Skip links

Mitjans de comunicació i democràcia: l’augment dels perills

Creiem que les coses s’adquireixen, no ho són. La informació és atacada per tots els costats i contaminada per manipulacions de tal manera que les democràcies arriben a tremolar. Tota la base de valors establerta després de les guerres del segle passat està en col·lapse. La declaració de drets humans es signaria avui, es va preguntar recentment Angela Merkel? Podria signar el dret d’informació independent per a tothom? La resposta és incerta

Set líders, al voltant d’Emmanuel Macron, es van manifestar en una tribuna de Le Monde per llançar una crida a la llibertat d’opinió i expressió: “Nosaltres, caps d’Estat i de Govern, ens comprometem per promocionar… ” Les grans promeses són obligatòries només per aquells que les creuen, però qui haurien imaginat que aquest credo s’hauria de repetir el 2018?

Reporters Sense Fronteres ha llançat el moviment d’informació gratuïta, plural i fiable per a enguany, un pacte signat pels estats i la creació d’un grup internacional d’experts sobre informació i democràcia. Diversos premis Nobel, inclosos els americans Stiglitz, l’iranià Shirin Ebadi i l’escriptor Mario Vargas Llosa, s’uneixen al procés.

És que els mitjans de comunicació, tots els mitjans de comunicació, començant pels de servei públic, estan debilitats per la transformació digital.

Hi ha, en primer lloc, aquesta preocupant “sintonia dels temps”, que afavoreix als líders que parlen en veu alta. El seu punt comú és l’odi de les elits, de les quals formen part, i les amenaces contra els mitjans de comunicació, que utilitzen tots els excessos per afirmar el seu poder. A Brasil, el candidat Bolsonaro va continuar amenaçant als mitjans durant la campanya. Als Estats Units, la cadena CNN va rebre bombes de paquet. A França, el cap dels rebels ha demanat als ciutadans que “pateixin la vida dels periodistes de France Info”, que investigaven els seus comptes de campanya. I els exemples són infinits.

També hi ha aquesta influència global de Gafa, presa en endavant en repetits escàndols. El New York Times acusa a Facebook d’orquestrar una campanya de difamació contra el crític financer George Soros, criticant-lo. Una empresa de relacions públiques s’ha encarregat d’eclipsar la participació del grup en la ingerència russa durant les recents eleccions dels EUA. Com contrarestar la viralitat de “fakenews”? La resposta encara no s’ha trobat. Al Congrés dels EUA, els demòcrates somien amb mesures per “lluitar contra la influència corruptora dels diners corporatius en la nostra democràcia”. La privatització del poder de la censura ha mostrat els seus límits i ningú confia en Facebook per regular-se.

Internet ha permès una difusió increïble del coneixement, però també l’augment de desinformació, rumors i odi. Els trolls com a arma política nova! Un “empitjorament de les relacions socials” denunciat pel professor de ciències de la informació, Arnaud Mercier, es fa ressò d’un “ensaïment” de les relacions entre la política i els mitjans de comunicació. I fins i tot les relacions entre estats. Algú hauria imaginat un president americà ridiculitzant, a manera de tuit, un aliat francès amb la popularitat a mig pal? Podríem imaginar que la política europea de defensa s’encengui, en alguns missatges digitals.

“És urgent per protegir el nostre accés a la informació independent, plural, basada en fets, condició indispensable perquè els individus formen lliurement les seves opinions i vàlidament participen en el debat democràtic”, ha declarat Reporters sense Fronteres. Comencem a mesurar l’extensió de tot plegat que tenim aquí el senyals d’alerta.

Per Romaine Jean, presidenta de Fondation Hirondelle / Bilan