Skip links

Com parlar amb el diari per escoltar les notícies

Estem a punt de passar d’un model basat en la lectura o recepció passiva de les notícies a un en el qual podrem interactuar amb els continguts gràcies a la veu.

Qui li havia de dir als periòdics que la veu i l’àudio es convertirien en possibles taules de salvació per als seus negocis. Com la realitat a vegades supera la ficció, sembla que serà precisament així: l’arribada dels assistents virtuals i el auge del podcast tornaran a alterar l’ecosistema dels mitjans tradicionals, sobretot els impresos, per seguir aprofundint en la seva digitalització, on el vídeo ja és un element imprescindible. Durant els propers anys veurem cada vegada més iniciatives basades en la veu. Però ja són aquí.

Google, Apple i Amazon (i principalment Amazon) s’han esforçat per crear un món en el qual interactuem amb les màquines a través de la veu. No és més que el primer pas per fer-ho amb robots, cosa que arribarà d’aquí a uns anys. La forma de madurar aquesta realitat futura són els assistents virtuals. Tots els nostres mòbils ja porten integrades aquestes plataformes, a mig camí entre l’aplicació i el sistema operatiu: no és més que codi informàtic capaç de comprendre una ordre per actuar en conseqüència , ja sigui parlant o mostrant en pantalla que sol·licita. El següent pas ha estat permetre que realitzin directament accions, de moment tan aparentment banals com activar una alarma, afegir un esdeveniment al calendari o realitzar una recerca a la Xarxa.

El futur és que puguin fer gairebé qualsevol cosa que imaginem i puguem programar, alguna cosa en el que Amazon amb ‘Alexa’ porta la davantera: les seves possibilitats es compten per centenars gràcies a que la seva plataforma està oberta a desenvolupadors, que poden crear noves ‘receptes’, com es diu en l’argot a aquests programes aparentment bàsics (“si X, aleshoresY”), però que amaguen una enorme complexitat. Perquè són molt més que simples programes: són cervells digitals, encara que estiguin en ple desenvolupament cap a la seva conversió en tals ens. Per davant només hi ha un límit: la Singularitat. Que no és poc.

 

Del chatbot a l’assistent virtual

Fa temps que Facebook va integrar a Messenger la possibilitat de demanar notícies per escrit per rebre-les de la mateixa manera. Alguns mitjans van començar a utilitzar aquest sistema, encara que fos per provar. Però el següent pas ha estat permetre que aquests continguts siguin escoltats. Recentment hem vist com Google ha obert el seu Assistant als mitjans espanyols. El País i El Mundo ja permeten escoltar les seves notícies amb només demanar-ho a l’assistent. Si bé encara aparenta estar més o menys en bolquers, aquest present mostra l’evidència que el futur estarà dissenyat per a la veu. Per aquest motiu fins i tot s’estiguin dissenyant mòbils sense pantalla: podria no tornar a ser necessària (encara que crec que els fans dels videojocs no hi estaran del tot d’acord).

Pel que fa a les notícies, l’escolta de continguts es convertirà en una peça clau del complex i variat sistema de distribució dels mitjans. El fet de poder escoltar El País mentre es condueix cap a la feina segurament no agradarà a la seva germana, la SER, però suposarà per als diaris la possibilitat de competir també amb la ràdio, aprofundint el seu paper com a empreses distribuïdores de notícies en qualssevol suports disponible, i no com a simples diaris condemnats a l’extinció per la mort del paper. I és que la tecnologia permet una lluita de tots contra tots, com demostra el fet que les telcos també creen i produeixen continguts, que Google desplega les seves pròpies xarxes de fibra o que Apple es planteja produir pel·lícules, tot això mentre Netflix baralla comprar sales de cinema o Amazon retransmet videojocs per Internet.

L’oportunitat que tenen davant seu els mitjans amb l’esperat auge dels chatbots i els assistents virtuals en realitat encara està per veure, tot i que seria suïcida almenys no intentar-ho. Mentrestant, el que sí tenen assegurada és la progressiva penetració i acceptació del podcast, una eina que molts mitjans ja estan explorant (òbviament, principalment les ràdios), i que podria servir per anar obrint mercat davant d’uns usuaris que de cop i volta passaran d’estar hores llegint una pantalla a passar la major part del seu temps parapetats darrera d’uns auriculars escoltant el món real subjacent als àudios dels mitjans. Que tremoli Spotify, sí, però que els mitjans estiguin desperts perquè el que arriba es farà sentir, encara que de moment estigui dient poc.

 

Per: Eco Inteligencia
Font Imatge: forum.ad