Skip links

Google no és l’enemic dels mitjans de comunicació, sinó tot el contrari

“Donem suport als mitjans de qualitat que s’adapten al món actual amb periodisme innovador”, va dir el vicepresident de Google News, Richard Gingras, el dimecres en una entrevista amb Le Temps. Com recorda el diari romand, la multinacional nord-americana és un important proveïdor d’enllaços a notícies, incloent-hi la seva funció “news” (notícies). Però el motor de cerca també és acusat de vampirizar els editors, sense cap compensació.

Richard Gingras va rebutjar la idea que el seu grup podia anar en contra dels interessos dels mitjans de comunicació. “La notícia és el cor del nostre negoci, igual que la Cerca: la gent busca contingut rellevant i de qualitat. Gran part de la tecnologia per a la publicitat és utilitzada per més de 2 milions d’editors de mitjans de tot el món. Aquestes tecnologies només permeten a Google generar ingressos si aquests editors tenen èxit… Així que tenim tot l’interès per treballar-hi”, diu.

El senyor Gingras va dir que els reproductors multimèdia d’avui no seran “necessàriament” els de demà. “La gent consumeix molta més informació que abans, però d’una varietat de fonts més importants”. És erroni atribuir el sector de la turbulència a Google o a Facebook. “L’existència mateixa d’Internet està sacsejant els mitjans”.

Nous models
Richard Gingras creu que els mitjans de comunicació perden la seva energia en batalles inútils. Segons ell, estarien millor inspirades a “acceptar canvis i crear nous models de negoci”, assenyalant la manca d’adaptació: la gent ja no consumeix els mitjans per obtenir horaris de pel·lícules o veure classificats, per exemple. Per això, utilitzen Internet. “Els classificats mai tornaran”.

“Google és l’enemic dels mitjans de comunicació, és tot el contrari”, diu l’empresa. La Google News Initiative, per exemple, és una il·lustració: a través d’això, la multinacional inverteix 300 milions de dòlars durant tres anys per oferir eines als editors, per exemple a través d’un servei que permet als reproductors multimèdia en línia “registreu-vos de manera molt senzilla i ràpida per subscriure o comprar articles per separat.

Aquest servei, diu Gingras, és “extremadament important perquè s’espera que els ingressos relacionats amb els lectors creixin en importància pel que fa als anunciants”. El cap de Google News també anima els mitjans de comunicació a dependre fortament de multimèdia, amb l’emissió, a més de text, podcasts, sons, videos en particular, també han d’interactuar amb els seus lectors-clients.

Per: Le Matin (de Suïssa)
Font imatge: mexiconewsnetwork