Skip links

Societat digital a Espanya: molt compromís, poca realitat

El compromís digital dels espanyols està per sobre de la mitjana global, actitud que xoca contra l’escassa capacitat real del país per desenvolupar una economia digital solvent. Històricament, Espanya no ha prioritzat la seva inversió en R + D, factor que ens ha condemnat a un pobre acompliment tecnològic. Aquestes són algunes de les realitats exposades en l’Índex de la Societat Digital 2018, elaborat per Dentsu Aegis Network en col·laboració amb Oxford Economics.

Espanya registra un dels nivells d’inversió en tecnologia i innovació més baixos de tots els països analitzats per l’informe, només per sobre d’Itàlia i Rússia i per sota dels Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Japó, França, la Xina i Austràlia.

Hi ha moltes àrees de millora i molt camí per recórrer perquè puguem codearnos amb els líders de l’economia digital . Els fonaments existeixen, com demostra l’alt compromís de la ciutadania (el tercer entre els mercats analitzats) o un sector TIC relativament sòlid, però seran les empreses, sobretot, les que hagin de esforçar-se per avançar en innovació digital per tal de respondre a les demandes dels consumidors.

Espanya també presenta un rendiment molt feble en altres indicadors, com quadres d’elit d’especialistes digitals, tecnologies de frontera i digitalitzacions generalitzades.

Més de la meitat dels enquestats considera que ha de ser el Govern qui ha d’assumir la principal responsabilitat del reciclatge d’habilitats per tal de preparar la societat per a un món més dependent de la tecnologia. Per contra, menys de 1/5 creu que és responsabilitat dels individus.

Fortaleses.- A més de l’alt compromís dels ciutadans espanyols ( el 48% confien que l’impacte de l’economia digital serà positiu en els propers anys ; al 72% preveu l’efecte positiu en un termini de 5-10 anys), hi ha altres aspectes tranquil·litzadors entre els resultats que l’índex de la Societat Digital 2018 registra per a Espanya.

Per exemple, l’Estat espanyol compta amb un marc legal i regulador d’una qualitat considerable respecte a la protecció de dades, únicament superat pel d’Alemanya.

El fet de comptar amb un sector TIC relativament solvent contribueix al fet que en termes del percentatge de participació del PIB real, el valor afegit d’aquest mercat sigui raonablement fort per a una economia del nostre tamany. En aquest sentit, el 30% dels espanyols enquestats confia en el poder de l’economia digital com a font d’ocupació.

Recomanacions.- Els responsables de l’estudi fan una sèrie de recomanacions a empreses i institucions per millorar el desenvolupament digital d’Espanya:

1. Formació permanent en habilitats digitals. El 32% dels enquestats no creu que l’educació formal els hagi donat els coneixements digitals / tecnològics que necessiten.

2. Augmentar la transparència en l’ús de les dades personals. El 23% d’espanyols opina que les empreses són transparents en l’ús de les dades personals dels seus clients / usuaris, dada sota tot i que Espanya compta amb un marc legal i regulador de gran qualitat per a la protecció de les dades personals (segons The Web Index, 2014).

3. Desenvolupar entorns de treball que permetin als empleats utilitzar les seves habilitats digitals. Aquest informe mostra que molts professionals senten que els seus ocupadors no treuen tot el profit del seu talent latent. Només un 31% a Espanya dels que tenen capacitats digitals en la mitjana o per sobre d’ella, creu que els seus caps treuen profit.

Les marques, per la seva banda, poden habilitar programes que generin compromís digital amb tres enfocaments: generar confiança a través d’una major transparència; sent clars sobre el propòsit de la marca i augmentant l’impacte emocional dels productes i serveis digitals.

Podeu llegir l’Índex de la Societat Digital 2018 a Espanya CLICANT AQUÍ

Per: Societat digital a Espanya: molt compromís, poca realitat
Font imatge: Revista Rusa en España