Skip links

Revés del Suprem a la Taxa Google

La tossuderia que mostren els editors i el Govern d’Espanya en cobrar als agregadors d’Internet per enllaçar notícies resulta incomprensible per a tots aquells que creuen en la lliure circulació de la informació. El 2015 es va aprovar una ordre ministerial que establia una metodologia per crear un catàleg de tarifes. La seva aplicació ha resultat ser un fracàs i ara el Tribunal Suprem ha decidit anul·lar-la per un defecte de forma.

El cànon AEDE, més conegut com Taxa Google, està sentenciat des del seu naixement. El Govern va voler acontentar els editors i va acabar aprovant una metodologia per a la determinació de les tarifes que havien de cobrar a les webs que enllacessin els seus continguts. L’Ordre ECD/2574/2015, de 2 de desembre, va veure la llum un any després del tancament de Google News a Espanya. El gegant d’Internet sempre ha mostrat el seu desacord a pagar una compensació als mitjans, en considerar que ja està contribuint al seu sosteniment econòmic portant trànsit als seus webs.

Els mitjans van perdre així una important font de trànsit de referència i, el que és pitjor, no han aconseguit obtenir els ingressos que tant anhelaven. Per si això fos poc, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va interposar un recurs contenciós-administratiu contra l’Ordre Ministerial de 2015, recolzant-se en un defecte de forma en la tramitació. Tot i l’advertència del Consell d’Estat, en l’Ordre es va obviar l’impacte de la normativa en les famílies nombroses.

El “descuit” ha estat motiu suficient perquè el Tribunal Suprem declari nul·la l’Ordre i tiri per terra les intencions dels editors i el Govern. La decisió del Suprem estableix un nou escenari en el qual tots aquells agregadors que van arribar a un acord amb el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO) puguin deixar de pagar aquesta tarifa, i fins i tot es vegin legitimats a reclamar la devolució del que s’ha abonat fins a la data.

 

Per: de Media-tics
Font Imatge: news.sky.com