Skip links

“No és periodisme el contingut que hi ha a les xarxes socials”, segons Nicolau Santos

El combat a les fake news (notícies falses) s’ha convertit en objectiu prioritari de periodistes i institucions, que no han dubtat a qualificar-les, en un esdeveniment organitzat aquesta setmana a Lisboa per l’agència de notícies portuguesa Lusa i l’espanyola Efe, com una amenaça per a la democràcia.

Les alertes s’han succeït en la conferència Combat a les fake news.

Una “qüestió democràtica”, que va reunir al centre Culturgest a experts en informació i dret i representants d’institucions que han aportat diagnòstics i idees per combatre les falsedats. Es tracta d’una qüestió fonamental perquè, en paraules del president de Lusa, Nicolau Santos, les notícies falses “no són un problema del periodisme, són un problema de les democràcies, dels partits, dels governs, de les empreses i també de les persones”.

“El 65% de les persones a tot el món s’informen en primer lloc a través de xarxes socials”, el que en si mateix és un risc perquè, ha explicat, aquest contingut “no és periodisme”, ja que no hi ha garanties que en la seva creació s’utilitzin mecanismes com el contrast d’informació.

Per això, ha continuat, “el combat és una qüestió democràtica”, especialment aquest any en què se celebraran eleccions europees i generals a Portugal i Espanya.

El president d’Efe, Fernando Garea, va subratllar la responsabilitat de la premsa davant de les informacions falsificades, on tenen l'”obligació” de lluitar contra “la passivitat” per “fer front a aquestes mentides intencionades i desemmascarar-ne els autors”. Els informadors, ha dit, han de “buscar formes eficaces” per funcionar, “és a dir, per impedir que prosperin aquestes mentides, vinguin d’on vinguin”.

La jornada també va dedicar espai a advertir del paper dels ciutadans en la tasca de desemmascarar els rumors, que no es desactiven només amb desmentiments, va exposar la portaveu de la Unitat d’Fake News del Parlament Europeu (PE), Marjory van den Broeke, segons informa l’agència Efe.

Per: Clases de Periodismo
Font imatge: Clases de Periodismo