Skip links

La realitat augmentada s’obre pas en els informatius

L’efecte “Whoa”.- “No m’ho expliquis, ensenya-m’ho”. Està màxima del reporterisme que ha inspirat formats de programes en directe explotats mundialment, on el reporter és el fil conductor que busca l’engagement mostrant conseqüències, curiositats o simplement situant-se en el lloc on succeeixen els esdeveniments, ha trobat en la realitat augmentada (AR en anglès) un aliat per deixar bocabadada l’audiència.

Al setembre d’aquest any el huracà Florence anegaba al sud-est dels Estats Units i causava la mort de més de 30 persones. Aquests dies es va viralitzar per tot el món un espectacular vídeo produït per The Weather Channel en el qual es veia com el presentador explicava els danys de les inundacions en un plató que s’inundava per complet i en el qual suraven els cotxes.

El canal especialitzat en informació meteorològica va ser creat fan gairebé 40 anys per un històric home del temps de l’ABC, Jack Coleman. Actualment compta amb canals en anglès, espanyol i portuguès i una app amb més de 100.000.000 de descàrregues. The Weather Channel té èxit, no només per la fiabilitat de les seves prediccions, sinó per l’espectacularitat de les seves explicacions. Ens han explicat com és la anatomia d’un tornado que es forma al mig de l’estudi i han ficat un tot terreny virtual a tota velocitat al plató per explicar-nos el perillós que és conduir sobre fulles seques.

Com ho fan? Aplicant processos de Realitat Augmentada. La realitat augmentada (RA) o realitat mixta és una tècnica que bàsicament consisteix a inserir en un escenari real elements virtuals generats i dissenyats per ordinador. L’aplicació d’aquesta tecnologia és multidisciplinar. La seva utilitat pràctica l’està convertint en un element important del desenvolupament audiovisual, però també està revolucionant sectors com el biosanitari, l’educació, l’enginyeria i el màrqueting.

Operar amb realitat augmentada, tractar l’autisme o localitzar les venes
La possibilitat d’inserir elements virtuals en la nostra realitat ha trobat un camí important en el desenvolupament d’eines utilitzades en l’àmbit mèdic. Així, per exemple, la Universitat de València i la Fundació Orange van desenvolupar fa dos anys un sistema de realitat augmentada anomenat Pictograma Room mitjançant el qual nens amb autisme aprenen a interpretar pictogrames.

Alguns desenvolupadors han creat fins i tot productes com ACCuVein, un aparell que utilitza la realitat augmentada per ajudar les infermeres a localitzar les venes a l’hora de fer una punció i la FDA americana ha aprovat recentment un sistema anomenat OpenSight que permet als cirurgians utilitzar les Microsoft HoloLens per planificar amb realitat augmentada algunes operacions sobre els pacients abans de realitzar-les, la qual cosa millora la seva precisió. Aquests sistemes d’entrenament a poc a poc es van implantant en la pràctica quirúrgica dels hospitals de referència de tot el món

L’home transparent.- Originalment la Realitat Augmentada es va desenvolupar com un sistema de guia, per poder aprendre processos de forma pràctica, una mena de manual d’instruccions hiperrealista. A la Universitat de Columbia es va treballar en un dispositiu anomenat KARMA que projectava imatges 3D per explicar a un usuari com recarregar una impressora. Ara els futurs metges la Casi Western Reservi University , aprenen interactuant amb cossos humans virtuals, i enormes òrgans de realitat augmentada que manegen usant les HoloLens de Microsoft.

Realitat per vendre millor.-
Les empreses de publicitat van ser de les primeres a explotar la tecnologia d’AR, com a element per cridar l’atenció en campanyes de comunicació i esdeveniments, normalment de petit espectre. El desenvolupament del telèfon intel·ligent i la popularització de les aplicacions ha accelerat la incorporació l’AR al procés de venda. Gegants de la distribució, con la multinacional sueca Ikea ofereix la possibilitat d’utilitzar la realitat augmentada per veure com queden els mobles a les nostres habitacions

Empreses com Inditex experimenta des del mes d’abril a 130 botigues de Zara amb una eina (Zara AR) que permet al client visualitzar hologrames a l’interior de les botigues fotografiar-los i connectar directament amb la seva aplicació de venda en línia. A més, en les caixes on envien els seus productes adquirits a través del canal en línia inclouen uns marcadors que permeten visualitzar holográficamente la peça que s’acaba d’adquirir.

