Skip links

Quina és la funció dels periodistes en una era d’algorismes?

Podem conèixer com la proliferació d’algoritmes planteja nous reptes per al periodisme i com les redaccions poden navegar a través de la lectura del llibre electrònic El paper dels periodistes en una era d’algorismes: una guia per preparar la sala de premsa per a humans i màquines.

Estem en un punt fonamental en l’ús de la intel·ligència artificial (AI) en periodisme. A mesura que les màquines intel·ligents esdevenen cada vegada més importants en la producció d’informació, és més important que mai que els periodistes entenguin i prenguin la propietat de com es recopilen, processen i distribueixen aquestes històries.

Per a les millors pràctiques sobre com treballar de manera col·laborativa amb màquines, l’estudi es va dirigir cap als líders de la indústria, inclosos els gerents de productes, acadèmics i editors sèniors a la redacció d’AP.

El que hem descobert i el que aquest llibre electrònic examina és el paper dels periodistes en un món cada vegada més impulsat per algoritmes alimentats per IA. S’espera que aquesta breu guia serveixi de referència en el disseny de la pròpia estratègia de redacció a cada mitjà.

Després de llegir aquest informe, sabreu:

  • Els reptes clau impulsats per notícies algorítmiques, incloent el problema de “caixa negra”: la incapacitat per a les màquines d’entendre el contingut i l’aparició de bombolles d’informació.
  • Estratègies per abordar aquests problemes, incloent la promoció de la rendició de comptes algorítmica, l’aplicació de taxonomies de notícies i el cultiu del pensament computacional.

Els lectors d’El Butlletí es poden descarregar gratuïtament aquest llibre electrònic de màxima actualitat i interès. CLICAR AQUÍ

 

Facebook introdueix canvis perquè les mètriques publicitàries siguin més clares

Per educar en matèria de mesurament, Facebook ha presentat el programa Measure What Matters, que ofereix informació per anunciants centrats en objectius de marca i per anunciants enfocats a resposta directa. En concret, Facebook ha començat a etiquetar algunes mètriques en l’administrador d’anuncis com estimades o en desenvolupament, per proporcionar més claredat sobre com es calculen i com s’haurien utilitzar. Aquestes etiquetes apareixeran en els suggeriments d’eines dins de la taula d’informes de l’Administrador d’Anuncis i al gestor de columnes personalitzades per als anuncis que s’executen a Facebook, Instagram i Audience Network.

Les mètriques estaran subjectes a canvis i evolucionarà a mesura que Facebook millori els seus productes publicitaris i metodologies de mesurament. Per exemple, l’augment estimat de recordatoris publicitaris és una mètrica utilitzada per les marques per comprendre les diferències entre les persones que poden recordar una marca després de veure un anunci en comparació amb els que no han vist un anunci. Tot i que Facebook està intentant millorar i clarificar les seves mètriques, la plataforma és conscient que es necessita ajuda per comprendre els principis de mesura més amplis. Per això han presentat el programa Measure What Matters, que oferirà dues vies: una per a anunciants centrats en objectius de marca i una altra per anunciants amb objectius de resposta directa. Cada via es basarà en la investigació i l’anàlisi a través de la planificació creativa, la distribució d’anuncis, el mesurament de canals creuats i el mesurament de vídeo. (de TechCrunch)

 

Reuters avança en la introducció de la intel·ligència artificial en el periodisme

La intel·ligència artificial s’està expandint cada vegada més, fins i tot a camps als quals es pensava que mai més arribaria, com és el cas del periodisme. Reuters està fent un pas més en la introducció de l’automatització en el món de la premsa, amb una eina capaç d’escriure oracions i suggerir idees per a les històries, alhora que analitzar les dades.

Lynx Insight ha estat concebuda per diferenciar millor aquelles tasques que poden ser automatitzades d’aquelles altres que han de seguir sent exercides per humans. Gràcies a ella, aquests últims poden dedicar més temps a altres tasques més complexes, com pot ser una entrevista, valorant la seva importància i entenent el seu context.

Els intents anteriors de Reuters inclouen entrenar algoritmes per escriure articles curts basats en les dades, com poden ser resultats esportius, alertes de terratrèmols o resultats financers rastrejant enormes conjunts de dades. Però el nou sistema simplement passarà el treball fet als editors humans perquè facin amb ell allò que necessitin. (de Marketing Directo)

 

WhatsApp ens dóna una hora per esborrar missatges

Sembla poca cosa, però la veritat és que són moltes les ocasions en les que desitgem que se’ns empassi la terra per haver enviat un missatge a un destinatari o xat equivocats en WhatsApp. A partir d’ara, tindrem l’oportunitat de reaccionar amb més temps. I això per no parlar dels errors gramaticals o ortogràfics que et fan posar vermell només de veure’ls reflectits a la pantalla.

Doncs bé, ara WhatsApp s’ha apiadat dels seus usuaris ampliant el termini per esborrar un missatge equivocat a una hora (fins ara tan sols teníem dos minuts per esmenar l’error). A part d’allargar el termini per a l’esborrat, la resta seguirà igual: es podrà esborrar el missatge per a un mateix o per a tothom, i seguirà apareixent una notificació avisant-te de l’eliminació del missatge al xat corresponent. (d’Interactiva Digital)

 

 

Per Kourosh Houshmand / Associated Press Insights
Font imatge: insights.ap.org – kalesoupmarketing.com