Skip links

La confiança dels espanyols en els mitjans es desploma

La confiança dels espanyols en els mitjans de comunicació està per terra. Una pèssima notícia en temps de les fake news amb conseqüències futures, ja que aixeca una barrera a l’hora de construir una comunitat de subscriptors. A Espanya hi ha una forta tendència a desconfiar dels mitjans. Segons posa de manifest l’estudi Trust in Media 2018, elaborat per la unitat d’investigació de mitjans de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), el 33% té una confiança alta, el 19% i el 48% poca o cap.

Aquests valors són molt similars als d’altres països veïns, encara que en qualsevol cas estan per sota de les mitjanes europeus, fixats en el 21% per als que confien i en el 43% per als que no. Curiosament, tot i que d’una banda la pèrdua de credibilitat en els mitjans és una propensió a l’alça, de l’altra ha millorat la consideració cap als mitjans més convencionals. Com la ràdio, el suport en què més confiança dipositen els europeus, un 59%, i també els espanyols, un 52%. De fet, és l’únic mitjà perquè millora el seu índex al nostre país.

La televisió el segueix en segon lloc, amb el suport del 51% de la mitjana europea però només el 36% dels espanyols. Després es troba la premsa escrita, amb una confiança del 47% i 40%, respectivament. Per la seva banda, Internet té un índex del 34% tant a Europa com a Espanya. No en va, el percentatge més baix se l’en porten les xarxes socials, un 20% a nivell europeu i un 22% a l’Estat espanyol. Tant aquesta mitjana com els anteriors han caigut respecte altres anys.

Els lectors d’El Butlletí poden accedir a l’estudi Trust in Media 2018 CLICANT AQUÍ. (d’Àmbit d’Estratègia i Comunicació-Mediàtic)

 

El Grup Vocento aconsegueix reduir les seves pèrdues

Vocento ha tancat 2017 amb uns ingressos totals d’explotació de 423.900.000 d’euros, un 5,5% menys que l’any anterior. El descens es deu en gran mesura a la caiguda d’un 6,4% en les vendes d’exemplars (-6,4%). No obstant això, els ingressos per venda de publicitat de la companyia s’han mantingut estables (+ 0,1%) malgrat que el mercat de la premsa ha caigut un 1,4% el 2017.

En línies generals, Vocento ha presentat un millor comportament que el conjunt del sector a offline i ha caigut un 2,2% vs el descens del 6,7% de la resta del mercat; mentre que en el món en línia ha crescut un 6,2%. Pel que fa al perfil d’ingressos del Grup, segueix guanyant pes el negoci digital, que puja 1,2 punts percentuals en comparació a 2016 fins a arribar al 32,1% del total dels ingressos publicitaris i de nous negocis. No és l’única dada positiva, ja que el control de la despesa també llança bons resultats. Els costos comparables han baixat un -5,6% respecte a l’exercici 2016. Per àrees, en Diaris es redueixen un -5, 5% a causa de l’impacte de les mesures centrades en la difusió rendible (el descens en la venda d’exemplars és compensat via costos directes de difusió i millora en el marge de les promocions de difusió) i pels estalvis de la reestructuració de plantilla. Per la seva banda, pel que fa a les partides de despeses, destaca el descens dels costos d’aprovisionaments en un 10,5%.

En Diaris, els ingressos d’explotació ascendeixen a 365.200.000 d’euros, fet que suposa una caiguda del -5,6% sobre 2016 com a conseqüència principalment de les menors vendes d’exemplars de Regionals, ABC i Suplements i Revistes. No obstant això, les vendes de publicitat de les marques regionals i ABC es mantenen planes respecte de l’any anterior. Vocento manté una quota del 24,7%, una xifra que suposa 11 punts percentuals de distància per sobre del seu immediat competidor. Té una audiència de 2,2 milions de lectors, i una audiència a internet superior a 21 milions d’usuaris únics. (d’El Publicista)

 

Mediapro guanya 145 milions d’euros en plena negociació de la Champions

2017 va suposar un nou any de rècord per Mediapro, que en poc més d’un lustre ha aconseguit redreçar la seva situació, passant del concurs de creditors a llançar guanys milionaris. El grup Imagina, propietari de la productora, va aconseguir un benefici de 145 milions d’euros l’any passat, cosa que representa un lleuger augment del 3% respecte al 2016, quan va guanyar 141 milions d’euros. La millora en el resultat ha vingut impulsada per l’acceleració del seu negoci global, que va arribar als 1.649.000 d’euros gràcies a la major activitat en el mercat exterior i la compra de la productora TRES60 al setembre. Aquesta xifra d’ingressos millora en un 7% els 1.536 milions reportats l’any anterior.

Contràriament al que es pensa, l’explotació dels drets d’emissió esportius no és la principal font de facturació de Mediapro. De fet, es manté al voltant del 30%, com en exercicis anteriors. Això sí, unida a la gestió de serveis audiovisuals i la producció de continguts, amb clients internacionals principalment, arriba a representar el 70% del negoci generat. On sí es produeix una frenada és en la reducció de deute, que després de baixar un 30% el 2016, dels 213 als 143 milions d’euros, únicament es va retallar en 10 milions durant l’últim any, per situar-se als 133 milions. (de Dircomfidencial)

 

El Periódico pot acomiadar els seus 22 traductors

L’ ERO que afecta el diari  El Periódico ha afectat de ple a la seva edició catalana. Els 22 traductors que s’encarreguen d’aquesta edició estan inclosos en l’ERO que ha presentat el Grup Zeta contra aquest diari. Això no vol dir que l’edició catalana d’ El Periódico desaparegui per quan comptarà amb un servei de traducció automàtica, que evidentment s’haurà de supervisar amb lingüistes i traductors. Els acomiadaments formen part de l’ERO que el grup d’Antonio Asensio ha presentat i que servirà per alliberar-se del 46% de la massa salarial de El Periódico, que afecta de ple a 177 treballadors.

Amb aquesta notícia, la plantilla de El Periódico suma un nou revés a una llarga llista de problemes als quals s’ha hagut d’enfrontar a aquestes últimes setmanes, des que es conegués que Zeta havia previst aquest ERO. Per aquest motiu, els treballadors de El Periódico mantenen la intenció de convocar una vaga de dues setmanes, que coincideixi amb l’última fase de la negociació d’aquests acomiadaments. (de Prnoticias)

 

Bonet continua com a degana del Col·legi de Periodistes

La periodista Neus Bonet, editora de cap de setmana dels informatius de Catalunya Ràdio i degana del Col·legi de Periodistes des del 2014, repeteix en el càrrec. Bonet ha encapçalat la candidatura Més periodisme a la demarcació de Barcelona, formada per Joan Maria Morros, Gemma Nierga, Carles Prats, Mònica Planas, Ismael Nafría, Laia Forés, Francesc Canosa, May Revilla, Xavi Vilà,  David Melgarejo, Cristina Salvador, Pipo Serrano, David Badia, Laura Saula i Marc Vicens. La junta de govern del Col·legi  es complementa amb els vocals sorgits de les juntes de demarcació, encapçalades per Coia Ballester, Tarragona; Joan Ventura, Girona; Josep Baubí, Terres de l’Ebre; Rafael Gimena, Lleida, i Enric Badia, Catalunya Central.

Com determinen els Estatuts del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en tractar-se de candidatures úniques, aquestes van quedar automàticament proclamades. El traspàs de poders i de càrrecs entre l’actual Junta i la nova junta de govern serà immediatament. (de CPC)

 

Font imatge: media.wsimag.com