Entreteniment i informació
La Realitat Augmentada també ha penetrant en el sector de l’oci. Música, museística, jocs ( Pokémon Go va recaptar 800 milions d’euros en 110 dies i va popularitzar la AR, realitat augmentada) i audiovisual estan incorporant aquesta tecnologia a les seves produccions. En la producció audiovisual de formats d’entreteniment, la Realitat Augmentada també està accelerant la seva implantació. S’està utilitzant com un element més de postproducció que els ajuda a generar increïbles escenaris virtuals ia guanyar espectacularitat en la posada en escena.

Ficar-se literalment a les notícies.- La capacitat de processament i la tecnologia en el núvol ha permès que la narrativa AR es comenci a popularitzar en la producció d’informació diària i deixi de ser un producte fins ara reservat per a les grans ocasions, com els especials informatius i les cites electorals. Televisió Espanyola, Mediaset i Atresmedia a Espanya també estan apostant per aquesta tecnologia que permet una narrativa molt més espectacular i molt més atractiva per a l’espectador. Així, fa poc Mediaset utilitzo tecnologia de Brainstorm per el seu format Gran Germà. Des de setembre els informatius de Antena 3 incorporen al seu plató virtual continguts de realitat augmentada com a eina per explicar l’actualitat. Un element que serveix perquè el presentador o un reporter expliqui detalls d’alguna de les informacions del dia de forma espectacular.

La Sexta també està potenciant els seus directes en plató recolzats en realitat augmentada, gràcies a la qual ofereix explicacions meteorològiques, analitza l’impacte de la pujada del preu de la llum convertint el plató en una cuina o explica de manera didàctica assumptes tan densos com les relacions comercials entre Espanya i Aràbia Saudita. La Realitat Augmentada s’ha convertit en un aliat per explicar de forma més amena assumptes fins ara més àrids.

També les revistes.- La moribunda premsa en paper (amb percentatges de seguiment en alguns rangs d’edat d’entre el 4 i el 5% segons l’últim informe de Reuters) van trobar en la realitat augmentada un element de suport per intentar fer més transversals seus continguts. Així, la publicació alemanya Die Welt va introduir en 2014 un sistema que permet que els seus lectors en paper obtinguin contingut addicional escanejant uns marcadors amb l’aplicació del seu telèfon.

La realitat augmentada i les comunicacions.- La millora de les xarxes de transmissió de dades i de la tecnologia de processament seran fonamentals per al desenvolupament futur de la tecnologia de Realitat Augmentada que després d’implantar-i obrir-se camí en sectors tan dispars com la indústria, l’entreteniment, l’educació, la medicina, l’oci, la producció de continguts… podria desenvolupar-se en el sector de les comunicacions.

Les Xarxes socials es transformen per evitar la seva desaparició. Així el llançament de Portal per part de Facebook (1 maquinari que permet fer videotrucades i reconeix persones, escenes, cares i llocs) es interpretat per alguns com una intenció de la xarxa social de potenciar les comunicacions en temps real i renovar mitjançant videoconferència, sobre el clàssic suport escrit i fotogràfic. (…)

Imprescindible el 5G.- Per tot plegat serà imprescindible que el 5G s’acabi de desenvolupar i ens permeti multiplicar la nostra capacitat de transmissió de dades. Actualment hi ha un grup de treball (GT-NET-2030) abanderats per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) amb l’objectiu és treballar sobre les xarxes per oferir el servei de videotrucades hologràfiques. I operadors com la Xina Mobile Vodafone i VimpelCom ja han realitzat trucades hologràfiques experimentals utilitzant ulleres. Fa uns dies al Mobile World Congress Amèrica, l’empresa Voxon and Photonicsva realitzar amb èxit una demostració de les seves proves sobre trucades hologràfiques sense necessitat d’ulleres, usant tecnologia 5G.

Per: Jesús Martínez, cap de Redacció Atlas Andalucía / NextMedia-Lavinia
Font imatge: En la nube TIC i NextMedia