Skip links

Un estudi global ofereix una visió clau sobre l’estat actual del periodisme

• L’entorn tecnològic, especialment les xarxes socials i la participació de les audiències, constitueix el canvi més important.
• La missió principal del periodisme és àmpliament considerada com informar el públic i controlar el poder.
• Els periodistes mostren poca confiança cap als polítics i els partits polítics (els periodistes russos van indicar que confiaven més en l’exèrcit que en els funcionaris de l’estat).
• Molts senten que se’ls demana fer més amb menys, el que afecta la qualitat de les notícies que produeixen.

Els resultats conviden a comparar les concepcions que els periodistes tenen de si mateixos a escala global, i com treballen.

WJS va posar a prova el seu primer projecte en set països en 2006. A principis de 2011, va enviar una segona onada d’enquestes, moment en el qual el nom Worlds of Journalism Study va esdevenir una marca registrada.

A mesura que la xarxa s’expandia, els coordinadors regionals i un comitè executiu van dirigir l’esforç internacional. Les troballes del segon estudi es publicaran al maig de 2019. Pel que fa al futur, un tercer conjunt d’enquestes (WJS3) serà llançat sota el tema “Periodisme que enfronta riscos i incerteses”. La seguretat dels periodistes, la competència amb mitjans socials i alternatius, els esforços massius per manipular l’opinió pública i la creixent tendència cap al treball freelance basat en contractes curts amb salaris baixos, es troba entre els temes que s’exploraran. Més informació aquí.

Per: Sherry Ricchiardimar, escriptora sènior d’AJR / Red Internacional de Periodistas