Skip links

Periodisme constructiu: una cura per a la desvinculació del lector?

El periodisme constructiu  experimenta un augment del compromís tant del públic com de la premsa, motivat per la necessitat de solucions per a la fatiga de les notícies del consumidor o el rebuig total.

Un panell de notícies amb ponents que executen una sèrie de projectes constructius, moderat per Seán Dagan Wood, editor de Positive News, comparteix experiències dels aspectes negatius de la nostra pràctica periodística actual i els beneficis potencials d’un enfocament més constructiu.

Al superposar amb  solucions el periodisme, el periodisme constructiu pretén centrar-se en els aspectes més positius de les històries que es tracten. Lluny de significar que els periodistes haurien de distingir els problemes a favor de la pelussa, aquesta pràctica pretén presentar una visió més completa i més acurada a més de ressaltar solucions als problemes que destaca a l’agenda de notícies.

Tot i ser un concepte relativament nou, el periodisme constructiu ha anat guanyant tracció en el periodisme de nínxol i en els cercles d’activistes des de principis dels anys noranta i en l’organització generalitzada més gran dels darrers anys.

Exemples directes inclouen la sèrie Upside de The Guardian, i diversos projectes de la BBC  com la sèrie World Hacks, però també van més enllà d’una adopció més general a tot el sector.

Tom Colls, periodista sènior amb World Hacks, BBC World Service va compartir que, tot i que no s’ha convertit en una política oficial dins de l’organització, han tingut bastants seguidors “copejant els tambors” sobre el periodisme constructiu i “ha anat creixent lentament”, veient més projectes i peces puntuals al llarg dels anys en tota la gamma de punts de venda de la BBC. Això respon al “si sagna, condueix”, el bombardeig de notícies enfocat a tragèdies, el nostre mitjà ha vist dominar el món de la informació últimament

Mark Rice-Oxley, cap de projectes especials de The Guardian, va destacar que és important que els periodistes s’adonin “no som només un mirall per a la societat, com molts es descriurien com a periodistes”. “Formem la societat, de vegades augmentant coses horribles, com ara la cobertura del suïcidi alimentant els efectes de la imitació”.

Això podria portar a “fatiga de notícies” o aversió, i un contingut més constructiu pot ser una necessitat de mantenir als lectors compromesos, especialment públics més joves, va suggerir Julia Migné, cofundadora de  INKLINE. “És gairebé un rebuig del model tradicional. Sobretot en els últims anys, m’ha  fatigant veure la negativitat constant i potser senti que preferiu no llegir les notícies”.

Jodie Jackson, autor i investigador; explora aquest aspecte psicològic del compromís de notícies en el seu nou llibre  “Vostè és el que llegeix” , un tema amb el qual va participar després d’abandonar la notícia per l’efecte depriment que tenia sobre ella. Considera que el periodisme constructiu és una forma de prevenir aquest desacord amb les notícies: “La gent pensava que la meva decisió de deixar de veure les notícies era feble, ingenu, ignorant, extrema o que potser era una falla d’alguna manera. Però després d’una dècada d’investigació, em va quedar clar per a mi que potser era la indústria la que en tenia la culpa”. Oferir més esperança i optimisme a través de continguts enfocats a solucions, com a complement a la notícia habitual és “al contrari de la ingenuïtat”, va argumentar.

El panell va acordar que aquesta no serà una tasca fàcil, que no hi ha solucions ràpides a problemes complexos i amb recursos limitats, el periodisme constructiu pot ser l’originen d’un fort augment de la venda pels editors de mitjans de comunicació. Però també van trobar uns quants avantatges per a les redaccions a través dels seus diferents enfocaments per al periodisme constructiu.

El compromís de l’usuari amb històries constructives és superior a la mitjana i sovint es troben entre les peces més compartides. Són classificats més digeribles i els  lectors passen més temps amb ells. Són populars entre els lectors joves i dones, i aparentment tenen seccions de comentaris molt boniques.

Seán Dagan Wood ha observat notícies constructives “desenganxades” durant els últims anys; Jackson atribueix aquest canvi a què els consumidors de notícies tornen a ser més conscients i crítics i que vulen participar.

Si els punts de venda tradicionals no aporten històries més constructives al públic, els lectors poden trobar una manera d’omplir aquesta demanda de forma proactiva escollint altres punts de venda.

 

Per: Christian Jensen / Journalism
Font Imatge: enpositivo