Skip links

El Financial Times barreja periodisme amb actuacions per atraure a públics més amplis

The Financial Times ha estat experimentant amb explicar les seves històries a través del rendiment teatral, amb l’objectiu de veure si l’enfocament creatiu i en viu de la narració d’històries pot implicar el públic de noves maneres. L’editor explora com els plantejaments creatius de la narració de contes poden suportar una innovació crucial en la pràctica periodística

A través del Laboratori de Narratives Contemporànies, un projecte de recerca en curs que explora el futur de la narració de contes, l’editorial es va associar amb  People’s Palace Projects, una organització benèfica artística independent a la Queen Mary University de Londres i l’espai d’interpretació Battersea Arts Center, -progressió, actuacions de rascar-se de les seves històries a l’escenari-.

“No estàvem segurs sobre els assumptes que funcionarien i això no ho faria, així que només vam intentar trobar periodistes entusiasmats que estaven disposats a provar”, va dir Robin Kwong, responsable del lliurament digital, Financial Times, en un informe debat sobre les actuacions a la Universitat Queen Mary el 2 de juliol.

“De vegades, les notes dels periodistes són realment importants per a ells, però eren molt generoses per compartir amb els artistes”.

“Els periodistes van trobar que, encara que podrien haver abordat la seva història d’una manera particular, veure-la presentada d’una manera diferent era bastant il·luminadora, i era gratificant descobrir que en realitat un ventall d’històries diferents podria funcionar de diferents maneres”.

Els que participen en el projecte News News Labs debaten sobre com poden col·laborar artistes i periodistes.

Els cinc espectacles de 10-15 minuts realitzats per una sèrie d’artistes del Battersea Arts Center el 29 de juny van combinar històries, des de les de la seva sèrie Work Tribes fins a una investigació sobre la relació entre Uber i els seus conductors, i van encoratjar crear un espai focalitzat on els que observen podrien afrontar els temes que no necessàriament implicarien.

“Esperem que quan les persones entrin a l’espai de rendiment i donin el seu temps, poden tornar-se una mica més curiós sobre el que està passant i començar a formular les seves pròpies preguntes sobre els problemes”, va dir Kwong a Journalism.co.uk.

“El periodisme no només es converteix en un mitjà per donar a les persones respostes a les preguntes que ja tenen, sinó un mitjà per provocar noves preguntes per explorar”.

André Piza, director de producció i director de teatre, People’s Palace Projects, va dir que hi ha una semblança entre la manera com treballen els periodistes i artistes: posar la informació d’una forma coherent per a un públic que no té l’oportunitat d’involucrar-se amb tot el material original.

“Quan teniu diferents oportunitats per relacionar-se amb persones de diversos formats, que és el que fan els artistes i els periodistes, dóna al públic una perspectiva molt més completa, fins i tot poètica, sobre les històries amb què estan tenint contacte: les narracions es presenten de moltes maneres diferents”, va dir.

“El significat que aquestes històries acaben tenint en la vida de les persones és molt més interessant i tenen un impacte molt més gran”.

Tanmateix, com una organització transfronterera amb lectors internacionals, The Financial Times es pregunta ara com aquest format de narració en viu pot funcionar pràcticament en el llarg recorregut.

“Estem preguntant com navegem entre línies per tenir alguna cosa que és molt important per estar físicament allí per experimentar, en comparació amb intentar arribar a un públic de tot el món”, va dir Kwong.

“Ara hi haurà moltes coses per tornar, pensar i consolidar els comentaris que tenim i les nostres pròpies experiències”.

 

Q & A: Robin Kwong, cap de lliurament digital a The Financial Times

En el seu paper com a editor d’Projectes Especials, Robin és qui ha estat darrere del joc interactiu Uber de FT, la seva cinquena història més llegida del 2017. Des de llavors, va dirigir al nou equip de lliurament digital de FT. La Idea es va trobar amb ell per conèixer més sobre aquest nou equip i el que espera aconseguir.

 

Pot donar-nos una visió general del vostre paper com a cap de lliurament digital?

El nucli del rol és començar i executar un equip nou, anomenem l’equip de lliurament digital fins que aconseguim un nom millor. Sóc jo, el meu diputat i quatre productors creatius que estem acabant de reclutar. Aquest nou equip de productors creatius estarà integrat als quatre taulers de notícies principals de la FT a nivell de cap d’un diputat, però em reportaran en lloc del capçal de la taula. La idea darrere d’aquest equip és canviar la forma en què encomanem històries.

