Skip links

El periodisme robotitzat dóna suport a la transició digital als mitjans locals d’Escandinàvia

A Suècia, les redaccions de mitjans de comunicació locals estan aprofitant cada vegada més l’automatització per donar als lectors un servei de contingut més complet, ràpid i complet i per alliberar recursos editorials per informar profundament la immersió. A partir d’aquest any, tres dels clients de United Robots (MittMedia, VK Media i el grup NTM) estan treballant en el periodisme robot.

Últimament, sembla que la indústria editorial de notícies del món està en el que podria anomenar-se una peregrinació nòrdica, en esdeveniments com la Setmana de subscripcions de mitjans d’INMA, a Estocolm al març, per conèixer els èxits digitals dels editors de la regió. És just dir que la transformació digital ha estat, almenys en certa mesura, impulsada per la necessitat; la disminució de la impressió ha estat ràpida als països nòrdics.

Però l’èxit de la transformació digital a Escandinàvia també prové de la cultura d’innovació d’aquella regió. 2018 va ser el contingut automatitzat de l’any: el periodisme de robots, va tenir un autèntic avanç en les redaccions sueques. La majoria dels grups de mitjans locals suecs, així com el gegant nacional Aftonbladet, publiquen textos editorials automàtics diàriament.

Els resultats han estat positius. I, amb la pressió contínua sobre la nostra indústria, tres dels nostres principals socis de mitjans de comunicació locals ara estan recuperant-se de la màxima utilització del contingut editorial automatitzat. S’han inscrit en el contingut basat en dades: escriptures esportives i textos de preconnexió, articles sobre vendes de propietats, textos sobre registres d’empreses i fallides i notícies sobre trànsit i meteorologia.

Parlant-los sobre la motivació de la decisió, un aspecte clau ha estat millorar els serveis de notícies que proporcionen. Segons el director editorial de NTM, Nils Olauson: “L’objectiu d’aquest esforç és proporcionar als clients actuals i futurs un servei de notícies local encara millor. Els articles del robot probablement no condueixin un munt de trànsit, sinó que a través de llocs personalitzats que mostren els articles “adequats” als usuaris “correctes”, el robot ens ajudarà a oferir als nostres clients més contingut rellevant per a ells.

“Sabem que els nostres lectors volen més actualitzacions instantànies sobre el trànsit i el clima, ajudant-los en la seva vida quotidiana. També sabem que volen satisfer la seva curiositat sobre qui ha comprat la casa del seu veí, qui ha creat una nova empresa o quin ha estat el resultat de l’equip local de futbol o hoquei sobre gel”.

També trobem una gran motivació amb els nostres socis de mitjans locals que tenen a veure amb aprofitar al màxim els recursos de la redacció disponibles. Amb gran part dels informes bàsics atesos pel robot, els editors poden assignar periodistes a treballs més detallats, el que fa que el periodisme sigui més valuós.

Segons el director editorial de MittMedia, Carl-Johan Bergman: “L’automatització és una clara guanyadora per a nosaltres: la tecnologia ens ajuda a crear contingut interessant, que anteriorment no teníem i vam centrar els recursos editorials en una cobertura de busseig en lloc de fer una escriptura ràpida. El robot que elabora textos no substitueix els nostres periodistes, sinó que ens ajuda a prioritzar correctament com utilitzem els nostres recursos”.

VK Media COO i la directora digital Marie-Louise Jarlenfors afirmen que el periodisme robot permet a l’empresa oferir als lectors més contingut i cobertura hiper-local sense dedicar més recursos editorials. “Al contrari, els periodistes poden centrar-se en produir més periodisme de qualitat i local i dedicar temps al periodisme d’investigació que marca la diferència”. En un moment en què el periodisme està amenaçat, és emocionant formar part de la solució per a tants grups de notícies locals a Suècia.

Per: Sören Karlsson, director executiu de United Robots a Malmö, Suècia / INMA
Font imatge: INMA