Skip links

L’AMIC promou el I Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat

Enguany, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) obrirà el meló d’una idea que feia temps esperava en una carpeta de Mediàtic Marketing Communications (responsable també de la Secretaria Tècnica del projecte). Es tracta del primer Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat, que està previst realitzar-se a la Seu d’Urgell el pròxim mes d’octubre i que abraçarà mitjans de tots els territoris vinculats al Pirineu, d’una banda i l’altra de la serralada: Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra i França.

La comissió organitzadora del Congrés Interpirinenc està formada per professionals de l’AMIC i Mediàtic; representants d’entitats de mitjans d’Euskadi i Navarra, i una representació del món universitari. El nombre mitjans potencials per a la celebració de l’esdeveniment supera els 500, entre capçaleres de premsa en paper i digital, ràdio i televisió de proximitat.

Una part importantíssima dels mitjans de proximitat és al País Basc i la principal entitat que els agrupa, Hekimen, ja treballa pel bon èxit del congrés des de la mateixa comissió organitzadora. Hekimen és un grup que inclou seixanta empreses del País Basc i cent trenta projectes de comunicació, uns quants dels quals són navarresos. Premsa, ràdio, televisió i xarxa; nacionals, locals i temàtiques. El vincle entre ells: comunicació professional en basc. També s’ha sumat a aquest rellevant projecte Tokikom,  una xarxa de 60 mitjans locals en euskera. La majoria d’ells es van crear a finals dels 80, en el context de la florida de les associacions locals d’euskera, com a eina per a la difusió i normalització de l’idioma. El 1997, aquests mitjans i les seves associacions matrius es van agrupar en Euskaltzaleen Topagunea i acull també mitjans en basc de Navarra.

Es treballa ara per a obtenir la complicitat dels mitjans de proximitat andorrans i de la Catalunya Nord i per a la incorporació al projecte del congrés dels Observatoris de la Comunicació del País Basc, Navarra i Catalunya. Quant a suport, el congrés ha rebut ja els de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Naturgy, Ajuntament de La Seu d’Urgell i Xarxa Vives d’Universitats, entre d’altres.

El I Congrés Interpirinenc dels Mitjans de Proximitat (CIMP) que promou l’AMIC tindrà lloc a La Seu d’Urgell (Alt Urgell/Lleida) els dies 24 i 25 d’octubre de 2019. Els objectius del Congrés se sustenten en tres punts fonamentals: Ser el punt de trobada dels mitjans de proximitat i els seus professionals de l’àrea interpirinenca per compartir experiències i reflexionar sobre el seu present i futur. En segon lloc, esdevenir el congrés de referència per conèixer què està passant al món dels mitjans de proximitat en general, i en particular, en l’àmbit dels Pirineus, i, finalment, posar en relleu la importància de tenir mitjans de proximitat per consolidar l’espai comunicatiu interregional dels Pirineus.

La comissió organitzadora del CIMP ha elaborat ja una primera proposta sobre els eixos temàtics:

  1. Promoció de la llengua: Normalització i reconeixement dels mitjans de proximitat
  2. El paper dels diners públics: Polítiques públiques i accions de suport governamental
  3. La funció social dels mitjans de proximitat: Esdevenir especialista en la meva comunitat, ser un dinamitzador social (periodisme de servei a la comunitat). Creació de comunitats i garantia del pluralisme i diversitat (garants de la qualitat democràtica)
  4. El model de negoci: Són realitats petites, empresarials o d’entitats. Barreja de projecte empresarial i voluntaris. Necessitats específiques de formació.
  5. Les mètriques aplicades als mitjans de proximitat: Principals eines i indicadors més adequats.

Les sessions del congrés es dividiran en tres categories: a) Ponències temàtiques. b)         Sessions de discussió i debat, i c) Tallers. Són previstes, també, sessions de networking d’empreses de comunicació, professionals i proveïdors.

 

Per: Estanis Alcover i Martí, comitè executiu del CIMP
Il·lustració: Cartell del CIMP / Mediàtic Marketing Communications