El llarg recorregut de tot això és que durant els últims deu anys, la FT ha anat realitzant els canvis i ajustos graduals necessaris per passar d’una sala de premsa que produeix un producte imprès a una redacció que produeix un producte en línia i un producte imprès . Tots els canvis que havíem posat en marxa durant l’any passat estan centrats al voltant de l’acabament de les coses, amb el que vull dir que tots estan centrats en canviar el que passa després que un periodista escrigui la seva història. El que mai no hem abordat correctament és el que passa abans que un periodista escrigui la seva història.

 

Es pot elaborar sobre això?

Massa sovint, quan un reporter i un editor tenen una conversa sobre una història, encara no tenen aquesta pregunta de “quantes paraules hauria de presentar”. I així la manera en què molts editors i reporteres veuen històries continua sent aquest tros de prosa. I el primer és aconseguir que la història sigui correcta -aquest tros de prosa és correcte- i després està pensant en què hauríem de fer digitalment. Aquest és l’origen de moltes de les queixes dels equips digitals, tant si es tracta d’un compromís de l’audiència com de gràfics o de vídeo, on bàsicament “només ens ha parlat d’això abans, podríem haver fet alguna cosa fantàstica amb ell”. Però en aquesta etapa, és massa tard”. Per tant, per tractar de resoldre això, en primer lloc, és fonamentalment un repte de canvi de cultura. Hem decidit que la millor manera de fer-ho és introduir agents de canvi: fer que la gent entri a l’escriptori i modelar aquest comportament i tenir des del principi com a part de la descripció del lloc de treball una responsabilitat per pensar d’una manera més àmplia i més creativa. sobre la narració de contes i sobre el format i posar-los en el cor de les taules de notícies amb suport i en una posició de credibilitat i antiguitat. Això és el que intentem fer amb aquest nou equip. La idea és, en part, que si tenim aquest dret, en cinc anys, a mitjà termini, tots els redactors seran un productor creatiu perquè hem ajudat la forma en què pensen sobre històries no només textualment sinó visualment.

 

Quan entrin els productors creatius, l’escriptor passarà al productor creatiu abans d’anar a un editor?

En realitat, principalment perquè la funció bàsica d’un editor continuarà essent el primer punt de contacte per a un periodista i la primera conversa encara haurà de ser “hi ha una història aquí”. No volem canviar això perquè això és el nucli del que fa alguna cosa una història de FT i el que fa que alguna cosa no sigui una història de FT. El que volem canviar és que una vegada que hàgim identificat el que fa que aquesta història específica sigui interessant, fem la pregunta “quina és la millor manera d’explicar aquesta història”. Així, principalment, els productors creatius treballaran amb els editors.

 

Quins tipus d’històries fan un bon projecte especial?

Una de les coses més interessants que he vist recentment és la narració basada en xat. L’aplicació de notícies Quartz va ser la primera. Passar-se de la interfície de xat com a forma de fer arribar històries a [lectors] per explicar una història a través d’una interfície de xat és una cosa que em sembla interessant. Dos exemples d’això: el laboratori de BBC News va publicar aquest conjunt d’històries anomenades Crossing Divides. Es tracta de tenir converses difícils entorn de temes controvertits. Per a cadascun d’aquests temes, decideix ser una persona a cada costat d’aquest debat i té aquesta conversa de l’aplicació de xat amb l’altra persona de l’altra banda. L’altra cosa que vaig a esmentar és una nova eina de codi obert, EntrevistaJS, per facilitar que les redaccions generin aquest tipus d’històries de xat interactives. Al Jazeera va produir això amb la [Iniciativa de Google Digital News Initiative].

Aquestes dues coses combinades em fan pensar que [la narració basada en el xat] es converteix en un espai interessant. No tenim res actualment en les obres que utilitzen aquest format, però això seria un exemple d’allò on probablement volíem fer-ho com un projecte especial inicialment per veure si podem trobar una història que sigui realment adequada per a aquest format i en realitat només podem intentar fer-ho una vegada.

 

Per: Journalism.co.uk
Font Imatge: blogs.sed.qmul.ac.uk