Skip links

Una nova eina per explorar dades en la tecnologia de les redaccions

El Centre Internacional de Periodistes (ICFJ) i Google News Lab han llançat aquesta setmana un  explorador de dades interactiu que facilita als usuaris aprofundir en una gran quantitat de noves dades d’enquestes de centenars de redaccions de tot el món i examinar com els periodistes utilitzen la tecnologia.

L’eina de visualització de dades utilitza els resultats de l’estat de tecnologia de l’ICFJ a Global Newsroom, la primera enquesta mundial sobre l’adopció de tecnologia per part dels mitjans de comunicació. ICFJ es va associar amb el Laboratori de Notícies de Google, l’estudi de disseny Polygraph i la Càtedra Knight de la Universitat de Miami en el periodisme visual Alberto Cairo (consultor en la Universitat Oberta de Catalunya) per construir l’eina.

L’informe de l’enquesta va trobar que, malgrat alguns guanys, els periodistes no es mantenen al ritme de la revolució tecnològica. Identificà els líders regionals i els retards, així com els buits en tot, des de la formació de premsa fins a la seguretat digital. Ara, l’ICFJ fa aquestes dades disponibles i convida els periodistes a explorar i il·luminar tendències ocultes.

“Compartim aquest tresor de dades per a periodistes, directors de redaccions de premsa, investigadors, finançadors i altres per explorar”, va dir Joyce Barnathan, president de l’ICFJ. “Estudieu les tendències que us interessen i utilitzeu les dades per informar noves estratègies i investigacions”.

Dirigit a avaluar el grau de manteniment dels periodistes amb la revolució tecnològica, l’estudi va obtenir respostes de més de 2.700 directors de premsa i periodistes de 130 països.

“The News Lab està orgullós de donar suport a aquest increïble estudi”, va dir Simon Rogers, editor de dades de News Lab. “Treballar en una redacció mai ha estat més desafiant, i aquest informe ens proporciona visions úniques sobre la vida quotidiana dels periodistes a la vora de la innovació editorial”.

L’explorador de dades permet als usuaris filtrar aquest conjunt de dades sense precedents i descobrir nous descobriments que donin llum a les tendències de la seva regió i del món. Es poden filtrar per variables com ara la posició i el tipus de redacció, així com descarregar les dades d’enquesta anònimes agregades per a una anàlisi addicional.

Amb l’explorador, els usuaris poden fer preguntes com:

  • Quines eines utilitzen els periodistes de l’Àfrica subsahariana per arribar i interactuar amb el públic?
  • Quins tipus de formació valoren més els redactors de notícies de l’Amèrica Llatina i el Carib?
  • Com funcionen els empleats de la redacció a Eurasia/l’antiga URSS assegurant la seva informació i com es compara amb els d’Amèrica del Nord?

Storyful, Google News Lab i SurveyMonkey van donar suport a l’estudi. El programa de comunicació, cultura i tecnologia de Georgetown University va ajudar a administrar i analitzar l’enquesta, que es va distribuir a través de SurveyMonkey. Els resultats es van recollir en vuit regions: Eurasia/antiga URSS, Europa, Amèrica Llatina, Orient Mitjà/Àfrica del Nord, Amèrica del Nord, Àfrica subsahariana, Àsia Meridional i Àsia oriental / sud-est.

Fem un cop d’ull a l’explorador de dades i mirem els aspectes més destacats de l’enquesta sobre Media.

Hi ha una nova estratègia que cadascun pot provar a la seva redacció segons l’enquesta de l’ICFJ? ERs vol investigar més sobre un tema concret? Aleshores cal permetre que ICFJ sàpiga com estem utilitzant aquestes dades: Omple  aquest formulari o enviar un tweet a #ICFJtechsurvey.

 

Per International Center for Journalists
Font d’imatge: webjournalist.org