Skip links

Les despeses operatives de la premsa cauen a la meitat des de 2007

El relat de la crisi ha dominat la crònica de la indústria de la premsa des de 2007. Deu anys després de l’esclat de la bombolla, no hi ha grup del sector que no hagi passat per un ERO -si no diversos- per redimensionar les seves plantilles al model digital d’escassetat actual. Una bona mostra són els ingressos d’explotació, que han passat de sumar 2.980 milions d’euros el 2007 (el seu pic històric) a representar 1.351 milions l’any passat. Dit d’una altra manera, el negoci dels diaris d’informació ha quedat reduït a menys de la meitat en tot just una dècada.

Davant d’aquesta caiguda descomunal a la via publicitària i la venda d’exemplars, és de destacar que en el camí dels mitjans escrits cap a estructures més lleugeres i horitzontals les seves despeses operatives han tingut un comportament similar.

I és que d’acord amb les dades aportades recentment a l’Observatori de Premsa de la Associació de Mitjans d’Informació (AMI), els costos de la premsa s’han reduït un 49% en aquest període. Dels 2.610 milions d’euros que va gastar tot el sector de manera conjunta en 2007 (també el punt més alt) s’ha passat a 1.351 milions el 2017. La patronal estima al seu informe que el 2018 tancarà amb una despesa de 1.291 milions d’euros, el que representaria un descens del 4%. Compleix aquesta expectativa, la partida de consums i aprovisionaments quedaria en 279 milions d’euros, un 8% menys; mentre que la de personal cauria un punt percentual, fins als 379.400.000.

Per: Dircomfidencial