Skip links

Tj Tool: una eina per augmentar la transparència del periodisme mesurant la seva traçabilitat

Tj Tool és una eina que transparenta el procés de creació i producció de la informació. L’eina -gratuïta- va ser ideada pel diari Público i finançada en un 70% per Google News Initiative, després de resultar triada en un concurs que va organitzar aquest programa el 2017, per desenvolupar projectes a l’any següent. Però aquesta eina no només funciona dins de Público, sinó que pot ser implementada per qualsevol mitjà que decideixi incorporar-la a la seva CMS. “El mitjà només ha de descarregar-se un programari i instal•lar-lo complint una sèrie de requisits tècnics”, explica Luisa Cabell, de l’equip de TJ Tool. Actualment l’eina està disponible per a mitjans en espanyol i català.
Les sigles del nom provenen de Transparent Journalism (Periodisme Transparent). Concretament, l’eina mesura vuit categories que es ponderen de diferent manera, i se sumen al valor total de transparència de l’article: fonts, autor, motius, el mitjà, documents de suport, context. Data i lloc.

Així, quan un mitjà incorpori l’eina es podrà veure la “t” del logo de TJ Tool i l’indicador de transparència de cada article, que es genera al moment en què es publica l’article. Virginia Pérez Alonso, codirectora de Público, va explicar en un article que una de les claus de TJ Tool com a eina per abordar la lluita contra la desinformació és que “es basa en la voluntat de les organitzacions de notícies d’aplicar una política de divulgació completa del seu treball periodístic”. De fet, va ser elaborada com una eina de codi obert, perquè pugui “ser compartida globalment amb la indústria de mitjans com un primer pas per iniciar un moviment de transparència periodística”.

Per: Ijnet
Font imatge: