Skip links

Un estudi assenyala Espanya com l’estat d’Europa Occidental amb menys confiança en la premsa

Espanya és un dels països d’Europa que menys confia en els mitjans de comunicació. Un recent estudi del Pew Research Center la situa només per davant d’Itàlia, on amb prou feines un 29% dels enquestats diu fiar-se de la premsa. A Espanya aquest percentatge és del 31%, contra el 67% de Països Baixos o al 64% d’Alemanya i Suècia. Més notable és el percentatge si es té en compte que Espanya és un dels països on els seus mitjans de comunicació revesteixen major importància per als ciutadans. Un 88% dels consultats considera a la premsa “important” -un 60% la considera fins i tot “molt important”-, el que la col·loca al capdavant de la llista, per sota de Suècia (95%) i Alemanya (90). Però si aquests països mostren igualment una gran confiança en aquests mitjans de comunicació (baixa 30 punts, fins al 64%), a Espanya el percentatge es desploma fins a gairebé un terç (31%). Només un 5% dels espanyols confia àmpliament en la premsa.

 

La investigació ha inclòs vuit països:  Dinamarca, Alemanya, Països Baixos, Suècia, Regne Unit, França, Itàlia, i Espanya -aquests tres últims considerats en l’estudi com “del sud” -. Aquests membres de la Unió Europea sumen el 69% de la població de la UE i el 75% de la seva economia.

Els percentatges de confiança obtinguts en l’informe europeu contrasten, en tot cas, amb els que recull el mateix estudi realitzat per Pew als Estats Units, on un 72% dels enquestats van assegurar fiar-se de la informació dels seus mitjans de comunicació; i un 20% fins i tot confien “molt” en ells.

A cada país es van agafar vuit mitjans com a referència de diferents plataformes suports i formes de finançament, elegits en base a la seva audiència i a través de consultes a experts i focus groups. eldiario.es està entre els mitjans seleccionats a Espanya, a més de RTVE, Antena 3, El País, El Mundo, ABC, Público i La Vanguardia. D’entre tots ells, el Pew Research destaca a la capçalera del grup Godó com el mitjà considerat més imparcial, amb un valor de 68 punts; Antena 3 és el segon mitjà que suscita més neutralitat, amb 61 punts, seguit per eldiario.es (56) i El País (54).

 

TVE és la cadena pública amb menys suport

Pel que fa a Espanya, crida l’atenció una altra dada de l’estudi en la comparativa per països: només el 13% esmenta TVE com la seva principal font d’informació. És l’estat en el qual un percentatge més baix d’enquestats esmenta a la televisió pública, tot i que les cadenes de titularitat estatal apareixen en primer lloc en tots. La BBC, per exemple, és assenyalada com a referència informativa pel 48% dels britànics, mentre que la SVT sueca i la NPO holandesa arriben al 39 i 32%, respectivament. En els últims llocs de la llista, però amb millors resultats que RTVE se situen TF1 de França (16%) i la italiana RAI (21%).

Espanya es mostra com el país amb les fonts d’informació més fragmentades. Mentre al Regne Unit s’esmenten tres grans mitjans a més de la BBC, encara que amb un percentatge petit -ITV (6%), Sky (6), The Guardian (5) -, en el cas d’Espanya s’esmenten 7 amb almenys un 5%: RTVE (13%), Antena 3 (9%), La Sexta (7), Telecinco i El País (5), a més de Facebook (5%) i Google (5).

De fet, una de les conclusions de l’informe és que els europeus utilitzen cada vegada més les xarxes socials per informar-se. En set dels vuit països estudiats una tercera part o més dels adults assenyalen que arriben a les notícies a través de les xarxes. I en dos d’ells -Itàlia i Espanya- Facebook apareix com la principal font d’informació per a entre un 5 i un 6% dels enquestats.

Donada la recent preocupació per la proliferació de notícies falses o fake news, resulta significatiu que els ciutadans no sempre estan pendents de l’origen de les informacions. Entre els països en què més persones asseguren no prestar atenció a la font de la notícia estan França (35%), Països Baixos (34) i Itàlia (32). Espanya se situa a meitat de taula, amb un 26%.

