Skip links

El diari francès Libération té 1.000 subscriptors a la seva edició centrada en els nens

La llibertat de França es troba entre els nombrosos editors que reforcen els ingressos de les subscripcions, però en aquest cas, busca que els nens compleixin aquesta necessitat.

El passat mes de setembre, la capçalera d’inclinació esquerrana Libération va llançar al carrer Le P’tit Libé, una edició digital setmanal i una aplicació per a iOS dirigida a nens de 7 a 12 anys. Cada divendres, Le P’tit Libé pren un tema entre les principals noticies com els Jocs Olímpics d’Hivern o el president rus Vladimir Putin i el divideix en sis seccions, cinc de les quals estan darrere d’un lloc de pagament. Des d’octubre de 2015, Le P’tit Libé ha anat publicant contingut gratuït una vegada al mes. Una subscripció costa 55 € l’any o 5 € al mes. Com s’esperava per a una edició centrada en els nens, Le P’tit Libé és una imatge molt activa, amb concursos interactius i animació.

Des de setembre, Le P’tit Libé ha acumulat prop de 1.000 subscriptors amb màrqueting mínim, una cinquena part del camí cap al seu objectiu de 5.000 subscriptors a final de curs, va dir Xavier Grangier, cap de digital a Libération. (Cal arribar a 3.000 subscriptors per pagar l’equip de tres persones que treballa a Le P’tit Libé).

El focus en les subscripcions ha fet que els editors estiguin orientats a  les persones més joves per construir públics. Per a Le P’tit Libé, Libération ha estat dirigida als pares que són subscriptors existents amb anuncis gràfics a Libération. Les campanyes televisives i digitals es veuran a partir d’aquest any.

Els temes més freqüents inclouen temes que normalment es troben a les notícies, com ara Harvey Weinstein, la independència de la regió catalana, i el bullying a l’escola. Aquest estiu, Le P’tit Libé llançarà una edició impresa de 84 pàgines, amb noves històries i històries actualitzades de l’any passat, destinades als nens a fer vacances d’estiu. “Volem explicar temes complicats com el que està passant a Israel i Palestina als nens”, va dir Grangier. “Volem noves persones, nous lectors, nous ingressos”.

Libération veu un altre mercat potencial a les escoles. Grangier va trobar que els professors es van subscriure a utilitzar el contingut com a material de suport a les escoles. Libération està parlant amb el Ministeri d’Educació Nacional, el ministeri d’educació de França, per fer més accessible el contingut de Le P’tit Libé a les escoles.

En el passat, editors com The Sunday Telegraph han intentat fer créixer els seus lectors amb els nens mitjançant el llançament de productes específics per a nens, i altres s’han bolcat en un producte informatiu amigable per als infants que subscriuen els pares. Hi ha un recurs limitat per a aquestes publicacions perquè ja hi ha molts continguts gratuïts disponibles, però, va dir Nic Newman, editor del Reuters Institute Digital News Report.

La creació d’aplicacions de notícies per a nens té els seus propis obstacles. Cada subscripció de Le P’tit Libé requereix dos comptes: un que els pares poden utilitzar per pagar i un compte de només lectura per a nens. Aquest segon compte està dissenyat perquè no hi hagi rutes cap a Libération. Les aplicacions per a nens passen per un rigorós procés de vetting abans de validar-se a la botiga d’aplicacions d’Apple.

Per cert, Apple també va lliurar a l’aplicació Le P’tit Libé iOS una qualificació d’edat de més de 17 anys perquè conté contingut que es vincula fora de la pròpia aplicació. Canviar la classificació d’edat és un procés complicat, i Grangier espera que, ara com ara, els pares siguin els que descarreguin l’aplicació i li donin el vist-i-plau a la seva lectura per part dels nens.

“Tot és fa més complicat en crear alguna cosa per als nens: processos de pagament, validació d’aplicacions i, òbviament, el contingut ha de ser més fàcil d’entendre”, va dir Grangier. “Cal estar tan separat del món exterior!”.

 

Per: Digiday
Per: cbnews.fr