Skip links

Facebook: si els consumidors no volen que es facin servir les seves dades, haurien de pagar pel servei

Facebook està ara mateix en un dels seus moments més crítics. L’escàndol de Cambridge Analytica ha destapat la caixa dels trons en el que a percepció de la companyia toca. Els consumidors estan cada vegada més preocupats per la informació que han compartit a la xarxa social i l’ús que s’ha fet d’ella per empreses, anunciants i altres tercers varis. Tenint en compte que la pròpia companyia acaba de reconèixer que la pràctica totalitat dels usuaris van poder haver estat víctimes de la recopilació de dades per ‘agents maliciosos’ pot comprendre encara millor la crisi i la preocupació dels usuaris.

Els directius de Facebook han hagut de sortir a la palestra. Al CEO i fundador, Mark Zuckerberg, ja li han demanat (amb sort desigual en les respostes) diversos parlaments que acudeixi a explicar què està passant. La COO, Sheryl Sandberg, ha començat, per la seva banda, la seva ronda d’entrevistes i aparicions públiques en què està intentant salvar la reputació perduda i explicar què ha passat.

I si algunes de les seves declaracions semblen sinceres i, en certa manera, una acceptació de les culpes (com quan assenyalava recentment que potser havien estat massa innocents pensant que potser les dades no es farien servir més enllà del que estava establert), altres semblen gairebé com tirar més llenya al foc. Això és el que ha passat amb l’últim que ha assenyalat, que pot llegir-se com un ‘si no voleu problemes, pagueu pel servei’.

Paga per tenir seguretat

Sandberg ha dit en una entrevista que Facebook no ven les dades dels seus consumidors, tot i que ha reconegut que sense aquestes dades no podria sobreviure. Si no volen rebre anuncis (i si per tant no volen que les seves dades siguin usats per tercers), als consumidors no els quedaria més remei que pagar pel servei. Després de l’entrevista, Sandberg va haver de puntualitzar que la xarxa social no ofereix un format de pagament i que no ho va a fer, que estava sol parlant en termes hipotètics. No obstant això, les seves paraules no s’han de prendre com una reflexió sense més. L’anàlisi del que ha dit permet concloure que és una mena d’avís a navegants, un record als consumidors que quan les coses són gratis tenen també els seus riscos.

I a més la directiva ja va preparar el camí per a més potencials crisi. “No em vaig a seure aquí i dir que no trobarem més perquè ho farem”, assenyalava, sobre el potencial de trobar més bretxes de seguretat en el futur. Facebook ha començat a realitzar auditories.

De fet, la directiva ha insistit novament en que Facebook no sabia el que havia passat amb les dades que Cambridge Analytica havia recopilat i que si havien negat aquesta bretxa havia estat perquè ells havia rebut confirmació que s’havien esborrat les dades.

L’escàndol ja té repercussions

Però l’escàndol no només impacta en la percepció que els consumidors tenen d’ells, sinó també en com els anunciants els veuen. Facebook s’enfronta a una potencial crisi entre les marques i empreses que fan servir la seva plataforma per arribar als consumidors, que podrien no voler veure emmascarades per l’escàndol.

“Estem veient a uns pocs anunciants parar amb nosaltres i estan preguntant les mateixes preguntes que altres estan preguntant”, reconeixia Sandberg en una altra entrevista. “Volen estar segurs que poden usar les dades i usar-los de forma segura”, afegia.

La conclusió és, per tant, que la crisi ja està passant factura a la xarxa social i que els anunciants ja comencen a sentir certa por davant el que passa i a com els pot afectar. Facebook està, com reconeix la seva COO, mantenint també “converses amb els anunciants” per tranquil·litzar-los. Potser no siguem capaços de saber realment quant ha afectat tot l’escàndol a Facebook fins que la companyia no hagi de presentar dades públiques financeres en el tancament del trimestre fiscal.

Facebook ja ha començat a prendre certes mesures per blindar-se. Per oferir més seguretat als seus usuaris, aplicarà la normativa de la UE -la més estricta- en protecció de dades a nivell global.

 

Per Puro Marketing
Font d’imatge: redespoder.com