 

Economia i immigració; esquerra i dreta

En tot cas, hi ha notícies i notícies. Els europeus confien més en la informació sobre Economia que a la que té a veure amb immigració, dos dels temes sobre els quals remarca l’estudi. Si el 79% dels alemanys es fien del que els mitjans expliquen en matèria econòmica, només el 49% ho fa en qüestions relacionades amb els migrants. En aquest aspecte Espanya està entre els països més desconfiats, amb un 52% (igual que Itàlia), encara que el menor percentatge és el de Regne Unit: 44%.

El 56% dels espanyols consideren que la premsa fa una bona feina en investigar les accions del Govern. A la part alta de la taula està Suècia, amb un 73%, mentre que els mitjans italians obtenen tot just un 42%.

Els mitjans són independents de les influències o pressions corporatives? El 52% dels espanyols creu que sí, contra el 68% dels holandesos o el 63% dels suecs. Aquí el pitjor resultat se l’emporta la premsa britànica, amb un 46%.

La neutralitat política en les cobertures informatives és el que pitjor qualifiquen els espanyols. Un 45% creuen que els mitjans del país fan una bona feina en aquest aspecte, contra el 62% dels holandesos i el 59% dels suecs. Aquí els més crítics tornen a ser els italians (36%) i els britànics (37%).

Els espanyols que es reconeixen com de dretes confien molt més en la premsa. Són el 34%, contra el 24% dels d’esquerres. En països com Alemanya o Suècia passa el contrari: els d’esquerres són els que més es fien dels mitjans (67 i 72%) contra el 56 i el 61% dels d’esquerres.

El que sí està clar és que uns i altres no trien els mateixos mitjans. Un 12% dels d’esquerres assenyalen a La Sexta com la seva principal font d’informació, mentre que només un 5% dels de dretes s’informen en aquesta cadena. Per contra, el 16% dels d’espanyols de dretes trien TVE, i només un 8% dels d’esquerres.

En el cas de la BBC no hi ha pràcticament distincions polítiques en la seva audiència: és el referent informatiu per al 48% dels britànics d’esquerres i el 51% dels de dretes. El cas antagònic és el d’Itàlia: el 27% dels d’esquerres trien Rai News i el 30% dels de dretes opten per Mediaset.

 

Populistes versus no populistes

Una de les novetats d’aquest estudi de Pew Research és que no només fa la distinció ideològica clàssica en l’espectre esquerra-dreta, sinó també entre la seva tendència o no cap al populisme. Per identificar als enquestats en un o altre costat indaguen en el que consideren la base del populisme: la percepció que “la gent” i “les elits” són grups antagonistes.

El sedàs, en tot cas, es redueix a dues preguntes: Considera que una persona qualsevol seria capaç de resoldre els problemes del país millor que un polític? i Creu que als polítics no els importa el que pensen persones com vostè? Dos afirmatius qualifiquen com “populista” i dos negatius com “no-populista”.

Els altres -inclosos els que s’han negat a respondre- són considerats com a persones amb “opinions mixtes”. Els autors de l’estudi justifiquen que d’aquesta manera poden identificar els efectes d'”un moviment transversal que va de l’espectre ideològic d’esquerres al de dretes”. Els resultats d’aquesta distinció deixen una conclusió principal. Aquells als que l’estudi identifica com a “no populistes” són els que mostren més confiança en els mitjans de comunicació. En aquest sentit, a Espanya, el 51% dels “no populistes” confia en la premsa, davant del 26% dels “populistes”. Amb aquests 25 punts de distància, és el segon país de la llista per darrere d’Alemanya (31 punts de diferència).

 

 

Us oferim l’estudi complert del Pew Research “In Western Europe, Public Attitudes Toward News Media More Divided by Populist Views Than Left-Right Ideology”, publicat el 14 d’aquest mes de maig. CLIQUEU AQUÍ 

 

Per: Journalism & Media i Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació
Font Imatge: prnoticias.com