Skip links

Newsadoo reinventa el diari i llança “Spotify for News”

David Böhm ja no estava disposat a mantenir-se al marge mentre Google i Facebook compartien cada vegada més el mercat dels ingressos publicitaris entre ells. Per aquest motiu, juntament amb altres parts afins, ha establert una nova plataforma al voltant de Spotify: Newsadoo. El nou servei agrupa diversos diaris i proveïdors de notícies i analitza les preferències dels lectors amb l’ajuda d’Intel·ligència Artificial.

Malgrat les grans inversions i un molt bon abast, la participació de les editorials en pèrdues digitals és de mitjana només un set per cent. Fins ara, no ha estat possible traduir l’abast en el sector digital als ingressos. Fins ara han estat principalment reproductors digitals, com ara Google i Facebook, que s’han beneficiat de la tendència que un nombre creixent de lectors consumeixin les seves novetats independentment del lloc i el temps a través de dispositius digitals. “Google ni més ni menys té ara majors ingressos publicitaris anuals que totes les editorials del món juntes. I Google i Facebook són responsables del 96 per cent del creixement a tot el món (exclosa la Xina) de la publicitat en línia”, diu David Böhm.

En conseqüència, aquest CEO està prenent la iniciativa combinant forces amb els editors i comptant amb la seva disposició a cooperar. Els intents individuals realitzats pels editors per establir nous models d’ingressos per al sector digital només han tingut un èxit moderat fins ara. Newsadoo podria tancar aquesta bretxa i convertir-se en un nou model de negoci digital per a totes les parts participants. L’editorial austríaca, la planta 18 de Onlinemedia, va desenvolupar la plataforma com a nou ecosistema de notícies amb l’agència de màrqueting de Pulpmedia.

“Simplement, no creiem que els editors individuals puguin desenvolupar solucions que tinguin el potencial per establir-se amb èxit en el mercat competitiu a nivell mundial,” afirma el director general de Newsadoo, Böhm. El que es necessita és un enfocament complet en els usuaris, el què volen i el què estan preparats per pagar. L’objectiu és crear una plataforma informativa per a notícies personalitzades, però diferent de Google News tenint com a base la col·laboració i la participació de les editorials. És només actuant junts que és possible desafiar al gegant americà. “Hem desenvolupat una solució que pot funcionar per a tots els actors de la indústria editorial europea i que ofereix una veritable perspectiva de futur”. Els editors podran generar més trànsit a través de la plataforma, però també aconseguir ingressos proporcionalment en línia amb l’abast del contingut. A més, la nova solució europea s’ha d’ajustar als valors de la UE en relació amb la protecció de dades.

L’equip de Newsadoo ha analitzat acuradament el comportament dels usos mediàtics a Europa i combina les conclusions i l’experiència resultants en l’ecosistema de notícies desenvolupades. Els usuaris ja no consumeixen continguts d’una única font, com ara el diari, sinó que dibuixen la seva informació des de moltes fonts diferents. “Amb Newsadoo, emmagatzemem el contingut de totes les fonts rellevants en un sol lloc, analitzem-lo automàticament amb Intel·ligència Artificial i el lliuri de forma individual i amb moltes funcions addicionals als usuaris”, diu Böhm en relació amb la funcionalitat bàsica de Newsadoo. Com a característica especial: es poden llegir notícies de diferents mitjans amb només un registre i una subscripció mensual.

Els usuaris mateixos seleccionen les fonts: els algoritmes d’aprenentatge automàtic garanteixen que els usuaris rebin allò que els interessi i el que és rellevant per a ells. Els continguts idèntics o molt similars de diferents fonts es reconeixen automàticament i es mostren junts, no de forma cronològica, sinó segons les preferències de l’usuari.

Una primera versió Beta de Newsadoo ha estat disponible de forma gratuïta des de principis de juny de 2018, actualment en una versió per a ordinadors i mòbils, a seguir al juliol per l’aplicació iOS i Android i una versió Alexa Skill. Actualment, per raons legals, només es proporcionen enllaços de contingut. La posada en marxa planeja introduir la funció de pagament a la tardor. A continuació, es podran consumir continguts tradicionals, encara que també de contingut Premium, directament a la plataforma. Tot i que la subscripció bàsica actual i gratuïta inclou publicitat, la versió de pagament oferirà als usuaris una opció gratuïta.

“Naturalment, Newsadoo només serà una solució pertorbadora que pugui desafiar Google, Facebook, etc. a Europa, sempre que més editors s’uneixin a la iniciativa”, diu David Böhm. “Hem donat el primer pas, desenvolupem el sistema a la maduresa tecnològica i ara dirigirem els nostres esforços per aconseguir que les empreses editorials participin”.

Trobareu més informació sobre el producte i les seves característiques en aquest link (en anglès).

 

Per: DCX-Digital Content Expo
Font Imatge: newsadoo.com