fundació Telefónica acaba de presentar el seu informe anual Societat Digital a Espanya 2017 en el qual es destaquen aspectes com que Espanya es manté com a líder a Europa en el desplegament de fibra òptica a la llar, sumant més clients que Alemanya, Regne Unit, França i Itàlia junts, i disposant a més d’una cobertura de banda ampla d’accés mòbil 3’5G que arriba pràcticament la totalitat de les llars i amb un 94% dels mateixos amb accés també a cobertura 4G.

Segons l’informe, s’observa com el passat 2017, ja no va ser un any de canvi; sinó que la tecnologia ha passat a formar part de la societat i s’ha convertit en actor protagonista de la història. En aquest sentit, el futur d’Espanya passa per la rapidesa d’adaptació al nou paradigma digital, utilitzant la digitalització com a eina per arribar a tots els àmbits, així com de l’adequació progressiva de les infraestructures de cara al 5G.

Segons l’informe, la societat digital espanyola està camí ja de la societat cognitiva, on l’ús de la intel·ligència artificial i els sistemes cognitius de tota la informació dels dispositius connectats. Elements com l’activitat digital de l’ecosistema empresarial, els sectors públics i privats, o els elements de la transformació digital com l’economia 2.0 o el blockchain, apunten a aquest canvi de paradigma.

Dels 28 països de la Unió Europea, Espanya se situa en el lloc 17 en l’indicador de capital humà; mentre que de les 10 habilitats professionals més demandades a Espanya segons un estudi de Linkedin, nou estan relacionades amb les TIC i l’anàlisi de dades. La inversió en sistemes d’intel·ligència artificial indica que Espanya podria augmentar la productivitat un 11%, però encara hi ha un important percentatge (44%) que es mostra reticent. A més, segons destaca l’informe, encara hi ha un 63’9% dels ordinadors a Espanya que no estan protegits correctament.

 

De Fundació Telefónica