Skip links

Una proposta per la transparència en el periodisme: Què és el mapa de traçabilitat?

Com enfrontar les “mentida news”? La gran preocupació de mitjans i d’empreses tecnològiques com Facebook poden fer moltes, però l’eficiència de les mateixes encara està en suspens. El mitjà digital Público.es, en un esforç per contrarestar la informació falsa i generar confiança en el periodisme aposta per Transparent Journalism Tool.

Lydia Aguirre, periodista i gerent de projecte de l’eina, assenyala per International Press Institute (IPI), que es tracta d’ “introduir una transparència radical en el procés editorial”.

En lloc de treballar amb algoritmes per tractar de determinar si una notícia és vertadera o falsa, Publico.es presenta les notícies amb un Mapa de transparència, el qual permet als ciutadans veure tota la informació darrere d’una història.

Imatge de clasesdeperiodismo.com

 

La informació inclourà les raons per cobrir un tema determinat, el nombre de persones que treballen en el contingut, les fonts validades i els documents consultats. Aguirre ressalta que “els ciutadans podran rastrejar, i replicar si volen, tot el procés editorial”.

En lloc d’anar després de les pròpies històries falses, Público va decidir fer el seu propi periodisme completament transparent per a aquells lectors que volien arribar al fons de les coses.

Virginia Pérez Alonso, sotsdirectora de redacció i supervisora ​​de Transparent Journalism Tool, va sostenir per l’IPI que l’objectiu era “recuperar la credibilitat”. Per a això, esperen que l’audiència tingui l’oportunitat de saber més sobre com es van fer aquestes històries.

L’eina està dirigida per un petit equip de professionals editorials i tècnics, i ha rebut interès i suport en forma de consultes amb institucions públiques i privades, com l’Associació de Premsa de Madrid, l’Oficina de Publicitat Internacional, la Plataforma per la Llibertat d’ la Informació, l’Associació d’Editors en línia d’Europa i l’Oficina de Transparència de la Ciutat de Madrid.

Per Aguirre, “la traçabilitat de notícies és clau per restablir la confiança dels ciutadans en els mitjans”. En la seva opinió, els governs, les empreses privades i qualsevol altra institució pública poden aplicar les mateixes regles d’honestedat i transparència estrictes.

 

Per International Press Institute