Skip links

Brussel·les reclama ajuda i paciència per a la regulació de les fake news

Brussel·les es resisteix a donar per perduda la batalla contra les notícies falses. La comissària d’Agenda Digital, Mariya Gabriel, presentarà aquesta setmana un projecte amb propostes per posar límit al problema de la desinformació mitjançant l’aplicació de noves mesures de regulació a les plataformes tecnològiques.

Si bé la Comissió Europea té clar que companyies com Facebook i Google estan a l’ull de l’huracà de les trucades notícies falses, admet que se sent “molt sola” i exposada en aquesta batalla. Motiu pel qual reclama la col·laboració de tots. “Hi ha molts que volen desacreditar Europa per desestabilitzar la nostra posició en el món actual i quan demanem ajuda en aquesta tasca no la trobem”, explicava a Madrid fa uns dies el portaveu de l’òrgan executiu, Margaritis Schinas.

Fins ara, Brussel·les s’ha limitat a desmentir amb celeritat aquelles informacions considerades com falses per evitar la seva propagació. “Si passa una hora és impossible atacar-la i es converteix en veritat”, va sostenir Schinas. I encara que d’un temps ençà han augmentat les veus que reclamen una legislació de la matèria, des de la CE demanen paciència a l’hora d’establir un marc regulador.

Respecte a això últim, Schinas va sostenir que és més eficaç tenir a les tecnològiques sota control d’intentar legislar sobre elles. No en va, el document que veurà la llum aquesta setmana plantejarà un “codi de pràctica” entre aquest tipus de plataformes que intensifica “els esforços en el tancament de comptes falses”, segons l’esborrany a què ha tingut accés The Financial Times.

Brussel·les pretén d’aquesta manera fer responsable a Facebook i altres companyies de determinar el contingut patrocinat per tercers i, de passada, treballar estretament amb organitzacions independents de verificació de dades. Així, en el cas de manca de voluntat per part d’aquests actors, la Comissió recorreria a una nova legislació. “La inacció no és una opció”, apunta el document davant “els ulls grossos” demostrat fins al moment.

Altres de les mesures contemplades impliquen reforçar els fons i els recursos de la UE per combatre les ingerències russes. El braç executiu europeu també prepara la posada en marxa d’una “xarxa europea d’inspectors de dades” que permeti idear mètodes comuns sobre la millor manera d’identificar la desinformació.

Julian King, comissionat de la UE a càrrec de la seguretat, reclama un “pla de joc clar” de cara a les properes eleccions al Parlament Europeu el maig de 2019. Tem un escenari populista dominat per “campanyes enganyoses dissenyades per soscavar les seves institucions, accions i valors”. Sigui com sigui, el full de ruta corre el risc de ser qualificat com superficial davant els crítics que demanen una regulació a fons després de l’escàndol de Cambridge Analytica.

 

Per: Dircomfidencial
Font Imatge: dailycaller.com