Skip links

Com redissenyar la portada i guanyar el 20% més de subscripcions

L’ensenyament que dóna un cas d’èxit en un mitjà amb mur de pagament potser no hagi de ser clonat quan es produeix en un mercat aliè al nostre, però el seu estudi ajuda. Analitzem el cas Le Monde. El canvi de la seva portada (home page) li va reportar el 20% més de subscriptors.

Aquesta és una foto de la portada del diari francès Le Monde. El diari divideix en dos la seva portada: a l’esquerra hi ha les notícies de lectura gratuïta; a la dreta, agrupades sota el distintiu del seu logotip groc, aquells articles de pagament o contingut premium.

 

 

L’augment de contingut darrere del mur i una millora en la seva plataforma tecnològica van derivar en un redisseny de la seva portada, canvis que han reportat un augment del 20% de subscriptors en 2018 fins als 180.000 abonats.

Quina ha estat la seva estratègia? Deu coses que ens ensenya Le Monde:

1.- Van unificar en la mateixa portada contingut gratuït i premium, cosa que genera una crida a l’acció del lector: els abonats veuen el valor del que no és gratis (i viceversa).

2.- El contingut de pagament té al costat del titular el seu logotip groc, cosa que ja és un distintiu per als seus lectors.

3.- Només el 38% de les seves notícies són de pagament amb una tarifa de 9,90 euros al mes; la resta són notícies gratuïtes.

4.- Van cancel·lar la personalització del subscriptor de pagament i la usabilitat dels fòrums ara és la mateixa que la que tenen en portada els no subscrits; així tots dos veuen una proposta de valor: per això pagues, per això no pagues.

5.- Van reduir el nombre de notícies a la portada, per crear la mateixa sensació de lectura en paper: poques notícies, les bones de pagament i contingut molt jerarquitzat.

6.- La nova portada va augmentar les conversions de subscriptors en un 46%.

7.- La taxa de conversió va créixer el 90% en dies amb notícies d’alt impacte (armilles grogues, etc.)

8.- Van reduir en portada el nombre d’articles de pagament per no espantar als lectors encara no abonats i permetre’ls llegir contingut gratuït.

9.- En xarxes socials fan servir un hashtag #abo (abonats) per incitar al pagament.

10.- El diari compta amb tres plans de subscripció en els quals vincula el diari imprès a la lectura de contingut digital.

Amb aquesta estratègia, Le Monde ha aconseguit elevar a 180.000 el nombre de subscriptors al tancament de 2018, obtenint uns ingressos que suposen ja el 55% del seu negoci digital. Les estimacions del diari són créixer fins als 220.000 abonats, en un mercat, el francès, on només paga per llegir notícies en mitjans digitals l’11% dels usuaris.

 

Infografia: Reddeperiodistas
Per Digiday