Skip links

Tot el que cal saber sobre trolls, bots i botnets

En els últims dos anys, paraules com “bots”, “botnets” y “trolls” han format part dels debats sobre les xarxes socials i el seu impacte sobre la democràcia. No obstant això, les categories a les quals pertanyen els comptes malicioses solen ser confoses, el que desordena el debat tant en la forma com en el contingut.

Què és un bot? Un bot és un compte automatitzat de xarxes socials, administrat per un algoritme, i no per un visitant humà. En altres paraules, un bot està dissenyat per fer publicacions sense intervenció humana. El Laboratori d’Investigació Forense Digital (DFRLab) ha elaborat una llista amb 12 indicadors que ajuden a identificar un bot, en la qual els tres indicadors clau són l’anonimat, els alts nivells d’activitat i l’amplificació de determinats usuaris, temes o hashtags.

Quina diferència hi ha entre un troll i un bot? Un troll és una persona que inicia intencionalment un conflicte online o ofèn a altres usuaris per distreure i sembrar divisions mitjançant la publicació de declaracions incendiàries o fora de tema en una comunitat digital o xarxa social. El seu objectiu és provocar en altres una resposta emocional i descarrilar els debats. Un troll és diferent d’un bot perquè un troll és un usuari real, mentre que els bots són automàtics. Els dos tipus de comptes són mútuament excloents.

Què és una botnet o xarxa de bots? Una botnet és una xarxa de comptes bot administrats pel mateix individu o grup. Els que administren botnets -que requereixen aportacions humans originals abans de ser desplegats-, són coneguts, en anglès, com bot herders o Shepherds. Els bots estan dissenyats per fabricar un engagement que fa que en el tema en el qual s’involucren les botnets sembli que hi hagi més usuaris “reals” dels que realment hi ha. A les plataformes de xarxes socials, l’engagement genera més interacció, de manera que una botnet reeixida aconsegueix que el tema en el qual s’involucra li arribi a més usuaris reals.

Els bots, botnets i trolls són fàcils de distingir i identificar amb la metodologia i les eines adequades. No obstant això, l’únic que s’ha de recordar és que el compte no es pot considerar un bot o un troll fins que es demostri meticulosament el contrari.

Us oferim el treball complet de l’Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab en aquest link.

 

Font i infografia: DFRLab