Skip links

Els mitjans convencionals segueixen tenint un paper de pes en els consumidors espanyols

Dimecres es van presentar els resultats de la primera edició de BrandZ Medios, estudi realitzat per GroupM al costat de Kantar Milward Brown i que porta al terreny dels mitjans a Espanya la metodologia de l’informe global BrandZ, amb l’objectiu d’analitzar la rellevància, diferenciació i notorietat que aporten aquests i, per tant, millorar la seva planificació. A grans trets, la televisió en obert lidera a notorietat, les xarxes socials en diferenciació i la ràdio en rellevància.

És precisament “el ben parada que ha sortit la ràdio” en les diferents fases d’anàlisi de l’estudi, una de les grans sorpreses d’aquest, van indicar els seus responsables. De fet, de les tres variables que es tenen en compte, la ràdio és la segona per notorietat, darrere de la televisió en obert i per davant dels diaris impresos, i la primera en rellevància, davant de la televisió en obert i les xarxes socials. Amb això, l’informe posa en relleu que, tot i la digitalització, els mitjans convencionals continuen tenint un pes important en la població pel que fa a notorietat i rellevància. No obstant això, en el tercer dels elements d’anàlisi de l’estudi, la diferenciació, el domini és clarament dels mitjans digitals, amb les xarxes socials al capdavant, seguides de plataformes com YouTube, plataformes de ‘streaming’ i subscripció de pagament i , en quart lloc, webs informatives.

En aquesta primera edició, l’estudi s’ha centrat en l’anàlisi de quinze mitjans, des dels tradicionals, com la televisió en obert, diaris, revistes, ràdio, etcètera, als més actuals, com xarxes socials, plataformes de vídeo o ràdio digital, etcètera. En posteriors treballs, han indicat els seus responsables, l’objectiu és baixar a l’anàlisi per suports.

Millennials i mestresses de casa
Entre altres dades, l’estudi assenyala que, si bé s’associa als millennials amb un consum de mitjans digital, per a ells la televisió segueix sent el mitjà principal, o que les mestresses de casa estan “enganxades” a les xarxes socials, de les que fan un ús equiparable al que fan de la televisió convencional però, a més, són un mitjà definitiu de cara a generar consideració de compra d’una marca. També que, com s’apuntava anteriorment, l’anomenada Generació X situa a la ràdio com el mitjà amb el qual està més satisfeta i en què més confia, o que per a ”baby boomers”, els webs d’informació a Internet i les xarxes socials són claus de cara a prendre una decisió de compra.

“Les dades que es desprenen d’aquest estudi ens mostren que la imatge i poder dels mitjans influeixen de manera considerable en l’ús i valor de les mateixes. I d’aquí sorgeix BrandZ Media: l’aplicació de BrandZ i la seva anàlisi als mitjans de comunicació, tractant-los com a marques”, explica Jon Artolozaga, director de GroupM Intelligence.

El lector pot veure i escoltar en vídeo la presentació d’aquest estudi. CLIQUEU AQUÍ

Per: Ipmark
Font imatge: ipmark.com